Kestane mantar, kütür mantarından daha koyu renkte ve yuvarlaktır. Portobello mantarı adıyla da bilinen yiyecekler, yoğun lezzeti ile tanınır. Et sotelere oldukça yakışan kestane mantarı, sotelenerek yemeklerde kullanılır. Kestane mantarı, yüksek besin değerine sahiptir.
Kestane Mantarı:
Ülkemizde kestane mantarı adıyla bilinen bu çeşit, dünyada portobello mantarı olarak tanıyor. Şekil olarak kültür mantarına oldukça benzeyen kestane mantarı kahverengiye çalan daha koyu renge sahip. Şekil olaraksa daha iri. Kestane mantarının en güzel tarafıysa yoğun bir tada sahip olması.
Kestane mantarı, ülkemizde en bol üretilen ve en lezzetli mantar türleri arasında yer alır.
Kestane Mantarının Faydaları
Kestane mantarı özellikle çok önemli vitamin ve mineral kaynağı olarak öne çıkar. Özellikle B5 vitamini ile beraber bakır ve pantotenik asit açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu yönüyle bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendiren bir kestane olarak öne çıkıyor.
Kestane mantarı bitkisel kaynaklı ölmüş ve fermentasyona uğramış (çürümüş) organik maddeler üzerinde gelişir. Agaricus bisporus familyasından yenilen mantar türüdür. Marketlerde satılan kültür mantarının farklı yetiştirme teknikleri uygulanarak farklı tat ve renkte üretilen hali, kestane mantarı olarak adlandırılır.
İlgili 16 soru bulundu
Kestane mantarı nerede yetişir? Kestane mantarı çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar aylarında çayırlık alanlarda yetişir. Yan yana yetiştikleri için toplu bir şekilde bulması ve toplaması kolaydır. Fakat zehirli çayır mantarları ile karışma ihtimali oldukça yüksektir.
15 adet kestane mantarın kabuklarını soyun. Limonlu su içinde 10 dakika kadar bekletin.
Dr. Hüseyin Basım, mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol olmadığını, iyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesinin daha faydalı olacağını bildirdi. Prof.
Mantar Sapı Yenir Mi? Mantarın sapı temizlendikten sonra yenebilir. Birçok şef tariflerinde mantar saplarını da kullanmaktadır.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Çiğ Mantar Dolapta Kaç Gün Dayanır? Mantarlar kesinlikle buzdolabında tutulmalı, oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Çiğ mantar buzdolabında 4-7 güne kadar tazeliğini koruyacak saklanabilir. 7 günden sonra ise tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Çünkü mantar çürümeye yüz tutabilir.
Dilimlediğiniz mantar ve yarım yemek kaşığı limon suyunu ekleyip hafif soteleyin. Kestaneli çorbaya ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika kaynatıp ocaktan alın. Çorbayı sıcak olarak kaselere aktarın ve üzerine mantar dilimleri ile pul biber ekleyip servis yapın.
Minik bir güveç içerisine temizlenen mantarları yerleştirdim. Ortasına 1'er çay kaşığı tereyağı koyup fırına verdim. 185 derece fırında 20 dk pişirelim.
Kestane mantarının kültür mantarına göre daha hoş bir tadı var. Yanında fırınlanmış elma dilim patatesle servis ettim çok hoş oldu. Afiyet olsun.
Eğer mantarın rengi değişmeye başlamışsa, üzerinde çürük, kahverengi, siyah noktalar mevcutsa bozulmaya işarettir. Özellikle şapkasında kararmalar olmuşsa mantar bozulmaya başlamıştır.
Mantarları isterseniz bütün bir halde, isterseniz parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin ağzını kapattıktan sonra üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın. Buzdolabı poşetini derin dondurucuya aktarın. Bu şekilde mantarları 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Bütün ve taze bir şekilde alınan mantarlar, buzdolabında muhafaza edilir. Markette geçirdiği süre tam olarak bilinmediği için, 1-2 gün içinde bozulmalar başlayabilir. Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Ölüm meleği mantarı
İsmi ölüm meleği olan bu mantar çeşidi ülkemizde köygöçüren olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda bu mantar ülkemizde birçok kişinin ölümüne de neden olmuştur. Ülkemizin yanı sıra dünya genelinde de ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90'ına ölüm meleği mantarı neden olur.
Mantar içerisinde pek çok lif barındıran bir besindir. Bu sayede özellikle karaciğer, bağırsak ve akciğerde bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca içerisinde bulunan selenyum sayesinde kanser riskini engeller ve kanserli hücrelerin yayılmasını önler.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
"Medyaya verilen bazı bilgiler yanlış"
Ergün Bacak, "Bazen medyada, basına-yayın organlarında 'Kurtlu mantar yenilebilir. ', 'Kurtlu mantar zehirli olmaz. ', 'Başka hayvanların tükettiği mantarlar zehirli olmaz. Onları tüketebilirsiniz.
"Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur. Yurt dışında mantar daha çok çiğ olarak tüketilmektedir" diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri