Midyeler su kolonundan alg, bakteri, fitoplankton ve diğer küçük partikülleri süzerek beslenirler. Sırasıyla balıklar, sürüngenler, amfibiler, kuşlar ve memeliler tarafından avlanırlar.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
Açık olan midyeler ölmüş demektir. Midyeler kabukların içinde manto adı verilen ince bir zarla sarılı şekilde yaşarlar. Bu zarsan oluşan salgı sonucu kabuklar oluşmaktadır. Midyelerin başları olmaz.
Midye, omurgasız canlılar arasında yer alan bir deniz ürünüdür. Siyah sert bir kabuğa sahiptir. Tatlı sularda ve denizlerde yaşayabilen bu canlılar, mevsiminde tüketildiğinde sağlık için faydalı olmaktadır. Yumurtlama yoluyla üreyen midyeler, karaya çok yakın yerlerde kayalıkların altında yaşar.
Buna göre 100 gram midye 86 kcal kalori vardır ve 3,6 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanı sıra 100 gram yani bir porsiyonluk midye 14,7 gram protein, 1,0 gram yağ, 65,0 miligram kolesterol, 54,0 IU A vitamini, 204,0 miligram potasyum, 44,0 miligram kalsiyum ve 3,3 miligram demir içerir.
İlgili 23 soru bulundu
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Hanefi mezhebi midye yemenin haram olduğunu kabul etmektedir. Çünkü midye balık görünümünde olan bir canlı değildir. Bu sebeple bu canlıyı yemek doğru değildir. Ancak tüm balık çeşitlerini yemek helal olarak kabul edilmektedir.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Uzmanlar ise uyarıyor, "Denetimsiz toplanan midyeyi tüketmeyin" diyor. İstanbul'da iskele demirleri, köprü kolonları ve teknelerin altları gibi denizin içerisinde bulunan metallerin üzerine yapışmış haldeyken toplanan midyeler, sağlığı tehdit ediyor. İstanbul'da midye avcılığı yasak.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Midye oval bir görünüme sahip bir deniz ürünüdür. Renk olarak genelde birbirine benzeyen bir istiridye türüdür.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
Eğer kişi midye tüketecekse mutlaka taze olarak tüketmeli. Vücudun direncine göre midye çok miktarda ya da az miktarda tüketildiğinde de zehirlenmeye neden olabiliyor. Çünkü içindeki ağır metaller kanda bulunan proteinlere bağlanarak halsizlik, kusma ve bulantıya neden oluyor."
midye kabuğunda gördüğümüz beyaz tüpler kurt yuvalarıdır. evet ayıla bayıla yediğiniz midyenin üzerindeki kireçimsi (kalsiyum karbonat) tüp şeklindeki çizgilerden bahsediyorum. bu çizgiler bir kurt türünün yuvasıdır. bu çizgilerin varlığı midyenin kirli veya zehirli olduğunu göstermez.
Üretilmiş veya avlanmış veya toplanmış midyeler kesinlikle imha edilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetvada "Balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal değildir" dedi.
Günde 60 bin kadar midye satıyorum.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Midyeler ayrı eşeyli olup, olgun erkeklerde gonadlar krem-beyaz, dişilerde ise portakal sarısı tonlarındadır. Kabuklar kapalı iken cinsiyet ayrımı yapılamaz. Ancak midye kabuğunu su içinde hafif açtığında renklenme fark edilebilirse cinsiyetleri hakkında konuşulabilir.
Midyenin içerisinde bulunan ve biriken bakteriler çeşitli nörotoksinler salgılayarak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Hamile ve emziren kadınlar tüketmemeli Midyenin içeriğindeki yararlı besin ihtiyaçlarının diğer sağlıklı deniz ürünlerinden de karşılanabildiğini ifade eden Özden Örkçü, “Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların midye tüketmemelerinde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri