Genel olarak kaygı bozukluğu ve panik atak tanısı alan hastalarda ameliyat korkusu sık görülmekte, iyi bir hasta-hekim ilişkisi, yeterli hasta bilgilendirmesi, gevşeme ve gerilimi azaltma egzersizleri ve gerekirse medikal tedavi ile ameliyat öncesi kaygı azaltılabilmektedir.
Önce bir yakını eşliğinde hazırlık odamıza alınan hastaya anestezi uzmanının uygun gördüğü doz ve uygulama biçimi ile (erişkinler için genel olarak hazırlık odamızda açılan damar yolundan, çocuklar için ağızdan, makattan veya kas içi) sakinleştirici ilaç uygulanmaktadır.
Özetle panik hastaları da burun ameliyatı olabilir. Sakın korkmayın zorlu süreç ilk bir hafta ve o da o kadar zorlu geçmiyor gerçekten.
Panik atak, hızlı nefes alıp verme, kalp çarpıntısı, terleme gibi semptomlarla ortaya çıkarak ani ve yoğun duygulara neden olur. Panik atak yaşayan kişiler bir tür kaygı bozukluğu yaşar. Yaşam kalitesine etki eden panik atak, terapi ve ilaçlarla tedavi edilebilir.
Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Psikanalitik Psikoterapi ile kesin çözüm sağlamaktadır. Bu hastalık yanlış tedavi yöntemleri ve sadece ilaca insanlar yönlendirildiği için panik atak hastaları da bir süre sonra hiç geçmeyeceğini düşünür.
İlgili 19 soru bulundu
Derin Nefes Alın: Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir, ancak yavaş ve derin nefes almak sizi sakinleştirebilir. Yavaşça burunla nefes alın, sonra ağızdan yavaşça verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kendinize Telkin Verin: Kendinize olumlu telkinlerde bulunun.
Panik atak, tedavi edilmezse yıllarca sürebilir. İleri dönemlerde umutsuzluk ve çaresizlik sonucu kişilerde depresyona neden olabilir. Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Özetle panik atak; koşullar, kişilik yapısı gibi birçok faktörden etkilenir. Kimi zaman yoğun kimi zaman aralıklarla tekrarlar. Uygun yaklaşım ve doğru terapi uygulanmaz ise hafiflese de yaşam boyu sürebilir. erken tanı, iyi bir psikoterapi zamanında uygulanırsa panik atak kalıcı olarak iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir. Denge, koordinasyon, işitme ve görme zorlukları kişinin stres düzeyini artırarak panik ve agorafobiyi tetikleyebilir.
Panik atak krizleri tedavi edilmez ve devam ederse kalp hastalığı riskini ileri derecede artırıyor. Yapılan araştırmalara göre tedavi edilmeyen panik atak hastalarında kalp hastalığı görülme sıklığı %20-25 civarındadır. Yine panik bozukluğu olan hastaların %30-40'ında kolesterol düzeyi normalin üstünde saptanmıştır.
Genel olarak kaygı bozukluğu ve panik atak tanısı alan hastalarda ameliyat korkusu sık görülmekte, iyi bir hasta-hekim ilişkisi, yeterli hasta bilgilendirmesi, gevşeme ve gerilimi azaltma egzersizleri ve gerekirse medikal tedavi ile ameliyat öncesi kaygı azaltılabilmektedir.
Geçirilecek operasyonun yarattığı kaygılar, korkular, beklenmedik şekilde ortaya çıkan maddi giderler sonucu umutsuzluğa kapılma, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması gibi duygular ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Operasyondan önce hastada grip ve benzeri bir enfeksiyon oluşur ise operasyon tarihi ertelenir. Yine operasyondan önce hastada anemi var ise operasyona uygun olmayabilir. Doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Narkoz aşamasında takılan serumun içerisine eklenen ilaçlar sayesinde uyutma sağlanacağından ağrı duyulmaz. Halk arasında cesaret iğnesi olarak anılan bir ilaç ameliyat öncesinde yapılacağından kişinin heyecanı azalacak ve rahatlayacaktır.
Yaptıkları araştırmada panik atağın en sık 24-25 yaşlarında görüldüğünü anlatan Erdoğan, “Çocuklarda ise 12-13 yaşlarından itibaren ortaya çıkıyor. 50 yaşından sonra panik atak çok nadir yaşanıyor. 20 yaşında panik atak olan birisi bu durumu 30-40 sene yaşayabiliyor.
Olguların büyük çoğunluğunda, kısa sürede yeterli yanıt alınır. İlaç tedavisi şikayetler kontrol altına alındıktan sonra 8-12 ay devam ettirilmelidir. Panik bozukluğunun % 30-90'ı ilaç tedavisi sonlandırıldığında nüks etmektedir.
Panik atak, ataklarla gelen bir anksiyete (kaygı, endişe, sıkıntı, daralma) hissidir. Atağın sayısı var mı, günde kaç kez atak yaşanabilir? Atağın sayısı değişkenlik gösterebilir. Ancak ayda 3 den fazla atak yaşanıyorsa bu bir hastalık olduğu anlamına gelir.
Panik Bozukluk en sık kimlerde görülür? Bu hastalık en çok 20-40 yaşları arasında, kadınlarda, dullarda ve şehirde yaşayanlarda görülür. Büyürken huzursuz bir ailede yaşamış olanlar, aşırı kontrolcü ve koruyucu anne babaları olanlar, anne babalarıyla bağımlılık-bağımsızlık, ayrılma çatışmaları yaşayanlarda sık görülür.
Panik atak, hayatın zorlu dönemlerinde bir ya da iki kez yaşandığında bu durum normal olarak kabul edilir ve kişinin doktora görünmesi gerekmez. Ancak panik atağın sık tekrarlaması ve bunun kişinin hayatını olumsuz etkilemesi durumunda tedavi için hekime başvurmak gerekir.
Panik atak her ne kadar korkutucu olsa da tehlikeli değildir. Görülen semptomlar kişiye doğrudan zarar vermez. Aynı zamanda bu belirtilerin çoğu kolaylıkla başka şartlardan kaynaklanabilir. Mesela düşük tansiyon kalp atışının hızlanmasına neden olabilir.
Panik atak, genellikle herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir ya da her zaman belirli bir tetikleyicisi olmayabilir. Bazı durumlarda uyku sırasında ya da dinlenme esnasında da görülebilir. Geceleyin ortaya çıkan panik atak, kişiyi uykusundan panik içinde uyandırabilir.
Uykuda yaşanan panik atak sırasında kişiler bunun bir panik atak olduğunu kendilerine telkin etmeleri gerekir. O esnada; yataktan çıkıp başka bir yerde gergin olan kas grupları için gevşeme hareketleri yapmak, ılık suyla duş almak ve mümkünse kısa süreli yürüyüş yapmak kişiyi rahatlatacaktır.
Panik atak belirtileri esasen adrenalin hormonunun aşırı salgılanması sebebiyle oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri