İnşaat Şirketleri ve Mimarlık Bürolarında çalışabilir. Mimari tasarım, restorasyon, yapı fiziği, röleve ve yapı alanında da kendilerini geliştirmeleri önemlidir. Mimarlık alanında belediyelerde veya bakanlık bünyesinde de çalışıp yükselebilirler.
Mimarlık mezunları, devlet kurumları, özel mimarlık firmaları, inşaat şirketleri, gayrimenkul şirketleri, kentsel planlama kurumları, üniversiteler ve diğer farklı sektörlerde çalışabilirler.
Mimarlar, hem özel sektörde hem de kamuda çeşitli alanlarda çalışabilirler. Mimarlık ofislerinde, inşaat şirketlerinde, belediyelerde ve havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Yeni yöntemler geliştirmek, tasarım yapmak, projeyi kontrol etmek ve ihalelere katılmak, mimarın görevleri arasındadır.
İş İmkanları Yabancı Dil olduğu sürece Ardı Arkası kesilmeyecek derecede geniş kapsamlıdır. Proje Müdürlüğünden, Tasarım alanında çalışırlar . Mimarlık Hayal Gücü Gerektiren Bir Meslektir. Mimarlık mezunları birden çok farklı yollarda çalışma imkanı bulurlar.
İlgili 28 soru bulundu
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Bir mimarın maaşı, genellikle ortalama 17.000 TL ile 77.000 TL arasında değişebilir. Ancak, mimarların aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan mimarlar için bu rakamlar daha da artabilir.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
Mimar Ne Kadar Maaş Alır? Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.600 TL civarındadır.
Mimarlık bölümünden mezun olan öğrenciler için pek çok farklı iş olanakları bulunmaktadır. Özellikle inşaat şirketlerinde, mimarlık ofislerinde, mimari danışmanlık firmalarında ve yapı denetim firmalarında mimarlar için istihdam olanakları vardır.
Mimarlık tüm dünyada geçerli bir meslektir. Yurtdışında da iş bulabilmek ve mimarın dünyanın çeşitli ülkelerinde belirli süreler yaşayarak kendi gelişimine katkı sağlamasına olanak tanır. Seyahat eden mimarlar farklı dünya kültürleri ile yakından tanışma fırsatını yakalarlar.
Yurtdışında alacağınız mimarlık eğitimi, Türkiye'de gördüğünüz lisans eğitimi sonrası farklı mimari alanlara aşinalık sağlayacaktır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden de sayısız öğrenciyle aynı projelerde çalışma şansı sunacaktır.
Mimarlık bölümü mezunları, devletin mimar istihdam eden kurumlarında çalışabilirler. Belediyelerin planlama, şehir planlama, fen işleri bölümlerinde istihdam edilirler. Ayrıca yine aynı kurumlarda ruhsat işlemleri ve proje tetkiki ve onayı konusunda iş yapabilirler.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
eleman.net verilerine göre, Proje Mimarı 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Mimarı , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu.
ABD'deki ortalama bir mimar maaşı yıllık 140.00 ABD dolarıdır. Giriş seviyesi pozisyonlar yılda 112.000 dolardan başlarken, en deneyimli mimarların kazançları yılda 180.000'lere kadar çıkmaktadır.
Güvenlik hizmetleri bölümünden mezun 118 bin kişilik işgücünün 113 bini istihdam ediliyor. Güvenlik hizmetleri mezunları, yüzde 4.6 işsizlik oranı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümü oluşturuyor.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi. 1. 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir.
Türkiye'de Yılda Kaç Tane Mimar Mezun Oluyor? Ortalama 8 bin mimar ve iç mimar mezun olmaktadır. TMMOB'Ye bağlı odaların 26.01.2023 tarihli güncel verilerine göre Mimarlar Odası kadın mimar sayısı 35.628 iken erkek mimar sayısı 40.682'dir.
Haftalık çalışma saati 45'tir.
Yüksek Mimar Olmak İçin Gerekenler
Çeşitli üniversitelerin mimarlık fakültelerine bağlı 4 yıllık eğitim veren mimarlık bölümünü bitirenler, mimar unvanına sahip olur. Yüksek mimar olmak için ise 4 yıllık mimarlık eğitiminin üzerine 2 sene yine mimarlık alanında yüksek lisans yapılması gerekir.
Psikolog olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Psikolog maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.200 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri