Bazı özel migren tipleri beyinde damar tıkanıklığına bile neden olabilir." UYKUSUZ KALMA, STRESTEN UZAK DUR ŞİDDETLİ REAKSİYON VERME!
Bu durum beyindeki kan damarlarının genişlemesine ve sinirlerin inflamasyonuna yol açar. Daha sonra bunlar, atak sırasındaki ağrı ve diğer belirtilere neden olacak olan beyinde yer alan trigeminal sinirin aktive olmasına sebep olur ve migren oluşur.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Migren beyin zarındaki damarların iltihaplandığı ve acı ve baş ağrısının da bu durumdan kaynaklandığı bir hastalıktır.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor. Tüm bu süreçler migrenin tedavi edilmesini çok zorlaştırıyor” diye konuştu.
Çalışmanın sonuçlarına göre migreni olan kadınlarda, olmayanlara göre kalp krizi riski 1.4 kat, inme riski 1.6 kat, bir kalp prosedürü gerekliliği riski 1.7 kat artıyor. Daha da önemlisi kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinin bu kadınlarda 1.4 kat arttığı.
İlgili 43 soru bulundu
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
Yarım ya da tam görememe, konuşma güçlüğü, uyuşukluktan yarı felce kadar değişen güçsüzlük, dengesizlik, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi fokal nörolojik bulgular da gelişebilir. Tüm migren belirtilerinin temel özelliği geçici olmalarıdır. Kalıcı hasar oluşturmazlar.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir. Migrende, çoğunlukla zonklayıcı ve yarım baş ağrısı atakları olur. Tedavi edilmezse ataklar tipik olarak 3 saat-3 gün devam eder.
Beş dakikadan uzun süren aura migren tanısını des- teklerken, daha kısa süreli aura genellikle epileptik kö- kenlidir (2). Bulantı hem ınigren prodromunda hem de epileptik nöbet öncesinde hissedilebilir (2,3). EEG ge- nelde yardımcı değildir.
Esasında migren çeşitleri arasında göz migreni gibi bir alt tür yoktur ama genelde hastalar göz ağrısını göz migreni olarak tanımlamaktadır. Tek taraflı migren, gözü ve şakak kısmını da etkilemektedir. Göz migreninde gözde kızarma, sulanma, şişme de olur. Tek göz etkilenir, görme de buna bağlı etkilenir.
Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.
Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir. Bunlar belirttiğimiz gibi yüzde olarak çok sık görülen belirtilerdir.
'Auralı migren' cisimlerin etrafında kırılmalara, yansımalara, ışık saçılmalarına ve geçici görme kaybına yol açabiliyor.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Migren tedavisine yönelik bilinirlik oranı ise yüzde 14 olarak ölçülüyor.
Baş ve şakak bölgesine masaj uygulama yapılabilir. Baş ve şakak bölgesine soğuk uygulama migren atağını hafifletebilir. Cildi tahriş etme olasılığına karşı kontrollü bir şekilde; nane yağı ve mentol kullanılabilir. Nane ve mentol içeren kremler, ağrı bantları alın bölgesinde rahatlama sağladığı için önerilir.
Migren belirtileri kişide sinirlilik, depresif ruh hali, mutsuzluk gibi ruhsal duygu durum değişikliğine neden olmaktadır. Nadiren kronik günlük baş ağrısı dediğimiz her gün ağrı yapan bir hastalığa dönebilir. Bu durum da yaşam kalitesini çok olumsuz etkilediğinden hemen tedavi edilmelidir.
Migrende gözün etkilenmesi sık rastlanan bir durumdur. Genelde tek taraflı olan migren atakları şakak ve gözü birlikte etkiler. Göz ve çevresi damarlar genişlediği için ödem oluşur. Genişlemiş damarlar zonklamaya neden olur.
Ataktan hemen önce veya ağrının başlangıcındaki 5 ila 60 dakikada görmede bulanıklık, gözün önünde ışıklı noktalar, çizgiler görme veya daha seyrek olarak da konuşmada bozulma, bedenin bir yanında uyuşma, baş dönmesi, çift görme veya güçsüzlük yaşanıyor.
Hastanın bir ağrı atağı sırasında yanıp sönen, parlayan ışıklar, zikzaklı çizgiler veya yıldızlar görmesi beklenen durumlar arasında yer alır. Hatta bazı hastalarda görüş alanının kısıtlanması ve kör noktaların oluşması da beklenebilir. Göz migreni atağı, hastanın günlük rutinlerini yapmasına engel olabilir.
"Özellikle bahar aylarından yaz ve kışa geçiş dönemlerinde atakların sıklığı ciddi şekilde artıyor.
Gelişmiş ülkelerde tüm inmelerin ortalama %8-13'ünün bu tip kanamalardan kaynaklandığı söylenebilir. Türkiye'de ise görülme sıklığı %28,8 olarak kaydedilmiştir. Migren, akut veya kronik hipertansiyon, vaskülit ve anevrizmalar bu tip kanamalara sebep olabilir.
Özellikle papatya ve lavantalar buhara konularak buhar tedavisi olur. Migren ataklarının önüne geçilmesi için su ve sıvı tüketimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra migren geldiğinde sessiz ve ışıksız bir ortamda bir süre uyunması gerekir. Uyuyup uyanıldığında bu migren ağrıları da giderilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri