27- Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.
Bir gününüzde Eski Mardin'i, bir günde Midyat ve civarını, 1 gününüzde ise müzeleri ve alışverişli meselelerinizi halledebilirsiniz. Yani eğer panik içinde geçmeyen, her şeyi özümseyerek, yerlisiyle muhabbetinizi ederek, yemeğinizi doya doya yediğiniz bir gezi geçirmek istiyorsanız mantıklısı bu.
Mardin/Midyat: Biz Mardinliler olarak depremi oldukça az hissettik, dolayısıyla depremden etkilenen iller listesinde şehrimiz resmi olarak bile yer almıyor. Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
M.Ö 3000'lü yıllara kadar uzanan tarihi ile, özellikle Midyat ilçesinde oldukça gelişmiş bir sanattır. Telkari bileklikler, kolyeler, yüzükler, küpeler gibi aksesuarların dışında sigara ve tütün kutuları, ayna ve tepsiler, kemer ve yaka iğneleri de bulunabilir.
Turizm sezonu marttan kasım sonuna kadar devam etse de, hava şartlarının daha uygun olduğu mart-nisan-mayıs ve eylül-ekim-kasım ayları burayı ziyaret etmek için en ideal zamanlardır.
Günümüzde Estel kesiminde ağırlıklı olarak Araplar yaşarken Midyat kesimde ise Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadırlar.
Mardin ile Midyat arasında seyahat etmek isteyen bir yolcu şayet kendi özel aracıyla bu yolculuğu gerçekleştirirse yaklaşık 1 saat 10 dakika, iki nokta arasında yolcu taşımacılığı yapan bir otobüsle ise yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.
Özel araçla Mardin Midyat arası yol mesafesi 65 kilometre, yolculuk süresi ise 45-50 dakikadır.
Deyrulzafaran Manastırı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 10 TL'dir. Midyat ilçesinde Güngören mevkiinde bulunan Mor Gabriel Manastırı, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır.
Midyat'ta Mor Gabriel Manastırı da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Her yıl Midyat'ta giden turistler genellikle Beyaz Su Mesire Alanına da gidiyorlar. Mardin'in Midyat ilçesinde görülmesi gereken yerlerden birisi de Midyat Eski Kent ve Taş Evleri de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Beyazsu, Midyat İlçesi'nin yaklaşık 15-20 kilometre güneyinde ve Nusaybin İlçesi'nin yaklaşık 20-25 kilometre kuzeyinde iki ilçeyi birbirine bağlayan kara yolunun üzerinde yer almaktadır.
Meşhur sıra gecesi, Mardin Konağı'nda yaşanır.
Bu mahalle Midyat'a bağlıdır. Burada yaklaşık 200 kadar Süryani yaşamaktadır.
Midyat, Mardin ilinin bir ilçesidir. Midyat, dinlerin (İslam, Hristiyanlık ve Êzîdîlik) ve dillerin (Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice) buluşma noktasıdır.
Mıhellemiler veya Mahalmiler (Süryanice: ܡܚܠܡܝ̈ܐ, romanize: Mḥallmāye/Mḥallmoye), Türkiye, Lübnan ve Avrupa'da yaşayan bir etnik gruptur. Çoğunlukla Türkiye'nin Suriye sınırındaki Mardin ilinin Savur, Midyat ve Ömerli üçgeni içindeki elli kadar köyden geldikleri iddia edilir.
1-2-3 günlük hazır tur paketlerimiz en popüler lokasyonlar üzerinden planlanmıştır, tabi ki Mardin bu kadarla sınırlı değildir. Gerçek bir tarih veya kültür tutkunu olarak Mardin kaç günde gezilir diye sorarsanız; cevabı 5 gündür.
Her mevsimde farklı güzellikleriyle sizi karşılayacak olan bu eşsiz şehri keşfetmek için planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz! Mardin kaç günde gezilir? derseniz Mardin ve çevre gezileri için minimum 2 günlük bir gezi planlamanızı tavsiye ederiz.
Evet, kışın Mardin biraz soğuk olabilir ama yine de şehrin sokaklarında mistik bir gezintiye çıkmak içini ısıtacaktır diye düşünüyoruz. Karlı günlere denk gelirsen, şehri bambaşka bir açıdan görmenin ve fotoğraflamanın tadını çıkarabilirsin. Eski Mardin evleri, üzerlerine karlar düştüğünde oldukça fotojenik oluyor.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Özellikle Midyat'ta yaygın olarak üretilen telkari gümüş işleme ürünleri, Mardin denince ilk akla gelen, yöreye özgü en değerli hediyelik eşya türleridir.
Mardin ilinin ilçeleri Kızıltepe ilçesi, Artuklu ilçesi, Midyat ilçesi, Nusaybin ilçesi, Derik ilçesi, Mazıdağı ilçesi, Dargeçit ilçesi, Savur ilçesi, Yeşilli ilçesi ve Ömerli ilçeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri