Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Memeli hayvanlardan çıkıp, yumurtlayan hayvanlara ulaştığımızda, adetin tamamen yok olduğu görülür. Sürüngenlerin çoğu, amfibilerin çoğu, balıkların çoğu ve kuşların hiçbiri adet görmez.
Midye üreme döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Nisan ayı içinde midye yemek istiyorsanız bu dönem sizin için tehlikeli olabilir aman dikkat. Kasım dönemi için de yeme yasağını getirebilirsiniz.
Midye denizlerde yaşayan, yassı solungaçlılar ailesinden, solungaçla solunum yapan, boyları 5 ila 60 cm arasında, yaklaşık 12-14 yıl yaşam süresi olan omurgasız canlı türüdür. Midyelerin çenetleri(kabukları) siyah, oval ve iki tarafı da birbiriyle aynıdır. Yaklaşık olarak 11000 midye türünün olduğu bilinmektedir.
Bakteriler ve su yosunlarıyla beslenir.
İlgili 18 soru bulundu
Önce biraz bastırın kapansın. Sonra az kuvvet uygulayarak açmaya çalışın. Ölüyse hemen açılır canlıysa direnç gösterir kutu gibi kapalı kalır.
Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Midye tüketenlerin faydalı yağları aldığı için cildi daha parlak ve temiz görünmektedir. Tiroid Bezlerini Dengeler: Midyede selenyum minerali bulunur. Selenyum minerali de tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını destekler. Midyeyi ölçülü tükettiğinizde, tiroid hastalıklarından uzak kalabilirsiniz.
Ancak et gibi algılanan bu besin et değildir. Midyenin içerisinde bulunan ve et gibi düşünülen bu besin aslında mantar, virüs, bakteri ve balık dışkısının ezilmiş şeklidir.
Dev midye: En büyük midye türüdür. Boyu 150 cm, ağırlığı ise 250 kg'ı bulabilir. İstiridye olarak da tanımlanan dev midyeler, yaşayan en büyük çift kabuklu yumuşakçalardır.
TÜKETİRKEN AŞIRIYA KAÇMAYIN
Tüketimde aşırıya kaçılması kolesterol, kan şekerinde dengesizlik ve kilo artışına neden olabilirken, midyenin sürekli ve aşırı tüketimi ayrıca ağır metal içeriği sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, böbrek, karaciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Kediler ayrıca insanlar gibi âdet görmezler. Kedilerde kalınlaşan rahim astarı dokusu hamilelik gelişmediğinde insanlarda olduğu gibi dökülerek vücut dışına atılmaz. Doku direkt olarak vücut tarafından emilir. Bu da kedilerin kızgınlık dönemlerinde regl olmadığı anlamına gelir.
Aslında, birçoğunun atletik çabaları sebebiyle düzenli dönemleri bile mevcut değildir. Bununlar birlikte, dönemlerinde olan yüzücülerin birçoğu, havuzun etrafında turlarken, kan akışlarını kontrol altında tutmak için tampon veya adet kupaları kullanmaktadırlar.
Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez.
Midye oval bir görünüme sahip bir deniz ürünüdür. Renk olarak genelde birbirine benzeyen bir istiridye türüdür. Denizlerde kayalıkların arasında yaşamlarını sürdürürler. Denizde yaşadığı için tadı doğal olarak hafif tuzludur.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Midyeden Çıkan İnci Değerli Mi? Herkesin bildiği gibi İstiridye İçinde Gerçek İnci Kolyenin temel taşını yaratan istiridye, midye ya da deniztarağı gibi denizel bazı kabukluların içerisinde inci oluşumları görülebilmektedir. Yukarıda da değinildiği gibi inci taneleri her zaman oldukça değerli görülen maddelerdendir.
1 kiloda ortalama 45 adet midye bulunmaktadır.
Midye başta olmak üzere kabuklu deniz ürünlerinin ise kirlilik nedeniyle fazla toksik madde içerdiği bildirildiğinden çocuklar tarafından tüketilmeleri uygun değildir.
Yukarıda verilen bilgiler çerçevesinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar ve midye gibi ürünlerin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.
midyenin adet görmesinin sonuçlarından biri de, midyenin yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarında yenmesidir. tavsiye edilen budur diyelim. tıpkı balıklarda olduğu gibi midye yemenin mevsimi vardır. bu yüzden 1 haziran'ı görmeden yemeyin, 1 eylül'ü gördüğünüzde de midyeyi bir dahaki hazirana kadar unutun.
Dünyamızdaki her canlının bir görevi olduğu gibi, midyenin de bir görevi vardır. Derin denizlerde, “maalesef” bizlerin de miktarını arttırdığımız ağır metaller başta olmak üzere, deniz suyunu; endüstriyel atıklardan, tarımsal atıklardan ve bunun gibi birçok atıktan süzerek arındırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri