Suyu birkaç gün öylece açık havada beklettiğinizde, sol taraftakinde hızla bakteri ve alg oluşumu görülmektedir. Sağ taraftakinde ise bu olmaz. Daha doğrusu olur, ancak oluşan bu organizmaları ve bunların oluşturdukları kolonileri istiridyeler filtreleyerek yerler. Bu sayede su çok daha temiz ve berrak gözükür.
Her bir midye saatte 8 ile 10 litre arasında suyu süzüyor. Bu çiftlikte milyonlarca midye olduğunu düşünün; şu çiftliğin bile denize katkısı muazzam.
balıklar gibi yüzmediğini açıklar.
İstiridye, yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından, ılıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvan.
İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler.
İlgili 45 soru bulundu
Ülkemizde sahil ötesi kumlu, çamurlu veya kayalık bölgelerde yaşarlar. Morfolojik olarak Ostrea edulis dairesel şekilli iki kabuktan meydana gelmiştir. Her iki kabuk dorsal kenarlarından boynuza benzeyen ligamentlerle birbirine bağlanmıştır.
En Değerli İnci Hangisidir? Yeşil inci, karanlıkta parlayan fosforlu bir yapıya sahiptir. Nadir bulunan bu incinin en pahalı inci olduğunu görürsünüz.
İstiridye fiyatı restoranlarda ve marketlerde 30 TL civarından başlar. Yemeklere dahil edildiğinde ise biraz daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.
Bu yumuşakçalar; istiridye ve midyedir. Bu deniz canlıları ılıman ve sıcak iklimi sever. İnci, bu deniz canlılarının içerisinde doğal bir süreçten geçerek kendiliğinden oluşur.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Midyeyi temizlerken midyenin canlı olması gerekir.
Alınan ya da toplanan midyenin kapalı olması da tazeliği açısından önemlidir. Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin. Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın.
İstiridyeler, kabukların içeri giren toz ve kum tanelerini düşman olarak algılar. Toz ve kum tanelerini, kendi üretmiş olduğu "incinin annesi" adı verilen, sert, katı ve güçlü olan sedef minerali ile birbirlerine sıkıca yapıştırır.
Bu yumuşakçaların en başlarında ise, istiridye bulunur. İnci, iklim olarak ılıman ve sıcak bölgelerde yaşayabilen deniz yumuşakçalarının içlerinde doğal bir süreç içerisinde oluşur ve bulunması oldukça zordur. Midyeler, yüzme yeteneğine de sahiptirler.
Dünya genelinde yapılan birçok araştırma halen ıstakozların ölürken acı çekip çekmediklerine dair net bir teşhis ortaya koyamıyor. Yine de bu konuda atılmış bazı adımlar şu şekilde; 2005'te Norveç'te yapılan bir araştırma ıstakozların beyinlerinin olmadığını, bu yüzden acı çekmediklerini açıkladı.
istiridye içinden çıkmış, işlenmiş gerçek pembe inciler, tam karanlıkta uzun süre bırakıldığında pıtırcıklar vererek doğurur, bölünüp çoğalabilir.
"9 BİN LİRADAN BAŞLIYOR, 30 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR"
Bu incilerin orijinaliyle sun'isini ayırt etmek çok zor. Hakiki incilerin fiyatı 9 bin liradan başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bir de havuzlarda yetişen inciler var, onlar da inci ama havuzda yetiştiği için makbul değil. Bu inciler 500 liraya satılıyor.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Üretilmiş veya avlanmış veya toplanmış midyeler kesinlikle imha edilir.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Bir istiridye türü olan midyenin tadı ise, hafif tuzlu bir lezzete sahiptir.
Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri