Mikroaerofilik bakteriler/Microaerophiles: Gelişim atmosferinde çok düşük miktarda Oksijene ihtiyaç duyan.
Oksijenli solunum yapar ancak yaşayabilmesi için atmosferdeki oksijen oranı çok fazladır. Daha düşük oranda oksijen bulunan ortamlarda üreyebilirler, bu nedenle bu bakterilere mikroaerofilik (%1'den az oksijenli ortamda yaşayabilen) bakteri denir.
Mikroaerofil: Üremek için atmosferdeki oksijen miktarından daha az oksijene gereksinim duyan, katı besiyeri yüzeyindeki havaya maruz kaldıklarında ölen, anaerop ortamda hiç üreyemeyen veya çok az üreyebilen bakteriler.
mikroaerofil ne demek? Normal atmosferik oksijen varlığında (% 21) gelişemeyen ancak, gelişmesi için az miktarda (% 5 kadar) oksijene gerek duyan mikroorganizmalar, mikroaerobik.
2. Mezofil (Mesophile): Optimum gelişme sıcaklıkları 37-40oC olan ve yaşadığımız çevrelerde ve vücutlarımızda yaygın olarak bulunan bu organizmaların minimum sıcaklıkları 15oC, maksimum sıcaklıkları ise 45oC'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Mikroaerofilik bakteriler/Microaerophiles: Gelişim atmosferinde çok düşük miktarda Oksijene ihtiyaç duyan.
Mezofilik Aerobik Bakteri Örnekleri
Ilık sıcaklıklarda gelişir, toprakta, suda yaşar ve ayrıca tüketilebilir malzemeleri çürütür. Sindirim sistemimizde yaşayanlar gibi bazı türler faydalıdır. İnsanlar için patojenik olan yaygın mezofilik bakteri türleri arasında staphylococcus aureus, salmonella ve listeria bulunur.
Genellikle bu canlıların hastalıklara neden olduğu düşünülür. Ancak vücudumuzdaki mikroorganizmaların bir kısmı sağlığımız için faydalıdır. Bazı mikroorganizmalar ise (patojen olarak isimlendirilir) normal şartlarda insanlara zararı olmasa da uygun koşullarda yaşadığı canlıyı hasta edebilir.
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Mikroorganizmalar, biyosferin akar su olan her yerinde, aynı zamanda okyanus tabanındaki sıcak su kaynaklarında, atmosferin üst tabakalarında ve yer kabuğunun iç kısımlarındaki kayaların derinliklerinde yaşamaktadır.
Mikrobiyota denen bu mikroorganizma topluluğunda 100 trilyon kadar bakteri bulunuyor, toplam ağırlıkları 2-3 kg civarında yani vücut ağırlığımızın yaklaşık % 2-3 kadarını bu bakteriler oluşturuyor. Mikrobiyota bakterilerinin sayısı, bizim kendi hücrelerimizin sayısından 10 kat daha fazla.
Mikrobiyolojide üreme hücrelerin sayısındaki artış olarak tanımlanmakatadır. Eschericia coli gibi çubuk şeklindeki bir bakterinin üremekte olan kültüründe hücreler kendi orijinal uzunluklarının yaklaşık iki katına çıkana kadar uzarlar ve daha sonra hücreyi iki kardeş hücreye ayıracak olan bölmeyi oluştururlar.
Mikrobiyal büyümenin göstergesi üreme ve toplam biyokütle artışıdır. Büyümenin boyutu ise bir gram karbon kaynağı tüketimi sonucu oluşan kuru biyokütle miktarıdır.
Süt, yoğurt, kefir ve diğer fermente süt ürünleri lactobacillus rhamnosus içerir. Genel olarak bu bağırsak dostu bakteri yoğurt ve peynir yapımında besinlerin probiyotik içeriğini zenginleştirmek amacıyla eklenir.
Gram (+) Bakteriler;
Gram boyama yöntemi uygulanmış besiyeri analizinde, mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Gram (+) bakterilerin bu rengi almalarının sebebi hücre çeperlerinde ultraviyole ve iyot karışımı bulunmasıdır.
GIDALARIN DOĞAL MİKROFLORASI
BİTKİ, HAYVAN VE İNSANLARDA NORMAL OLARAK BULUNAN VE YAŞAMLARININ BİR PARÇASI OLAN MİKROORGANİZMALARA “NORMAL MİKRO FLORA”, ÇEVREDE BULUNAN MİKROORGANİZMA İSE “ÇEVRE MİKRO FLORASI” DENİR.
Sterilizasyon bir öldürme işlemidir. Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar öldürülür. Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir. Dezenfeksiyon, cansız maddeler üzerinde bulunan hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir.
Buna karşın mikroorganizmalar insanları, bitkileri ve hayvanları hastalandırırlar ve öldürürler, gıdaları bozarak ekonomik kayıplara neden olurlar. Mikroorganizmaları yararlı ve zararlı olarak sınıflandırmak mümkün değildir.
İnsanlarda hastalıklara yol açan patojenler; parazitler (Helmintler, protozoonlar), mantarlar, bakteriler, virüsler ve prıonlar olarak gruplandırılırlar.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
MİKROBİYOLOJİ Doğada bulunan çeşitli mikroorganizmaların çeşitli beslenme biçimleri vardır. Beslenmelerini sodyum, potasyum, demir ve magnezyum tuzları gibi maddelerden, atmosferdeki karbondioksitten ve karbonatlardan sağlayan ve organik maddelere ihtiyaç göstermeksizin beslenebilenlere ototrof mikroorganizmalar denir.
Mikroorganizmalar balgam, tükürük, dışkı, idrar, kan vb. ile vücut dışına çıkar ve çevreye çeşitli taşıyıcılar ile yayılır. Bu tür çıkışların olduğu yerlerden veya vektörlerden (bit, pire, kan emici sinekler, kene) alınan örneklerden mikrobiyolojik kültürler ve epidemiyolojik analizler yapılır.
Çeşitli atık/atıksuların stabilizasyonu ve metan gazı eldesi için kullanılan anaerobik çürütme, psikrofilik (12-16 ˚C), mezofilik (35-37 ˚C) ve termofilik (55-60 ˚C) sıcaklıklarda gerçekleşebilmektedir.
Düşük pH değerlerinde gelişebilen mikroorganizmalar asidofiller olarak isimlendirilir. Asidofiller için optimum pH 1-5,5 arasındadır. 1-2 gibi çok düşük pH da gelişebilen mikroorganizmalar “ekstrem asidofil” lerdir. Küfler aside daha toleranslıdır.
Termofilik Bakteriler:
Bu bakteriler; T ≥ 50 °C gelişebilir. Bacillus, Clostridium, Pediococcus, Streptococcus ve Lactobacillus cinsine ait türler bu gruba dahil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri