Miktar Karteli: Üretim miktarını belirli düzeyde tutarak fiyatlara hakim olmak ve karı yükseltmek amacı güden kartellerdir. OPEC(Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) buna en iyi örnektir.
Kartel, rakipler arasında gerçekleşen fiyat tespiti, pazar paylaşımı, arz miktarının kısıtlanması veya kotalar konması, ihalelerde danışıklı hareket edilmesi gibi rekabeti sınırlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylemlere işaret eden ortak kavramdır.
Karteller üç farklı biçimde oluşabilirler. Bunlar fiyat karteli, satış karteli ve kota karteli biçiminde olmaktadır. Fiyat kartelinde fiyatlar birlikte saptanmaktadır. Satış kartellerinde ise satış bölgelerinin paylaşılması söz konusu olmaktadır.
Bu tip anlaşmalar hükûmetler tarafından önlenerek rekabetin ülke içerisinde yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu tip anlaşmalarda güç birliği oluşturularak diğer rakiplerin sektöre girmesini engelleyici faaliyette işletme davranışları sergilenir. Petrol İhracat Ülkeler Birliği (OPEC) iyi örnek olarak gösterilebilir.
Kartele giren işletmeler, ortak bir fiyat ve üretim politikasını kabullenmek zorundadır. Kartelleri; fiyat kartelleri, satış kartelleri, kota kartelleri, müşteri kartelleri, yurt içi kartelleri, uluslar arası karteller şeklinde bölümlendirebiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
Satış şartlarını kontrolleri altına almak için bağımsız satış yapma yetkilerini ortadan kaldıran kartel satış karteli, üretim veya satışını miktar olarak tek tek belirleyen kota karteli, pazarın veya müşterilerin kartele giren işletmelerce paylaşılmasına bölge karteli adı verilir.
Tröst, bir sanayi dalının, bir ortaklar grubunun eline geçmesiyle gerçekleşen tekelciliğin gelişmiş bir biçimi. Serbest rekabete dayanan anamalcılık bu rekabetin sonucunda tekelciliğe dönüşmüştür.
Kartel: Rekabet hukukunda toplumsal refah açısından en sakıncalı ihlal türü olarak genel kabul gören karteller, belirli bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabeti azaltmak veya kısıtlamak amacıyla bu piyasadaki teşebbüsler arasında gerçekleştirilen gizli veya açık anlaşma veya birliktelikleri ifade etmektedir.
Karter; motor bloğunun altında yer alan bir parçadır. Karterin görevi, motor yağının depolanmasını ve soğutulmasını sağlamaktır. Çelik sacdan yapılan ve vuruntulara karşı dayanıklı olacak şekilde imal edilen bu parça, aynı zamanda motorun alt kısmındaki krank bölmesini, krank milini ve krank yatağını da kapatır.
Topla- Dağıt Karteli nedir? Topla-Dağıt karteller aynı pazardaki rakiplerin genellikle ortak tedarikçiler aracılığıyla fiyatlarını koordine ettikleri bir rekabet ihlalidir.
1970'lerin ortalarında operasyonlarına başladı.Pablo Escobar, Jorge Luis Ochoa Vásquez, Juan David Ochoa Vásquez, Fabio Ochoa Vázquez kardeşler, José Gonzalo Rodríguez Gacha ve Carlos Lehder tarafından kuruldu. İlk başlarda bir kaçakçılık ağı olarak başlamış olsa da, 1976 yılına kadar kokain kaçakçılığına yönelmedi.
Aynı üretim dalında faaliyet gösteren birden fazla işletmenin, aralarındaki rekabeti kaldırmak amacıyla yaptıkları anlaşma sonucu tekelci bir birlik oluşturmalarına "kartel" denir.
Tekel oluşturmak, piyasayı ve fiyat seviyelerini kontrol etmek amacıyla bir grup şirketin birleşerek veya kaynaklarını bir araya getirerek ortak hareket ettiği oluşuma tröst adı verilir.
Kartel, rakipler arasında gerçekleşen fiyat tespiti, pazar paylaşımı, arz miktarının kısıtlanması veya kotalar konması gibi rekabeti sınırlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylemlere işaret eden ortak kavramdır.
Körfez Karteli (İspanyolca: Cártel del Golfo, Golfos veya CDG) Meksika'daki suç örgütü ve uyuşturucu kartellerindendir ve belki de ülkedeki en eski organize suç gruplarından biridir. Haziran 2020'de, Tamaulipas'ın bazı kısımlarında hala kalıntılar bulunmasına rağmen, Körfez Karteli'nin bölünme geçirdiği bildirildi.
80'den fazla alt grup ve çete ile bağlantılı 9 büyük kartelin bulunduğu Meksika, uyuşturucunun yanı sıra akaryakıt, maden, avokado, alkol, narenciye ve insan kaçakçılığına odaklanan bu örgütlerin oluşturduğu kaosta çok ağır bedeller ödüyor.
aynı üretim alanında çalışan kuruluşların, aralarındaki rekabeti kaldırmak veya sınırlamak amacı ile yaptıkları anlaşma.
Karter, motorun alt kısmında bulunan ve motor yağını depolayan bir parçadır. Karterin delinmesi veya hasar görmesi durumunda, motor yağı sızar ve bu da bir dizi olumsuz etkiye neden olabilir. Motor hasarı, yağ kaybı, performans kaybı ve hatta motorun tamamen çalışmaması gibi sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.
(Cartel) Fiyat tespiti, müşterilerin, tedarikçilerin, bölgelerin ya da dağıtım kanallarının paylaşılması, pazara sürülecek arz miktarının azaltılması, ihalelerde danışıklı hareket konularında, rakipler arasında gerçekleşen, rekabeti sınırlayıcı anlaşma veya uyumlu eylemlerdir.
TDK'ye göre, kartel kelimesi anlamı şu şekildedir: Tekelci sermaye piyasasında, birtakım ticaret, üretim kuruluşlarının, genellikle kazanma veya başka kuruluşlara karşı tutunabilme vb. amaçlarla aralarında kurdukları dayanışma birliği. Aynı sektörde faaliyet gösteren pek çok firma bulunmaktadır.
Ceza hukukunda teşebbüs bir failin suç işlemek üzere harekete kalkışması ancak elinde olmayan nedenlerle sonucu elde edememiş olması halini ifade eder. Kısacası, ceza hukuku anlamında teşebbüs, öznel anlamda tamamlanmış, ancak nesnel anlamda tamamlanmamış bir fiildir.
(3) Tebliğ'in “Kapsam” başlıklı 2. maddesinde dikey anlaşmalar “Üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı, satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalar” şeklinde tanımlanmaktadır.
Bir holding şirketi, bir anonim şirketin, bir veya daha fazla şirkete yönetim ve kontrol imkânı verecek şekilde katılması ile ortaya çıkan, konu itibariyle sadece diğer şirketlere katılım ile sınırlı olan anonim şirketin bir türüdür.
Tröst (İngilizce: "trust", Türkçe: "vakıf"), equity hukukunda bir kişi tarafından başka bir kişinin yararına mülkiyet tutulmasını sağlayan bir müessesedir.
KONSORSİYUM. İki veya daha fazla işletmenin, büyük sermaye gerektiren işleri yapabilmek için oluşturdukları işbirliğidir. Ekonomik ve hukuksal bağımsızlarını korurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri