Migren ataklarından kurtulmak mümkün mü? Kesinlikle. Bugün migren, ilaçsız da tedavi edilebilir, ataklarla baş edilebilir. Tetikleyen faktörler kontrol altına alınırsa yüzde 50, hatta daha fazla oranda hastanın ataklarını ve ağrılarını azaltması mümkün.
Migren tedavisinde herkese tek tip bir tedavi uygulaması yoktur. Migren kişiye göre farklı bölgelerde ve farklı şikayetlerle ortaya çıkar. Tedavisi de kişiye özel olarak planlanır. Ağrı kesici ve botulinum toxin tedavisi ile geçici çözümler sağlanırken migren cerrahisi ile kalıcı tedavi uygulaması yapılabiliyor.
Botoks tedavisine migrenin kesin çözüm olduğunu aktaran Op. Dr. Mersin, “Çok küçük enjeksiyonlarla birkaç dakika içinde enjeksiyon tamamlanıyor. 2-3 gün sonra da etkisi başlıyor ve ardından migrenden kurtulmuş oluyorlar. Bu tedaviyle migrene kesin çözüm sağlanıyor.
Özellikle papatya ve lavantalar buhara konularak buhar tedavisi olur. Migren ataklarının önüne geçilmesi için su ve sıvı tüketimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra migren geldiğinde sessiz ve ışıksız bir ortamda bir süre uyunması gerekir. Uyuyup uyanıldığında bu migren ağrıları da giderilmiş olur.
Yarım ya da tam görememe, konuşma güçlüğü, uyuşukluktan yarı felce kadar değişen güçsüzlük, dengesizlik, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi fokal nörolojik bulgular da gelişebilir. Tüm migren belirtilerinin temel özelliği geçici olmalarıdır. Kalıcı hasar oluşturmazlar.
İlgili 35 soru bulundu
Migren, ömür boyu süren, özürlülük yaratan kronik bir hastalıktır.
Migrenli bireylerde ataklara duyarlı olan bir sinir sistemi mevcuttur ve ataklar, dış çevredeki bazı faktörler ile tetiklenebilir. Bir atak tetiklendiğinde beyindeki migren oluşturucusu denen yer harekete geçer. Bu durum beyindeki kan damarlarının genişlemesine ve sinirlerin inflamasyonuna yol açar.
Migren, düzen değişikliğini sevmez.. Migrenli kişiler hipersensitif oldukları için kokuları başkalarından daha fazla algılarlar. Özellikle keskin kokular rahatsızlık verir. Boyalar, parfüm kokuları başta olmak üzere tüm keskin kokular rahatsız eder.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Kronikleşen migren beyinde bazı değişikliklere neden olabiliyor. Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor.
Migren botoksu kronik migrenin yüzde 100 tedavisidir, diyemeyiz. Ancak yapılan klinik çalışmaların tamamı, bu yöntemin migren ataklarının sayısında, baş ağrılarının şiddetinde ve süresinde ciddi oranda azalma sağladığını ortaya koyuyor.
Kahve, içerdiği kafein ile kan damarlarını daraltarak konsantrasyonu arttırıyor. Baş ağrısı ve migren için günde 1 fincan tüketebilirsiniz.
Kesinlikle. Bugün migren, ilaçsız da tedavi edilebilir, ataklarla baş edilebilir. Tetikleyen faktörler kontrol altına alınırsa yüzde 50, hatta daha fazla oranda hastanın ataklarını ve ağrılarını azaltması mümkün. Ancak ilk önce doğru tanının konulması önemli.
Migrenin nedenlerinin en başında genetik faktörler gelir. Ailede migren öyküsü varsa migren hastası olma olasılığı % 40'tır. Hem annesi hem babası migren hastası olan bir kişi ise %75 oranında migren şikayetleri yaşayabilmektedir. Migren ağrısının nedenlerinden biri de de hormonal değişimlerdir.
Sıradan bir baş ağrısına kıyasla çok daha şiddetli olan migren ataklarının yaşanma sıklığı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kimi hastalarda yılda 2-3 kez migren atağı görülürken kimi hastalarda ise bu ataklar ayda 2-3 kere görülebilmektedir.
Migren genel anlamda iki çeşittir: Auralı ve Aurasız migren. Auralı migren de, genellikle bulgular 5-25 dakikalar arasında ortaya çıkar ve bir saat kadar sürer. Görme alanı kayıpları, vücudun bir tarafının uyuşma ve karıncalanması, konuşurken kelime bulmada güçlük, baş dönmesi görülebilir.
Kafeinli içecekler,yoğurt,çikolata,çerez ,sucuk,salam ,sosis,soğan,incir,peynir,tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler (özellikle viski, bira, kırmızı şarap) migren ataklarını tetileyebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
Sigara kullanımı, aşırı stres, yorgunluk, uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında bulunmak migren hastaları için atakları tetikleyici nedenlerdir.
Çalışmamıza göre akıllı telefonların aşırı kullanımı aura- sız migren hastalarında ağrı şiddeti ve kısıtlılığıyla ilişkili- dir. Ayrıca akıllı telefonların aşırı kullanımı ağrı ataklarını tetikleyebilir ve bu etki ışığa hassasiyeti olanlarda daha belirgindir.
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
'Auralı migren' cisimlerin etrafında kırılmalara, yansımalara, ışık saçılmalarına ve geçici görme kaybına yol açabiliyor.
Beş dakikadan uzun süren aura migren tanısını des- teklerken, daha kısa süreli aura genellikle epileptik kö- kenlidir (2). Bulantı hem ınigren prodromunda hem de epileptik nöbet öncesinde hissedilebilir (2,3). EEG ge- nelde yardımcı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri