Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabalarını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir. Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı işlemesine engel olamaz. Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir.
Kadının eşinin izni olmadan anne babasının ziyaretine çıkması haramdır.
Kocanın karısı üze- rindeki hakkı nedir?” Hz. Peygamber, şöyle cevap verdi: - “Kocanın kadın üzerindeki hakkı, kocası onu arzuladığında kendisi bineğin eğerinde bile olsa ona engel olmama- sı, kocasından izinsiz evinden birşey vermemesidir.
Allah'a isyan, şirk ve günaha düşürme gibi bir takım açık engeller olmadığı halde bir kocanın; hanımının, anne babasını ziyaret veya onların gelip kızlarını ziyaretine izin vermemesi hakkında alimler şunu kaydetmişlerdir: Kocanın hanımını her cuma (haftada bir) ana babasını ziyarete gitmesini yasaklama hakkı yoktur.
2371- Daimi evli olan kadın, kocanın haklarına aykırı olmasa da, kocasından izinsiz dışarı çıkması haramdır.
İlgili 38 soru bulundu
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur.
Her çocuk kendi durumuna göre, bakıma muhtaç olan anne-babasına bakmakla sorumludur. İslam, ana-baba hakkını çok önemser ve kutsal kabul eder. Öyle ki İslam'da cennetin bir yolu da anne ve babanın rızasından geçtiği kabul edilmektedir. buyrulmaktadır.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Yani abdest, namaz, oruç ve zekâtın farz ve vâciplerini, sahih olmasını ve bozulduğu durumları bilecek kadarını ya yazıyla veya ezbere öğretmek kadının kocası üzerindeki haklarındandır.
Eşler, birbirinden izin almak zorunda kalarak, yeni deneyimler yaşamaktan kaçınabilir. Sonuç olarak, eşlerin birbirinden izin alıp almaması, çiftlerin kendi karar vermesi gereken bir konudur. Her çift, kendi durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu kararı vermelidir.
Medeni Kanun'un 190. maddesine göre koca, karısının da geçim teminine, aile giderine bir ölçüde katılmasını isteyebilir. Ama (kadın haklarını korumadığı iddia edilen) İslâm hukukunda ise kocanın böyle bir hakkı da yoktur, kadın hiçbir şekilde aile giderine katılma mecburiyetinde tutulamaz.
More videos on YouTube
Evli bir kadına kocası izin verdiği sürece hergün anne-babasını ziyarete gidebilir.
Kocanın istemediği kimseler, eşine açıklamasıyla veya örfü âdete göre belli olur. Bunların dışında kalanları eve almak yasaklanmıyor.
Soru: Bir gelin kaynata ve kaynanasına bakmak zorunda mıdır bunun günahı var mı? el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Eşin anne babası erkeğin bakmakla mükellef olduğu aile bireylerindendir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre çocuklara anne-babanın bakmaması da çalıştırması da suç. Suç duyurusunda bulunulması üzerine, anne-babalara altı aydan bir yıla kadar hapisle dava açılıp ceza veriliyor. Karım çocuklarıyla ilgilenmiyor. “Karım evi iki yıl önce terk etti.
Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.
"Anne-babaya isyan etmek son nefeste imansız gitmeye sebep olan büyük bir günahtır, anne-babaya karşı gelenin farz ve nafile ibadetleri kabul olmaz, anne-babaya karşı gelen evlat cennetin kokusunu alamaz, anne-babanın rızasını almayan Peygamber Efendimizin (asm) bedduasına dâhil olur." gibi söz/hadisler bana ciddi ...
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir.
Nihat Hatipoğlu, iki tarafında hayır dememesi gereken tek şeyin karı koca arasındaki ilişkisi hakkında olduğunun altını çizerek, 'Koca hanımının, hanım kocasının yatakta beraber olalım teklifine hayır dememeli. Çünkü onun ucu tehlikeye götürür. Bu Allah'ın yarattığı ihtiyaç.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bu cezai yaptırımlar kadınlara da erkeklere de uygulanabilir. -Kadının eşine isyan edip dini açıdan itaat etmekle emrolunduğu konularda ona isyan etmesi durumunda ayette belirtilen cezai yaptırımlardan uygun olanı eşi hanımına verebilir.
İslam dininde ikinci bir evlilik yapmak için herhangi bir kimseden izin alma zorunluluğu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri