Dev midye: En büyük midye türüdür. Boyu 150 cm, ağırlığı ise 250 kg'ı bulabilir. İstiridye olarak da tanımlanan dev midyeler, yaşayan en büyük çift kabuklu yumuşakçalardır.
Midye protein açısından zengin bir deniz ürünüdür. Çoğu kişi midyenin içinde yer alan gıdayı et olarak algılamaktadır. Ancak et gibi algılanan bu besin et değildir. Midyenin içerisinde bulunan ve et gibi düşünülen bu besin aslında mantar, virüs, bakteri ve balık dışkısının ezilmiş şeklidir.
Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu ”midye" olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Tarak ya da deniz tarağı adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır. Bütün Bivalvia sınıfından omurgasızlar ile deniz salyangozu olarak bilinen karından bacaklılar denizkabuğu ortak adıyla anılırlar.
Yapısında kan bulunmayan ve yumuşakça olan midye, eşeyli üreyen bir canlıdır ve adet olma özelliğine sahip değildir. Midye yemek isteyip de bu konu hakkında net bilgi sahibi olmayanlar midye haram mı diye düşünecektir.
Midye dolması, kara veya mavi midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara Bölgelerinin bazı illerinde yapılır. Özellikle İzmir ilinde meşhurdur.
İlgili 20 soru bulundu
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Midye genellikle midye dolma şeklinde tüketilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken midyenin tazeliği olduğu kadar pilavında tazeliğine bakılmalıdır. Midyenin renginin canlı olması, temiz görünmesi, düzgün şekilde temizlenmiş olması midyenin taze olduğunun göstergesidir.
- Bol miktarda aminoasit barındırdığı için önemli bir protein kaynağıdır. - Bol miktarda yine A vitamini içerir ve bu vitamin kaynağını destekler. - Mineral açıdan magnezyum ve selenyum zengini olduğunu söylemek mümkündür. - İçerdiği omega-3 yağları ile beraber cilt sağlığını korur.
Midye kontrollü bir şekilde tüketildiği takdirde vücuda A Vitamini katkısında bulunur. A vitamini göz sağlığı açısından ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir. İçerdiği omega 3 yağları cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Midye oval bir görünüme sahip bir deniz ürünüdür. Renk olarak genelde birbirine benzeyen bir istiridye türüdür. Denizlerde kayalıkların arasında yaşamlarını sürdürürler.
Bu konuda, Hanifi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
İstiridye veya midyelerin içine kum taneleri kontrollü bir şekilde koyulup onların sedef minerali üretimi tetiklenmektedir. Bu şekilde oluşturulan kültür incileri 3 ile 8 yıl süre içinde inci üretmiş olmaktadır.
Temiz denizlerden çıkarılıp yendiğinde hiçbir sorun oluşturmayan kabuklu deniz ürünleri, denizler biraz kirlendiğinde bir zehir ve mikrop yuvasına dönüşüyor. Zira büyüklüğüne göre bir midye, günde 20 ila 40 litre suyu filtre ediyor. Bu yolla kendisi beslendiği gibi, çevresindeki suyu da temizlemiş oluyor.
Hanefî mezhebine göre, balık dışındaki bütün deniz / su ürünlerinin yenilmesi haramdır. mealindeki ayetlerdir. Onlara göre, balık dışındaki diğer deniz hayvanları tiksinti duyulan, murdar şeylerdir. Onların ölüsü yenmez.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
Midyenin dışı
İlk etapta midyenin kabuklarına bakarak tazeliğini anlayabilirsiniz. Eğer midye kabuklarının rengi canlıysa ve dış kabuğu temizse, taze olma ihtimali yüksektir. Bayat midyelerin kabukları genelde soluk renklidir.
1 kiloda ortalama 45 adet midye bulunmaktadır.
Halk arasında 'dolma' ve 'tava' haliyle sevilse de dünyada birçok yenme şekli vardır. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen yüksek besleyici özelliktedir. Midyeyi bazı kişiler ağzına sürmezken, bazıları ise bir oturuşta onlarca tüketebilir.
Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Midye başta olmak üzere kabuklu deniz ürünlerinin ise kirlilik nedeniyle fazla toksik madde içerdiği bildirildiğinden çocuklar tarafından tüketilmeleri uygun değildir.
Kabuklu canlıları sindirim sistemiyle birlikte tükettiğimiz için cıva birikmesi daha fazla olabiliyor. İstiridye ve midye buna örnek verilebilir ama yengeçte çok fazla yok. Günlük olarak 0.05 miligramdan fazla cıva alındığında hastalıklar belirti veriyor. Böbrek ve karaciğerde hasarlara neden oluyor.
midyenin adet görmesinin sonuçlarından biri de, midyenin yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarında yenmesidir. tavsiye edilen budur diyelim. tıpkı balıklarda olduğu gibi midye yemenin mevsimi vardır. bu yüzden 1 haziran'ı görmeden yemeyin, 1 eylül'ü gördüğünüzde de midyeyi bir dahaki hazirana kadar unutun.
Midye tüketirken sağlıklı sularda yetiştirilmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre, midye düşük kalorisinin yanı sıra çinko, fosfor, selenyum, iyod, EPA DHA gibi omega-3 içeriği yüksek olan besin grubunda yer alıyor.
Kıyı bölgelerinin vazgeçilmez atıştırmalığı olan midye dolma hijyenik ve temiz restoranlarda yenmelidir. Enfes tadı ile yerken sadece bir tane ile kalmayıp, arka arkaya birden fazla tüketilen bu besin için dikkatli olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri