Evet, tüm hybrid otomobillerin şarj edilmesi gerekir ancak yalnızca plug-in hybrid otomobiller evdeki veya yoldaki elektrikli şarj noktalarında şarj edilebilir. Mild hybrid otomobillerin bataryaları, rejeneratif frenleme yoluyla dahili olarak şarj edilir.
Hibrit ve Plug-in hibrit araçların arasındaki en temel fark elektrik motorudur. Plug-in araçlarda elektrik motoru birincil güç kaynağıyken, hibrit otomobillerde elektrik motoru yalnız düşük hızlarda aracı kullanmayı sağlar. Bu sebeple Plug-in hibrit araçlarda kullanılan elektrikli motor daha maliyetli ve büyüktür.
Mild-Hybrid Nedir? Mild hybrid, mild hibrit, hafif hibrit ve yarı hibrit olarak adlandırılan araçlar elektrikli ve benzinli veya dizel motora sahip. Elektrikli motor, benzinli veya dizel motoru destekleyerek daha az yakıt tüketilmesini sağlıyor. Böylece araçların yakıt tüketimi değerleri düşüyor.
Tam hibrit araçlar kendi kendini şarj edebilirken hafif hibrit araçlar şarj gerektirmiyor. Bununla birlikte bazı MHEV modelleri, kendi kendini şarj eden piller ile üretiliyor. Bunun yerine hafif hibrit araçlar tüm içten yanmalı motorlu araçlarda bulunan 12 voltluk bir pil takımı ile çalıştırılıyor.
MILD HYBRID NEDİR? Mild hybrid güç aktarımı, tamamen elektrikli kullanamadığınız için bir E-Tech teknolojisi değildir. Tüketimi azaltmak ve performansı artırmak için yalnızca kalkış ve hızlanma sırasında içten yanmalı motora elektrikli destek (12 V) sağlayan mikro-hibritleştirme teknolojisi içerir.
İlgili 19 soru bulundu
Plug-in hybrid araçlar, harici bir güç kaynağından şarj edilebilen, yüksek gerilimli bir bataryaya sahiptir. Batarya yalnızca elektrikli kısa bir sürüş menzili için yeterli şarja sahiptir. Ayrıca elektrikli motorun içten yanmalı motoru desteklediği hibrit sürüş için de kullanılır.
HAFİF HİBRİT (MHEV) - MİLD HYBRİD (YARI HİBRİT) OTOMOBİLLER
Elektrikli motor araçların en fazla yakıt tükettiği anlardan olan kalkış sırasında devreye giriyor, geleneksel yanmalı motoru destekliyor, yakıt tüketiminin ve emisyonun düşmesini sağlıyor.
LEXUS NX SUV “EN İYİ HİBRİT OTOMOBİL” SEÇİLDİ
Lexus NX, 2022 Auto Express Yeni Otomobil Ödülleri'nde sınıfında en iyi premium SUV seçilerek ödülün sahibi oldu.
Yarı hibrit arabalar, kalkışlarda içerisinde barındırdığı elektrik enerjisiyle, yakıtın ateşlenmesine gerek duymadan harekete geçebilir ve rakiplerine göre daha hızlı tepki verir. Aynı zamanda düşük hızlarda yakıt tüketmeyerek genel maliyeti azaltır.
MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle), yani hafif hibrit elektrikli araçlarda 48 Voltluk bir batarya ve marş motoru görevi üstlenen bir elektrik motoru bulunuyor. Mild hibritlerin bataryasında biriktirilen enerji ise içten yanmalı motoru çalıştırmak ve aracın hızlanmasına destek olmak için kullanılıyor.
Yakıt Kapasitesi 54 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 6.6 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 5.2 lt. Karma Tüketim (100 km) 5.7 lt.
12V mild hybrid, güç aktarma organlarında sunulan özel teknoloji. Geliştirilmiş sürüş deneyimi ve daha düşük yakıt tüketimi sağlamak için, hibrit elektrik gücü hızlanma sırasında motora yardımcı olur. %8'e kadar yakıt tasarrufu sağlayan mild hybrid teknolojisi sayesinde sürüşler daha ekonomik.
Plug-in Hybrid araçların hibrit otomobillerden ayrılan en belirgin özelliği, şarj edilmeleridir. Bu otomobillerde, elektrikli araçlarda olduğu gibi bir şarj kablosu bulunur. Bataryanın şarj edilme imkanı bulunmadığı durumlarda ise araç benzin motoru ile çalıştırılabilir.
Sesli sürüş: Mild hybrid motor, tam olarak elektrikle çalışmadığı için daha seslidir. Sürüş esnasında içten yanmalı motorun sesi duyulacaktır. Tam hibrit araçlarda ise benzinli motorun aktif olmadığı esnada araç sessiz çalışacaktır.
Hibrit aküsünü, elektrikli araçlar gibi harici bir kaynaktan şarj etmenize gerek yoktur. Araç, her frenlemede, sahip olduğu “Rejeneratif (Üretken) Frenleme Sistemi” sayesinde elektrik üretir. Yani diğer bir deyişle araç kendi kendini şarj eder.
Mild Hybrid 140 bg : yakıt verimliliği ve dinamizm
Direkt enjeksiyonlu ve 4 silindirli olan bu mild hybrid turbo motor, 140 bg güç ve 260 Nm tork sunar. Oldukça dinamik bir sürüş deneyimi sunarken aynı zamanda da tutumludur.
Hibrit otomobillerinse iki çeşidinden söz edebiliriz: Hafif hibrit (MHEV) ve plug-in hibrit (PHEV) otomobiller.
Özellikle şehir içinde yoğun trafikte araç kullanılacaksa hibrit otomobiller, benzinli ya da dizel araçlara göre çok daha az yakıt tüketir. Şehir dışında da hibrit otomobiller, dizel ya da benzinli otomobillere göre daha avantajlıdır. Fakat aradaki fark çok büyük değildir.
Şehir içerisinde konforlu bir deneyim yaşamak isteyenlerin hibrit arabaları tercih etmesi gerekiyor. Benzinli ve dizel araçlar ise şehir dışında neredeyse hibrit araçlarla benzer yakıt tüketimine sahip. Ancak hibrit araçların kiralama fiyatlarına göre genellikle benzinli ve dizel araçlar çok daha uygun.
Hibrit aküsünün ömrü ise, aracın ekonomik ömrü ile aynı olup, değişimi öngörülen bir parça değildir. Size bir fikir vermesi açısından, özellikle Avrupa ve Amerika'nın büyük ve kalabalık şehirlerinde yoğun bir şekilde kullanılan, Toyota markalı ve Toyota Hybrid teknolojisine sahip taksileri gösterebiliriz.
Hibrit araçların bakımı
"Hibrit sistemin devreye girebilmesi için yakıt göstergesindeki 'düşük yakıt' ışığı sönene kadar takviye yapılması gerekir. Hibrit aracın uzun süreli kullanılmaması durumunda da batarya seviyesinin düşmesi mümkündür. Bu durumda da araç çalışmayacaktır.
Hibrit bileşenlerin garantisi 100.000 mil (160.000 km) veya 8 yıldır. Faydalı Bilgi , kaynak; WİKİPEDİA; TOYOTA HYBRİD araçların BATARYA ÖMRÜ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri