Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Parvovirüs enfeksiyonu veya yanaklarda oluşan kızarıklıktan dolayı kırmızı ya da tokatlanmış yanak hastalığı olarak da bilinir. Çocukların birçoğu hastalığı hafif geçirip tedaviyle sağlıklarına kavuşurlar. Fakat bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.
Genellikle kızarıklık oluşumunun otonom sinir sisteminin aşırı çalışması sonucu görülmektedir. Ayrıca ellerde ve yüzde terleme ile beraber meydana çıkmaktadır. Yaşları 20 yaş altında olan kişilerde ise; hormonlara, sinirliliğe ve ankisiyete bozukluğuna bağlı olarak hafif yüz kızarıklığı görülebilmektedir.
Kırmızı yüzün nedeni çoğu zaman genetik ve yapısal olarak derideki damarlanmanın yoğun olmasından kaynaklanabilir. Bazense bu damarların geçirgenliğinin artması, damarlarda genişlemeye neden olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi olabilir.
Genel olarak yüzün orta kısmında görülen kırmızı yüz (rosa), bir tür deri hastalığıdır. Görüldüğü bölgede kılcal damarların genişlemesine ve kırmızı ve içi iltihapla dolu sivilcelerin oluşmasına neden olur. Rosacea olarak da adlandırılan kırmızı yüz, bazen egzama ya da alerjik cilt reaksiyonu ile karıştırılır.
İlgili 26 soru bulundu
Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
İnsan yüzünde, birçok kas bulunduğundan, bu kaslara giden damarlar da genişletilir. Bu genişleme, beraberinde daha fazla kanı getirir. Bu sebeple, yüzümüz öncelikle pembeleşir, sonrasında ise kızarır. Bu renk değişimi, artan kan miktarından kaynaklanmaktadır.
Alerjik bir durum göstergesi olan pembe yanaklar, atopik dermatit denilen bir hastalığın bulgusuna bağlı oluşabilir. Çocukluk dönemi egzeması olarak ta bilinen alerjik bir deri hastalığıdır. Astım, saman nezlesi gibi hastalıklar ile birlikte görülebilir. Kızarıklık yanında cilt kuruluğu, kaşıntı tipik bulgularıdır.
Ciddi hastalıklara bağlı yüz kızarması nedenleri;
Bütün bu hastalıklara bakıldığında yüz kızarmasının çok basit ve geçici nedenlere bağlı olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da bulgusu olabileceğini düşünüp özellikle giderek artan durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanının görüşünü almak gerekir.
Tıbbi tedavi olarak; kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda, harici uygulanan ve damarları daraltıcı özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. İltihabi lezyonların az olduğu durumlarda antibiyotikli kremler kullanılır, yoğun olduğu durumlarda ise ağızdan antibiyotikler kullanılabilir.
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
''Flushing'', halk arasında ''Al basması'' olarak bilinmektedir. Çok çeşitli nedenlerle deri kan akımında ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, yüzde gelişen eritemli lezyonları tanımlamak için kullanılmaktadır.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Beşinci hastalık, özellikle çocuklarda görülen ve yüzdeki tipik döküntü ile tanınabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Alyuvarları etkileyen ve “eritema enfeksiyozum” da denen beşinci hastalığın etkeni “Parvovirüs B19” adı verilen bir virüstür.
Kırmızı Yanak Nedir? Al yanak ya da kırmızı yanak olarak bilinen durum aslında bu durumdan muzdarip kişilerde yüz bölgesinde kılcal damarların deri yüzeyine yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Bu aslında fizyolojik bir durum olup bir hastalık veya sağlık belirtisi veya göstergesi değildir.
Hastalıkta, hasta ile temastan yaklaşık 5- 15 gün sonra yüzde tokatlanmış yanak görüntüsü şeklinde döküntü ile karakterize klinik tablo tipiktir. Hastalığın 3. günde ateş düşerek vücutta yaygın dantel şeklinde, kaşıntılı sınırları düzensiz döküntü ortaya çıkar. Döküntü 1 hafta içinde kaybolur.
Yüzdeki kızarıklık için kullanılabilecek en etkili ve en kolay yöntemlerin başında aloe vera jeli gelmektedir. Bunun için bitkinin yapraklarının içerisindeki jelin problemli bölgeye sürülmesi yeterli olmaktadır. Ayrıca yüz bakım rutinlerinin içerisine de eklenebilmektedir.
Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz. Eğer evinizde aloe vera bitkisi varsa kullanabilirsiniz. Bunun için önce aloe vera bitkisinin yaprağını alın. Yaprağı ortadan kesin ve iç kısmını soyun.
İşte yüzdeki kızarıklığa iyi gelen doğal çözümler: Hindistan cevizi yağı: Saçtan deriye kadar çok fazla şeye iyi gelen Hindistan cevizi yağı yüzdeki kızarıklıkları geçiriyor. Buna ek olarak uygulaması da kolay. Yağı cildinize sürün ama çok fazla olmasın.
Roza hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte en etkili tedavi roza hastalığını tetikleyebilecek etkenlerden uzak durmaktır.
Çocuklarda elma yanak, sevimli ve şirin gözükse de erişkinlerde arzu edilen bir görüntü değildir. İdeal yanak elmacık kemiğine göre daha geride bir hatta yer almalıdır. Elmacık kemiği ile avurt (yanağın ağız boşluğuna denk gelen kısmı) olarak adlandırılan yanak bölgesi arasında yumuşak bir “S“ ilişkisi vardır.
Elma yanaklı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Yanağı kırmızı, parlak, canlı olan (kimse) mecaz Sağlıklı
Stresli olduğumuzda, suçluluk hissettiğimizde, kaygılandığımızda, heyecanlandığımızda ya da utandığımızda vücuttasalgılanan adrenalin hormonu vücut ısısının artmasına neden olur ve sempatik sinir sistemini uyararak derinin yüzeyine yakın kan damarlarını genişleterek kanı yüz bölgesine gönderir.
Kırmızı yüz hastalık belirtisi mi? Birçok deri hastalığı yüzde kızarıklık yapabilir, egzema, sedef, lupus gibi. Özellikle akne rozase tanısı konmuş kişilerde yüz normal bireylere oranla daha kırmızıdır ve bu kalıcı olmaktadır. Karsinoid sendrom ya da polisitemi gibi sistemik hastalıklar da yüzde kızarıklık yapabilir.
KONUŞURKEN YÜZ KIZARMASI
Tek bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Zor bir durumla karşılaştığınızda, gerildiğinizde, kendinizi zihinsel olarak hazırlamadığınız bir süreç içine girdiğinizde; vücudunuzda salgılanan adrenalin hormonu artar, kalp atışlarınız hızlanır, vücut ısınız artar ve yüzünüz kızarmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri