Makatta şişlik problemi yaygın olarak basur (hemoroid) nedeniyle oluşur ve fakat her şişlik de basur değildir. Makatta şişliğin ya da memelerin oluşması durumunda makattan kan gelmesi, kaşınma, dışkılama sırasında ağrı, iç çamaşırlarının kirlenmesi ve kokulu akıntı gibi sıkıntılar yaşanabilir.
Makatta kaşıntı ve şişlik; anal fistül, anal fissür, hemoroid, tümör, parazitler ve deri hastalıkları sonrası ortaya çıkabilmektedir. Anal Fistül: Bir organla diğer bir organın arasında oluşan tüp şeklindeki bağlantılara fistül denilmektedir ve bu durum makat bölgesinde meydana geldiğinde anal fistül adını almaktadır.
Makat çevresinde rahatsızlık meydana gelmesi sıklıkla rastlanan bir durumdur. Makatta şişlik oluşumu en fazla görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Makat bölgesinde oluşan şişlik durumu hastaları rahatsız eden bir durumdur. Burada şişlik oluşumu başka hastalıkların habercisi de olabilmektedir.
Makatın etrafında gelişen sertlik en çok basurun ortaya çıkışı olarak yaşansa da makatta gelişen çatlak durumlarında ek olarak, nöbetçi meme olarak isimlendirmiş olduğumuz memecikler ile birlikte de görülebilir. Rektal poliplerde yine ele gelebilen yapıda makatın etrafında bu yapılar gözlemlenebilir.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Uygun yöntemlerle anal kanalda oluşan iltihabın cerrahi yöntemlerle boşaltılması gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Anal apse tedavi edilmezse ne olur? Anal apse mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi enfeksiyonlara ve o bölgede gazlı kangren gelişmesine sebep olabilir. Apse daha derinlere ilerleyerek komplike hale gelir ve sonrasında gelişecek fistülün sfinkter hasarını artırır.
Anal bölgede ele gelen şişlikler kanser olduğu anlamına gelmez. Kanserin ele gelebilmesi için çok ileri safhaya gelmesi gerekir. Makattaki şişlikler genelde dış hemooridal hastalık ya da içe hemoroidal hastalığın dışarı sarkmasıyla ilişkilidir.
Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Anal Tromboz (Tromboze Hemoroidal Hastalık)
Makat etrafında bulunan derinin altında yer alan dış (eksternal) hemoroidal damarlarda kan akışının bozulması ile oluşan kan göllenmesi - birikimi ve damarların tıkanması sonucu bu hemoroidal damarların içinde pıhtı oluşur. Bu durum hızlı bir şekilde gelişir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
Yara tabanı beyazlaşır. Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bu bölgede oluşan kansere ise rektum kanseri denir. Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir.
Apse drenajı nedir? Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir. Makat çevresinde kızarıklık, kabızlık, makatta dolgunluk hissi, idrar yaparken ağrı ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Anal fistüle bağlı olarak kişi iç çamaşırında kötü kokulu, iltihaplı lekelenmeler görebilir.
Anal apsenin boşaltılması için öncelikle cilt üzerinde çok ufak kesik açılır. Altta bekleyen ve dışarı çıkmak isteyen irin bu kesikten dışarı çıkar. Bu noktada apse drenajı kullanılarak kesik açılan bölgedeki apsenin tamamının dışarı atılması sağlanır. Bu sayede tekrarlama oranı en aza indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri