Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok.
Herhangi bir noktanın etrafındaki ekseni ile beraber, aynı zamanda yaşanabilecek önemli bir olayı anlatan durum şeklinde iki farklı biçimde kullanılabilir. Mihver TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından mihver kelimesi, 'Eksen ve önemli,' sözcükleri üzerinden değerlendirilmektedir.
Daha sonra Mihver ittifakı olarak adlandırılan ittifakın üç büyük ortağı Almanya, İtalya ve Japonya idi. Bu ülkeler, Alman diktatör Adolf Hitler, İtalyan diktatör Benito Mussolini ve Japonya İmparatoru Hirohito tarafından yönetiliyordu. Eylül 1940'ta bu üç ülke, Üçlü Pakt ile ittifaklarını resmî hâle getirmiştir.
Mihver sözcüğü "eksen" anlamına gelir. Eksen (Alm. Achsen) (İng. Axis) sözcüğü bu ittifakı tanımlamak için ilk kez faşist Macar lider Gyula Gömbös tarafından kullanıldı. 1936'da ise Benito Mussolini tarafından ilk kez resmen kullanıldı.
Almanya, İtalya ve Japonya, son olarak 27 Eylül 1940'ta, Mihver ittifakı olarak bilinen Üçlü Pakt'ı imzaladı. 20 Kasım 1940'ta Macaristan, 23 Kasım 1940'ta ise Romanya, Mihver Devletleri'ne katıldı.
İlgili 35 soru bulundu
Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.
Mihver Devletleri, 2. Dünya Savaşı'nda Almanya, İtalya ve Japonya'nın yanı sıra Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Yugoslavya, Çin, Finlandiya, Hırvatistan, Arnavutluk, Etiyopya, Tayland, Myanmar, Hindistan, Filipinler, Karadağ, Sırbistan, Mançukuo ve Irak'ın oluşturduğu bloktur.
mihver / محور / مِحْوَرْ
Çark ve tekerlek gibi dönen şeylerin ortasından geçen mil. Merkez.
Ateşli silahlardan ve kılıç, mızrak gibi kesici silahların darbelerinden korunmak için giyilen başlığa miğfer denir. Savaşlarda miğfer kullanan ilk medeniyet Asurlular olmuştur. Daha sonraki yıllarda Yunan ve Roma ordusu tarafından da kullanılan miğferlerin bronz, bakır ve çelikten yapılmış birçok çeşidi vardır.
Bu ittifaka Almanya'nın karşısında müttefik devletler safında yer almıştır. Polonya 2. dünya savaşında tamamen işgal edilmiştir. 3 Eylül 1939 yılında müttefik devletlere katılmışlardır. Savaşın kazanılmasında önemli görev edinmişlerdir.
İkinci Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı? 1945 yılında Almanya'nın savaştan çekilmesi ve Japonya'nın teslim olması neticesinde, Abd, Sovyetler Birliği ve İngiltere başta olmak üzere Müttefik Devletler İkinci Dünya Savaşı'nın kazananı olmuşlardır.
İkili antlaşma. İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde, Türkiye'nin Mihver Devletleri'ne karşı savaş ilan ettiği 23 Şubat 1945 tarihinde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanan ve iki ülke arasında askeri yardıma ilişkin ilk bağıt olan antlaşmadır.
II. Dünya Savaşı süresince Türkiye'nin savaşa girmeme eğilimi sebebiyle türlü politika değişikliklerine gidilmiş ve ülke içinde savaşın sosyoekonomik etkileri görülmüştür. Mihver ve Müttefik devletlerin isteklerine rağmen Türkiye, fiilen savaşa katılmaksızın 23 Şubat 1945'te resmen savaş ilanı ile yetinmiştir.
Mihver sözcüğüne cevap olarak 5 harfli olan çizgi veya eksen cevabı verilebilir. 6 harfli bir cevap isteniyorsa, dingil cevabı da yazılabilir.
Dilimize Arapçadan geçen vehmetmek kelimesi vehim sözcüğünden türetilmiştir. Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır.
şekil, tarz, yol.
Tarihte “Türk” adına bir çok manalar verilmiştir. Gök-Türk devletindeki Sui-şu adlı Çin kaynağına göre, T'u-küe, Türk dilinde miğfer manasına gelir. Çünkü Türkler adlarını, Altay bölgesinde, eteklerinde oturdukları, miğfer biçiminde yükselen dağın şeklinden almışlardır.
Sadece mihver (eksen) dersler olarak adlandırılan Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji dersleri ortak işlenmektedir. İfade ve beceri dersleri olarak adlandırılan Türkçe, Matematik, Müzik gibi dersler bu derslerin bir uzantısı gibi düşünülerek mihver derslerin temelleri üzerinde yapılandırılmaktadır.
Mihmaz, hızlandırmak, sürat kazandırmak manasına gelirken, mahmuz, binek hayvanlarının daha hızlı koşmasını sağlamak için çizmelere takılan alet demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
MEZÂMİN – MAZÂMİN
1. Anlamlar, kavramlar. 2. Nükte ve cinaslarla süslenen ve asıl mânâyı dolaylı olarak anlatan güzel sözler: Dil mezâmîn-i gamla dolmuştur (Muallim Nâci).
muteber / mûteber / معتبر
İnanılır, güvenilir, saygın.
Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır. Mihver sözcüğü "eksen" anlamına gelir.
Mihver Devletler, 2. Dünya Savaşı'nda Müttefiklere karşı oluşturulan bir bloktur. Nazi Almanya'sı, İngiltere ve İtalya İmparatorluğu ilk kez 1930'lu yıllarda bir araya gelmiştir. Esas olarak 1936 yılında Almanya ve İtalya arasında imzalanmıştır.
almanya, italya, japonya, bulgaristan, macaristan, romanya, finlandiya, vichy fransası, hırvatistan, mançurya, slovakya, iç moğolistan, arnavutluk, laos, kamboçya, vietnam, burma, filipinler, tayland ve serbest hindistan'dan oluşan birliğin adı. ilk sekiz ülke haricindekiler kukladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri