Şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, bulantı, ışık, ses ve harekete karşı duyarlılık şeklinde ortaya çıkan migren belirtileri, sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında oluşan semptomlarla görülür.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Teşhis için fiziksel ve nörolojik muayene ile birlikte zaman zaman kan testleri, MR ya da bilgisayarlı tomografi istenebilir. Bunun nedeni, migrende teşhisin doğru şekilde konabilmesi için semptomlara neden olan diğer sağlık sorunlarını elemektir.
Migren tanısı için özel bir laboratuvar testi veya radyolojik inceleme yoktur. Tanı hastadan ayrıntılı başağrısı hikayesinin alınması ile konur. Kadınların yaklaşık % 20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migrenli olduğu bilinmektedir. Migren atakları 4-72 saat sürebilir.
Sık görülen bu hastalığın en yaygın belirtilerinin başında ağrı gelir. Ense, şakak ya da göz çevresinden başlayan bu ağrı, hareket ettikçe kötüleşebilir, zonklayıcı karakterle seyredebilir ve bu ağrıya eşlik eden bulantı, kusma, ışık ve sese olan rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, bulantı, ışık, ses ve harekete karşı duyarlılık şeklinde ortaya çıkan migren belirtileri, sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında oluşan semptomlarla görülür.
Özellikle papatya ve lavantalar buhara konularak buhar tedavisi olur. Migren ataklarının önüne geçilmesi için su ve sıvı tüketimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra migren geldiğinde sessiz ve ışıksız bir ortamda bir süre uyunması gerekir. Uyuyup uyanıldığında bu migren ağrıları da giderilmiş olur.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir.
Başın belli bir kısmında ortaya çıkıp şiddetli bir zonklama olarak kendini gösteren migrenin sizde olup olmadığını doktorunuzun sizden isteyeceği migren testi, kan testi yapılması gerekir.
·Migrenim var, başım çok ağrıyor, beynimde bir şey olmasından korkuyorum: Migrenin beyinle ilişkisi yoktur. Migrenli hastalarda beyin filmleri de (MR, Tomografi) normal çıkmaktadır.
Ataktan hemen önce veya ağrının başlangıcındaki 5 ila 60 dakikada görmede bulanıklık, gözün önünde ışıklı noktalar, çizgiler görme veya daha seyrek olarak da konuşmada bozulma, bedenin bir yanında uyuşma, baş dönmesi, çift görme veya güçsüzlük yaşanıyor.
Sinüzit, baş ağrısına değil yüz ağrısına yol açar. Migren ise baş ağrısıyla kendini gösterir. Migren ağrısı, nöbetler halinde ortaya çıkar.
Migren atakları sırasında bireyler gözleri önünde uçuşan cisimler gördüklerini bildirmekte. Göz önünde uçuşan cisimler görmek, genellikle gözünüzün retina tabakası ile ilgili bir durumdur. parçacıkların sonucudur. Çoğu insan hayatlarında en az bir kere bu cisimcikleri görmüş ve deneyimlemiştir.
Migren ataklar halinde olur. O nedenle karıştırılması zordur. Beyin tümörüne bağlı baş ağrısı, çoğunlukla gerilim tip baş ağrısı ile karışabilir. Ancak gerilim baş ağrısı bile arada geçer, tümör baş ağrısı hiç geçmez.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor. Tüm bu süreçler migrenin tedavi edilmesini çok zorlaştırıyor” diye konuştu.
Migren teşhisinin konulması için hastanelerin nöroloji bölümünden randevu almanız gerekmektedir. Nöroloji polikliniklerine migren şüphesi ile başvuran hastalar, doktor muayenesinde geçirilir.
Migren; kronik ve episodik veya aurasız (sık görülen) ve auralı (klasik) migren olarak ikiye sınıflandırılabilir. Kronik migren ayda en az 5 gün ve 3 ay boyunca devam eden baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu hastalarının acil servis başvuruları çok sıktır.
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
Migren, pek çok farklı semptoma yol açan nörolojik bir hastalıktır. Migren belirtilerinden bir ya da birkaçının olduğu kişiler, sıklıkla “migren için hangi bölüme gidilir?” diye sorar. Migren ağrısının tanı ve tedavisi için hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurarak nöroloji uzmanlarına muayene olmak gerekir.
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Ihlamur, papatya, rezene, zencefil ya da ısırgan otu çayı rahatlamaya ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı ve papatya yağı da migren ağrılarına karşı tercih edilebilir. Bu yağlar masaj yapılarak uygulanabilir.
Parasetamol akut migren için etkilidir: Kontrol grubundaki %20'ye kıyasla insanların %39'u bir saatte ağrıdan kurtulur. Aspirin/parasetamol/kafein kombinasyonun da "etkili olduğu hakkında sağlam kanıtları vardır ve migren için birinci basamak tedavide kullanılabilir."
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri