Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Dereceler arasında en tehlikeli olan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bu yanık türünde ise derinin tüm tabakası yanıktan etkilenir. Damar, sinir ve kaslarda etkisi görülen üçüncü dereceden yanıkta siyah ve beyaz lekeler görünebilir.
Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını (tüm katmanlarını) etkileyen yanıklardır. Epidermis ve dermis tamamen yanmıştır. Dördüncü derece yanıklar ise deri ve deri altındaki dokunun tamamına hatta tendonlara, sinirlere, kaslara veya kemiklere kadar ilerleyen zedelenmeyi tarif etmektedir.
Derin 2. derece yanıklar ise 2-3 haftada iyileşir. 4.Derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir. Kötü yara iyileşmesini önlemek için yanık bölgesine deri nakli yapılabilir.
Üçüncü derece yanıklar epidermis ve dermis tabakalarını yok etmenin yanı sıra, cildin yağ tabakasına kadar nüfuz eder ve kemik, kas ve tendonlarda kalıcı hasara neden olabilir. Buna ek olarak, yanık bölgesinde kahverengi, siyah veya beyaz lekeler görülebilir. Sinir uçları tahrip olduğu için bölgede his kaybı gözlenir.
İlgili 27 soru bulundu
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Derece Yanık
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır.
Birinci derece yanıklar genellikle 48 saat içerisinde kendiliğinden iyileşen yanıklardır. Birinci derece yanıklarda deri genellikle hafifçe kızarır ve ödem yapar. İkinci derece yanıklarda derinin kendi kendine iyileşmesi oldukça uzun sürebilir.
3. Derece Yanıklarda sinir harabiyeti de olduğu için genellikle yanık bölgesinde ağrı olmasa da yanığı çevreleyen bölge ödem ve inflamasyon nedeni ile ağrı mevcuttur. Ağrı akut başlangıçlı ve şiddetlidir.
3. derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir. Kötü yara iyileşmesini önlemek için yanık bölgesine deri nakli yapılabilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir.
En ciddi yanıklar üçüncü derece yanıklardır. Burada derinin tamamı yanmıştır ve iyileşmeleri için deri nakli gerekmektedir. Yanıkların derinliğini saptamak bir uzmanlık işidir.
2. derece yanıklar sarılır mı? 2. derece yanık, cildin dış tabakasının (epidermis) hem de cildin alt tabakasının (dermiş) yanıp, hasar görmesidir. Orta şiddette yanık türü olup, çok acı verir, su toplanması türünde kabarcıklara, cilt şişme ve kızarıklıklarına yol açar.
Göz, kulak, yüz, el, ayak ve genital bölgenin yanıkları “özellikli bölge yanıkları” olup deneyimli bir yanık ünite/merkezinde tedavi edilmesi gereklidir.
Yanık Yüzeyinin Belirlenmesi
Yanık yüzeyi adelosan çağında ve erişkinlerde dokuzlar kuralına göre belirlenir. Her iki kol ve baş %9, bacaklar ile ön ve arka gövde %18,Perine ve genital bölgesi de %1 olarak değerlendirilir. Çocuklarda 9'lar kuralı yanığı tam olarak yansıtmaz, bu oranlar yaşa göre değişim göstermektedir.
İyileşme süresi yüzeyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır. Üçüncü derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyileşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir.
Hasta / yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).
Yanık derecelerinin belirlenmesinde çeşitli yöntemler vardır. Yanık dereceleri birinci, ikinci, üçüncü derece şeklinde üçe ayrılır.
Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
Sıcak Su Yanığına Ne Yapmalı? - Öncelikle bölgeye suyun teması hızla durdurulmalıdır. - Eğer kaynar su giysi olan bir bölgeye döküldüyse cilde yapışmadan çıkarılmalıdır. - Yanık oluşan bölge en az 10 dakika soğuk su altında soğutulmalıdır.
Küçük bir yanık yaşadığınızda yapmanız gereken ilk şey, yaklaşık 20 dakika boyunca yanık alanın üzerine serin su uygulamaktır. Daha sonra yanmış bölgeyi yumuşak sabun ve su ile yıkayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey suyun 0 dereceye yakınlıkta soğuk olmamasıdır. Serin su yeterlidir.
Aslında yara iyileşmesinin belirtilerinden birisinin de kaşıntı olduğu gerçektir. Ancak yara yerinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi ilaç alerjisini, tahrişi, hatta enfeksiyon başlangıcını dahi işaret edebilmektedir. Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir.
“Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
İkinci Derece Yanıklar: Cildin üst ve alt katmanlarında (dermis) meydana gelir. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül), şişkinlik oluşur ve ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesiyle iyileşir.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri