Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Likidite tuzağı enflasyonun negatif seviyelere düşmesine yol açabiliyor. Fiyatların düşmesiyle birlikte ekonomik sorunların ortaya çıkma ihtimali artıyor. Düşük faiz oranları bireyler ve kurumlar için gelirlerin azalmasına sebep oluyor. Özellikle sabit gelirli emekliler ve tahvil sahipleri gelir kaybı yaşayabiliyor.
Tasarruf sahipleri faizin asgari düzeye inmesini, gelecekte tekrar yükseleceğinin bir işareti olarak görürler ve bono-tahvil almak yerine likiditeyi ellerinde tutmayı tercih ederler. Para politikasının etkisini kaybettiği bu duruma likidite tuzağı denir.
Likidite tuzağı ilk olarak bir İngiliz iktisatçı olan John Maynar Keynes tarafından ortaya atılmış olan bir görüş olma niteliğine sahiptir. Keynes, para talebini etkileyen etkenleri elde para tutma güdüsü doğrultusunda likidite tercihi teorisi ile açıklamıştır.
kamuoyunda oluşan para arzındaki herhangi bir değişikliğin faiz oranına etki etmeyeceği yönündeki inanç/beklenti sonucu oluşan durum. faiz oraninin belirli bir sinirin altina dusmemesi nedeniyle, gelirin, para arzinin artmasina ragmen beklenen artisi gosterememesi durumu.
İlgili 27 soru bulundu
Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Likidite tuzağı olarak adlandırılan bu durumda para politikası etkisiz ve maliye politikası etkili olacaktır.
Ancak likidite tuzağına yakalanmış bir ekonomide faiz aracı ile beklentilere yön verme imkânı ortadan kalkar. Likidite tuzağına yakalanmış bir ekonomide faiz düzeyi sıfıra eşittir ve enflasyon ve doğal büyüme/reel faiz hızı negatif değerler almaktadır (Krugman, 2008).
Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlere örnektir.
Likidite, bir varlığın veya menkul kıymetin piyasa fiyatını etkilemeden nakite dönüştürülebilme kolaylığını ifade eder. Bir başka deyişle, piyasada hızla alınıp satılabilme derecesinin tanımlanmasıdır. Nakit en likit varlık olarak kabul edilir.
Duran varlıklar ise en düşük likiditeyi ifade eder. Likidite, gerçek likidite ve teknik likidite olmak üzere ikiye ayrılır: Gerçek likidite, işletme tavsiye edildiği zaman var olan borçlarının ödenmesi yeteneğidir. Teknik likidite ise vadesi gelmiş olan borçların ödenmesi yeteneğidir.
Bir ekonomide likiditenin fazla olması o ekonomide nakit fazlası olduğunun bir göstergesidir. Nakit paranın çok olması o ülkede nakit işlemlerin fazla gerçekleştiğini gösterir.
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
Borçlar nakit olarak ödenmediği için likidite yani nakit para kullanımında azalma olur. Likidite krizi olmaması için şirketlerin dönüştürülebilir varlıkları ile nakit paranın dengeli olması gerekiyor. Likidite krizi yaşandığında ise şirketin varlıklarının değeri düşeceği için bu varlıkların nakde dönüşme oranı azalır.
Likidite riski, bir kuruluşun finansal yükümlülüklerini karşılayamaması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda ilgili kuruluş, nakit para sıkıntısı çekecek ve belki de uzun vadeli yatırımlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaktır.
Hangi sektöre bağlı olarak iş yaptığı fark etmeksizin herhangi bir şirket nakit para bulmakta sıkıntı yaşayabilir. Firmaların ödemeler gibi bazı finansal sorumluluklarını yerine getirebilecek nakit para bulamama durumları likidite riski olarak tanımlanır.
Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
Milli gelir sabit olduğu zaman nakit para arzının artışı faiz oranlarında düşüş oluşturur. Bu düşüş de likidite etkisi olarak isimlendirilir.
Bu oranın minimum 1 olması gerekir. Yani şirketin önümüzdeki 12 ay içerisinde ödeyeceği borçlar kadar likit varlığı mutlaka bulunmalıdır. Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez.
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Finans kuruluşlarının uzun vadeli kredilerin vadesi toplanan mevduatın vadesine kıyasla daha kısadır. Bu durumda da vadesi dolan bir mevduatın finans kuruluşundan çıkmasıyla kuruluşun kaynak ihtiyacı doğar. Bu kaynağın temin edilmemesi ise likidite açığı oluşturur.
Bir varlık için yüksek likidite söz konusu ise bu durum, o varlığın kolayca satılabileceği ya da paraya dönüştürülebileceği anlamına gelir. Düşük likidite ise bu durumun tersidir. Varlığın bir yıldan uzun sürede paraya çevrilebileceği anlamına gelir.
Keynes Etkisi (Faiz Etkisi): Fiyatlar genel düzeyindeki düşüşün reel para arzını arttırırken LM eğrisini sağa kaydırmasıyla faiz oranının düşmesi ve yatırım harcamalarının artmasıyla gelir düzeyinin artması şeklinde ortaya çıkan etkidir.
IS (Investment – Saving) Modeli
Farklı faiz oranlarındaki denge üretim düzeylerini (mal piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve reel milli gelir düzeylerini) gösteren eğriye, IS eğrisi denir.
Tahvilin likiditesi: Tahvilin likiditesi artarsa para talebi düşer faizler azalır LM sağa kayar. Tahvilin geri ödenmeme riski: Tahvilin geri ödenmeme riski artarsa para talebi artar faiz oranları yükselir LM sola kayar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri