Küçük canlı formları mikroplar da insanlar da kendi doğaları uyarınca hareket etmekteler.
Mikroorganizmalar çoğu zaman insanlardan insanlara bulaşan yapılardır. Eller, burun, boğaz, kulaklar ile bulaşabildikleri gibi farklı şekillerde insan vücuduna giriş yapabilirler. Bakteriler ve virüsler bazı durumlarda hava yoluyla vücuda giriş yapabilirler. Hapşırma ve öksürme en yaygın bulaş şeklidir.
Klasik iyi bir mikroskopla, alyuvarları ve mikropları inceleme mümkünken, virüs, DNA, moleküller, atomları incelemek için elektron mikroskopları kullanılır.
Yaşayan en küçük mikroorganizma Mycoplasma gallicepticum'da kaynaklara göre 600 milyar atom bulunmaktadır.
Mikroplar aslında bakteri, virüs ve mantar gibi gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların genel adıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi: Bir santimetre uzunluğunda. Yaklaşık bir cm uzunluğundaki Thiomargarita magnifica, bilinen tüm diğer dev bakterilerden kabaca 50 kat daha büyük. Üstelik ilgi çekici tek özelliği boyutu değil.
Mikroorganizmaların yüksek sıcaklığa dayanıklılıkları farklıdır. Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler. Tüm canlı türleri gibi mikroorganizmaların beslenmeleri için suya ihtiyaçları vardır.
Not olarak bakteriler mikroorganizma (mikrop)'dır diyebiliriz. Fakat virüsler, mikrobiyolojinin çalışma alanında olmasına rağmen, genellikle cansız sayılır ve dolayısıyla mikroorganizma olarak kabul edilmez.
Bir şey olmaz, 5 saniye geçmeden bakteriler yiyeceğe bulaşamaz. Bir yiyecek yere düştükten sonra 2-3 saniye içerisinde alıp yersen sorun olmaz, o kadar kısa sürede bakteriler bulaşamaz.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan bir bakteri, bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar oluşturulan ilk mikrop olma unvanını kazandı. Bilim insanlarının bilgisayar ortamında oluşturmak için tercih ettiği Mycoplasma genitalium bakterisi, sadece 525 gene sahip olan son derece basit bir canlı.
Büyüklükleri gözünde canlandırabilmen için insanı bir dağ olarak düşünebilirsin. Bakteriler onun üzerindeki dağcılar kadar küçüktür. Virüsler de dağcı eldiveni kadardır. Mikroplar çevrende ya da televizyonda gördüğün hiçbir canlıya, bitkilere, hayvanlara benzemez.
Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir. Musluğu açtığınızda elinizdeki tüm mikroplar musluğun üstünde kalır. Bundan dolayı da toplu kullanım alanlarında elle açılıp kapanan musluk yerine sensörlü musluklar tercih edilmelidir.
Özellikle alışveriş merkezi, sinema, gösteri salonları gibi yeterince havalandırılmayan ve mikropların kolaylıkla çoğaldığı kapalı ve sıcak yerlerde çok vakit geçirmek hastalıkların çoğalmasına neden oluyor.
Mikroorganizmalar bitkiler ve hayvanlara göre çok hızlı şekilde ve 2 'ye bölünerek çoğalır. Genel olarak küfler bakteri ve mayalara göre daha geç çoğalırlar. Bakteriler arasında 8 dakikada bir sayısını 2 'ye katlayanlar vardır.
'Ne kadar yüksek ısıda yıkarsam o kadar iyi temizlenir' inanışı, tamamen gerçek dışıdır. Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur.
Ancak termit (beyaz karınca) gibi bazı böcek türlerinde bu rakamlar biliniyor: Dünyada 2,4x1017 kadar termit vardır; bir termitin bağır- sağında 2,7 milyon bakteri olduğun- dan termitler 6,5x1023 bakteri taşırlar. Bu sayı çok büyükse de dünyadaki toplam bakterilerin ancak yüz milyon- da 12'sidir (% 0,000012).
Dezenfeksiyon, kalan parazitleri, bakterileri veya virüsleri klor, kloramin veya klor oksit ile öldürmek. Bu nedenle, kaynar su sadece bakterileri, virüsleri ve protozoanları yok etmeye yardımcı olduğundan, genellikle musluk suyunu kaynatmanıza gerek yoktur çünkü evinize zaten mikroplardan arınmış olarak ulaşır.
Çünkü nem, patojenlerin tutunabilmesi için harika koşullar yaratıyordu. Bu nedenle, bir patates cipsi veya bisküvi, minimum düzeyde patojene maruz kalırken bir elma veya muz dilimi, daha yüksek miktarda patojen taşıyordu. Unutmayın; hiçbir bilim insanı, yere düşen yiyecekleri yemenizi tavsiye etmiyor!
Besinler dondurulduğunda içeriğindeki bakteriler de dondurulmuş olur. Yani ölmezler. Çözdürme işlemi başladığı andan itibaren de o bakteriler tekrar aktifleşmeye başlar. Bu nedenle besinlerin dondurucuda ne kadar kaldığı çok önemlidir.
Antonie van Leeuwenhoek, ilk mikrobiyolog ve mikroskop kullanarak mikroorganizmaları gözlemleyen ilk kişi.
Virüsler bakterilere göre çok daha küçüktür. Virüslerin en büyüğü, en küçük bakteriden daha küçüktür. Virüslerin boyutları 0,02 ile 0,25 mikron arasındayken, en küçük bakterilerin çapı 0,4 mikron seviyesindedir. Bu nedenle pek çok virüs sıradan mikroskopla görülemez.
Mikroskop ile görülebilir. Sorumuz: Mikrop canlı mıdır? Cevabımız: Evet, mikrop canlıdır.
Makinenizdeki bakterilere karşı önlemler. Çamaşır makinenizde bakteri oluşumuna neden olan en önemli etken içinde yıkadığınız kirli çamaşırlar. Bu çamaşırlardan makinenize bulaşan bakteriler, zamanla kendilerini çoğaltabiliyor.
Çamaşır yıkama makinesi dışında, kurutma makinesi hava çıkışındaki mikrolif salınımının, yıkama çıkışında ölçülen seviyenin yüzde 81'i civarında olduğu saptanmış. Bu da oldukça yüksek bir oran.
Dr. L. Derya İnal kısmen de olsa doğruluk payı olduğunu belirtiyor. Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri