Tüm bu tanımlamalar ışığında bir belgenin hukuksal geçerlilik bakımından taşıması gereken özellikler üç ana başlık etrafında toplanabilir: Yazılı Olma, • Hukuki Değer Taşıyan Bir İçeriğe Sahip Olma (Kanıt Oluşturabilme Özelliği), • Düzenleyicisinin Belli Olması (Belgenin Aidiyetinin Saptanabilir Olması).
Bu bağlamda belgelerin idari, mali, yasal, araştırma ve arşivsel değere sahip olduğunu söylenebilir.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Belge üretimde dört ana unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar şu şekildedir: Miktar Kalite Zaman Maliyet Kurumlar, faaliyetleri neden ve nasıl yaptıklarını belirtmek, hesaplarını kontrol etmek, yasal sorumluluklarını yerine getirdiklerini göstermek, bilgilendirmek ve iletişim sağlamak amacıyla belge üretirler.
Nitelikleri Bakımından Belgeler
Dosyalamaya konu olan belgeler nitelikleri bakımından resmi, ticari, gizli ve kıymetli belgeler olarak sınıflandırılabilir. – Resmi belgeler: Resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen ya da buralardan gelen belgelerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.
Resmi geçerliliği olan her türlü yazılı ve görsel dokümana belge denir. Bu kelime mecazen kanıt ve ispat manasında kullanılır. Örneğin ''ben belgelerle konuşuyorum'' demek ''kanıtlarım var'' anlamına gelir.
Belge yönetimi (records management), belgelerin oluşturulmasında ve düzenlenmesinde, gereken durumlarda kullanılması için depolanması ve korunmasında, erişim kolaylığının sağlanmasında ve bunun için düzenlenmesinde rol alan uygulamalar ve sistemler bütünüdür.
Belge yönetim sistemlerinin temel fonksiyonları; bilginin üretilmesi, tutulması ve kullanılmasıdır.Sistemin unsurları, belge yönetim çalışmalarının gerektirdiği kaynakları, sorumlulukları, düzenlemeleri, araç gereçlerin tasarımı ve sürekliliğinin sağlanmasını kapsamaktadır.
Belge yaşam döngüsü belgelerin ortaya çıktıkları andan tümüyle ortadan kaldırıldıkları veya kalıcı olarak elde tutuldukları ana dek geçirdikleri aşamalara denir. gözünde dökümanların yaşam döngüsü, dört aşamada ortaya çıkmaktadır: 1- Yaratım ve tanımlama, 2- Değerlendirme, 3- Kontrol ve kullanım, 4-Tasfiye.
Evrak ile belge arasında herhangi bir fark yoktur, eşanlamlı kelimelerdir.
BELGE Nedir ? Belge, evrak, vesika aynı anlama gelmektedir. Belge, hukuki sonuç doğuran, bir hakkın doğmasına, bir olayın kanıtlanmasına ve hukuki bir değer arz eden belgeler/yazılar olarak tanımlanmaktadır.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Belge akışı eğitiminin tanımı; belgelerin akışlarını ve belgelerin önemini içerek eğitimdir. Belge akışı eğitiminin genel amacı; büro içerisinde kullanılan malzemelerin, kurumun dosya planlamasına göre yapılışının anlatıldığı eğitimdir.
Belge üretimi: Bir kurum veya kuruluşun işlemleri sonucu oluşacak belgelerin istenilen nitelikte ve nicelikte, istenilen zamanda ve mümkün olan en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde bir araya getirilmesidir (Özdemirci, 1996: 15).
Arşiv ya da belgelik, bütün dünyada kurumların gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen, idari, hukuksal, tanıklık, kurumsal değeri olan ya da tekrar kullanılmak üzere üretilen her türlü görsel, yazılı ve data bilgilerinin tutulduğu ve saklandığı yerdir.
Belge/dokümantasyon merkezleri, belirli belgelerle ilgili talepleri karşılamak için belge teslimi yapmak üzere belgeleri sağlayan, örgütleyen ve depolayan merkezlerdir. Bu merkezlerin belgelerle ilgili amacı, belgeleri arşivlemek değil, belge dağıtmaya yönelik olmasıdır.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü; kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu belgeleri ya da bilgileri kuruma sağlayacak, kurum kayıtlarını muhafaza edip saklayacak ve çalıştığı kurumun tüm bilgi, belge düzenlemelerini istenildiğinde sunacak yetkin kişiler yetiştiren bölümdür.
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
Verimliliği ve etkinliği arttırır. Doküman hazırlama ile ilgili maliyetler azalır. Aynı verilerin tekrar sisteme girişi engellenir. Dokümanların tekrar kullanılması gerektiğinde yeni evrak oluşturma ile ilgili maliyetleri düşürür.
Kurumsal Resmi Belge Nedir? Kurum ve kuruluşların kedileri arasında ya da bir diğer kuruluşlar ile iletişim sağlamak amacı ile bir birilerine gönderdikleri yazılı belgelerdir. Kimi zaman gönderilen belgenin dili alıcıya uygun olmaz.
Bilgi ve belge yöneticisi olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak devlette çalışmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girilmelidir. Bu sınava hazırlanmak ve sınavdan sonra ilgili kurumlara atanmak için gerekli süre ise ortalama 1-2 yıldır.
Belge Delili. Somut olay anında, olayın birebir, belirli şekillerde bir nesnenin üzerine aktarılması halinde ise belge delilinden söz edilir. Başka bir ifadeyle; delil olayı temsil eden, olay hakkında bilgi veren ve insan yapısı olan bir ispat vasıtasıdır.
Senet kavramı yanında, bir üst kavram olarak «belge» kavramı kabul edilmiştir. Senet kesin delil olmakla birlikte, belge kesin delil olmak zorunda değildir. Belge konusunda, Bilgi Edinme Kanunu'ndaki tanım esas alınarak, ona paralel şekilde bilgi taşıyıcısı olabilen her şey belge olarak kabul edilmiştir (m. 199).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan evrak kelimesi, yaprak ve sayfa manasına gelen varak sözcüğünün çoğuludur. Ancak günümüzde, evrak kelimesi daha çok resmi belgeler için kullanılır. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde belge kelimesinin yerine belet sözcüğü kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri