-tahıllar: yulaf unu, arpa unu; pirinç unlu muhallebi başlandıktan 1-2 hafta sonra kullanılmaya başlanabilir, anne sütü ya da formül mamalarla karıştırılarak verilebilir.
Arpa Unu Bebeklere Verilir Mi? Bebeklerin katı gıdaya geçiş döneminde besinlere yavaş yavaş alışması için lapa verilmesi önerilir. Önerilen besin listelerinde arpa unu da yer alır.
Arpa ununun diğer unlara nazaran oldukça faydalı bir içeriği vardır. Bundan dolayı tüm dünyada tercih edilen unlardan biridir. Arpa unu kalp ve damar hastalıkları, kireçlenme, bağırsak sorunları ve şeker hastalığında oldukça etkili olan zarar vermezken ekstra fayda da sağlayan bir undur.
Bebekler bol miktarda sebze ve meyvenin yanı sıra baklagil ve arpa yulaf gibi besinler de tüketmelidirler. Bebek lapalarının yalnızca sebze ve meyve ile hazırlandığı düşünülür ancak tam bir vitamin deposu olan arpa bebek lapaları için çokça kullanılır.
Lif, B1 vitamini, krom, manganez, selenyum içeren arpa, bakır açısından da verimli bir kaynak. Ayrıca fosfor, niasin ve magnezyum da bulunduruyor. Fındıksı ve nötr tadıyla hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanabileceğiniz un, çorbalara kıvam kazandırmak için de tercih edilebiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Arpa, meme ve diğer hormona bağımlı kanserlerin yanı sıra kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan bitki lignaları bakımından zengindir. Serbest radikalleri ve visseral yağları azaltarak ve kan basıncını stabilize ederek, kanser ve kalp hastalıkları riskini en aza indirir.
Arpanın günlük beslenme sistemine alınması, masa başında çalışan ve sıklıkla bağırsak sıkıntıları yaşayan insanlar için de oldukça önemli. Arpanın suyu, bağırsakları çalıştırıp, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Yine bu ay içerisinde tahıl olarak pirinç ve irmik dışında bulgur ve arpa, çavdar yulaf unları ve tel şehriye, arpa şehriye de sebze pürelerinin içerisine eklenebilir. Bebeğinizin yeni tatlara alışması için bazı hafif baharatları tarçın, nane, kimyon da beslenmede kullanabilir.
İki sıralı beyaz başaklı, kılçıklı ve iri daneli olan çeşit 90-110 cm ortalama boya sahiptir. Kuru şartlarda 200-450 kg verim alınabilmektedir. Yüksek yağış alan alanlarda veya destek sulama koşullarında 600-700 kg/da arasında verim alınabilmektedir. Aşırı sulama ve yağışlar yatmaya sebep olabilir.
Beyaz unun kullanıldığı her alanda arpa unu da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Örneğin çorbalar, kurabiyeler, kekler, tuzlu ürünler, sütlü tatlılar, omlet ve krepler arpa unuyla yapılabilmektedir. Ayrıca bebeklerin beslenmesi için gerekli olan ek gıdalar arpa unuyla da hazırlanabilmektedir.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Besleyici Muhallebi(+6 Ay) Tarifi Nasıl Yapılır? Ülkemizde maalesef bebek maması ya da muhallebisi deyince annelerin aklına ilk olarak pirinç unu geliyor. Oysaki pirinç unu besin degeri oldukça düşük olan bir üründür. Onun yerine çavdar, yulaf ve irmik gibi tahıllar çok daha besleyicidir.
6. AY. EK GIDALAR: Sebze: Patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı Tahıl: pirinç, irmik, yulaf Meyve: Elma, armut, muz şeftali, kayısı, erik, avakado, (mevsimine göre) Protein: Yumurta sarısı Süt Ürünleri: Yoğurt, peynir. SIKLIK: 2-3 öğün verilir Sık emzirmeye devam edilir.
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
100 gram arpa unu kalori değeri ise 356 kcal, 8.22 gram protein,61.49 gram karbonhidrat,14.39 gram lif,169 mg kalsiyum bulunmaktadır. 1. Kalbi kuvvetlendirir.
Meyve Püresi: 6-9 aylık bebeklerin kahvaltısına meyve püreleri eklemek, vitamin ve lif alımını artırabilir. Muz, armut, elma gibi yumuşak meyveleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Yoğurt: Yoğurt, bebekler için sağlıklı bir kahvaltı seçeneğidir.
Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir. Bakla, patlıcan gibi besinleri 2 yaşına kadar, domates, bal gibi besinleri bir yaşına kadar tüketmemesi gerekir.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Hamur işlerini de süsleyen arpa ayrıca cilt problemleri içinde kullanılabilir. Ayrıca arpa lapası çocuklarınız için vazgeçilmez bir besin kaynağı olacaktır. Haşlayarak ya da kavurarak arpayı yemeklerinize katabilirsiniz. Bunun dışında çay olarak da tüketimi mevcuttur.
' Ancak her şeyde olduğu gibi sağlıklı ürünlerin de fazlasının vücutta ters etki yaptığını, bu nedenle arpa çayının da günde en fazla 2 bardak olarak tüketilebileceğini kaydeden Gençyürek, 'Tüketilen tahıl ürünlerine dikkat edilmesi gerekiyor.
Arpa Buğday Farkı
Buğday ise arpadan daha geç hasat olduğu için suya daha çok ihtiyaç duyar. Soğuğa karşı arpa ile buğday arasındaki fark arpa daha dayanıklıdır. Arpa kullanım alanları ile buğday kullanım alanları farklılık gösterir. Arpa daha çok yem ve malt sanayiinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri