Mimar, yeni bina tasarlama, eski binaları restore etme ve mevcut binaları kullanmanın yeni yollarını geliştirme ile sorumlu olan kişilere verilen mesleki unvandır. Mimar, inşaat projelerinin başlangıç aşamasından tamamlanma aşamasına kadar görev alır.
Mimarlık mezunları birden çok farklı yollarda çalışma imkanı bulurlar. Ofis kurmak, ofiste çalışmak, projelerde bulunmak, yenilik getirmek, bazı konularda farklılık getirmek, kopyacı mimarda olabilirsin(tavsiye edilmeyen davranış) ya da ben tamamen bağımsız olup kendi kendime yetebilirim diyebilirsin.
Mimarlar, hem özel sektörde hem de kamuda çeşitli alanlarda çalışabilirler. Mimarlık ofislerinde, inşaat şirketlerinde, belediyelerde ve havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Yeni yöntemler geliştirmek, tasarım yapmak, projeyi kontrol etmek ve ihalelere katılmak, mimarın görevleri arasındadır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
Mimari restorasyon bölümünde 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrenciler 120 AKTS'yi tamamladıktan sonra okudukları üniversitenin mezun olma gerekliliklerini yerine getirip, bütün derslerden başarılı olduklarında restorasyon alanında ön lisans derecesine sahip olurlar.
Mimarlık tüm dünyada geçerli bir meslektir. Yurtdışında da iş bulabilmek ve mimarın dünyanın çeşitli ülkelerinde belirli süreler yaşayarak kendi gelişimine katkı sağlamasına olanak tanır. Seyahat eden mimarlar farklı dünya kültürleri ile yakından tanışma fırsatını yakalarlar.
Mimarlık bölümünden mezun olan öğrenciler için pek çok farklı iş olanakları bulunmaktadır. Özellikle inşaat şirketlerinde, mimarlık ofislerinde, mimari danışmanlık firmalarında ve yapı denetim firmalarında mimarlar için istihdam olanakları vardır.
Türkiye'de Yılda Kaç Tane Mimar Mezun Oluyor? Ortalama 8 bin mimar ve iç mimar mezun olmaktadır. TMMOB'Ye bağlı odaların 26.01.2023 tarihli güncel verilerine göre Mimarlar Odası kadın mimar sayısı 35.628 iken erkek mimar sayısı 40.682'dir.
Mimarların Çalışma Alanları
Mimarlar, inşaat firmalarında ve işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür. Resmi rakamlar her ne kadar makyajlı olsa da işsizlik sorununun ulaştığı boyutu gizlemeye yetememektedir. Her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1'i işsizdir.
Yüksek mimar olmak için ise 4 yıllık mimarlık eğitiminin üzerine 2 sene yine mimarlık alanında yüksek lisans yapılması gerekir.
Yurtdışında alacağınız mimarlık eğitimi, Türkiye'de gördüğünüz lisans eğitimi sonrası farklı mimari alanlara aşinalık sağlayacaktır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden de sayısız öğrenciyle aynı projelerde çalışma şansı sunacaktır.
Mimarlık bölümü, gerçekten masraflı bir bölümdür. Kalemler, kağıtlar, aletler… Bunların tutarlarını ve nasıl finanse edeceğinizi bölüme girmeden önce öğrenmek iyi olabilir. Okuldan okula göre de bu durum değişiklik gösterebiliyor, bu detayları öğrenin.
EĞİTİM: Mimarlık Bölümü, dört yıllık lisans eğitim/öğretimi süresince, yetkin ve alanlarında uzmanlaşmış çok sayıda akademisyenden oluşan öğretim/araştırma kadrolarıyla öğrencilerine zengin bir içerik ve diğer bölümlerle Çift Ana Dal programlarına devam olanakları sunmaktadır.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi. 1. 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir.
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu.
Mimarlık İçin İlk Kaç Bine Girmeliyim? Bu bölüme girebilmek için en az mimarlık taban puanları arasında bir puan almanız gerekir. Bu da sayısal puan türünde en az ilk 200 binin içinde yer almalısınız.
eleman.net verilerine göre, Proje Mimarı 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Mimarı , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu.
ABD'deki ortalama bir mimar maaşı yıllık 140.00 ABD dolarıdır. Giriş seviyesi pozisyonlar yılda 112.000 dolardan başlarken, en deneyimli mimarların kazançları yılda 180.000'lere kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri