İki talibi olur biri Diyarbakır valisi Rüstem Paşa dırdiğeri ise saray'ın baş mimarı Mimar Sinan. Padişah biricik kızını Rüstem paşa ile evlendirir Sinan evlidir ve 50 yaşındadır ama bilinen odur ki Mihrimah Sultan'a deliler gibi aşıktır.
Ünlü mimarın Mihrimah Sultan'a karşı içten içe hayranlık ve büyük bir aşk beslediği kimse tarafından bilinmemektedir. Mimar Sinan evli olduğu için, Mihrimah Sultan Rüstem Paşa ile evlendirilir.
Mimar Sinan'ın 8. kuşaktan torunları bugün, Kayseri, İzmir ve Ankara'da hayatlarını sürdürüyor.
Rüstem Paşa İle Evliliği
Mihrimah Sultan'la evlenerek saraydaki konumunu güçlendiren Rüstem Paşa çok kısa zamanda Mihrimah Sultan'ın annesi Hürrem Sultan'ın en güvendiği ve sevdiği kişi durumuna gelmiştir ve bu sayede sarayda sadrazamlık mertebesine yükselmiştir.
Hürrem İkinci Kez Gebe Olduğunu Öğrendi | Muhteşem Yüzyıl 9. Bölüm - YouTube.
İlgili 35 soru bulundu
Mimar Sinan o derece derin bir tutku ile aşık olduğu Mihrimah Sultan'a kavuşamamıştır fakat o'na olan aşkını olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
Mihrimah Sultan Mihrimah Sultan 1578'de 50 yaşındayken yeğeni III. Murat'ın saltanatı sırasında öldü ve babası I. Süleyman'ın Süleymaniye Camii'ndeki türbesinde babasının yanı başında gömüldü. Şehzade Selim (II. Selim) 1574'te 50 yaşındayken göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü.
Ayşe Hümaşah Sultan (1543, İstanbul - 1594, İstanbul), Ayşe Hümaşah Hanım Sultan olarak da bilinmektedir. Ayşe Hümaşah Sultan 1543 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesi Mihrimah Sultan, babası ise Rüstem Paşa'dır.
İslam Halifesi I. Süleyman'ın nikâhlı eşi, sonraki padişah II. Selim ile Şehzade Mehmed, Mihrimah Sultan, Şehzade Abdullah, Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir'in annesi, Haseki Sultan. Topkapı Sarayı Müzesi arşivinde bulunan Rossa Solymannı Vxor başlıklı Hürrem Sultan portresi.
Ancak Mimar Sinan, Karamanlı denilen Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türkler'dendir. Osmanlı döneminde devşirilip, Müslüman olmuştur.
"Süleymaniye'de büyük Türk mimarı Sinan'ın mezarında araştırmalar yapılmış, Mimar Sinan'ın kafatası çıkarılmıştır. Koca mimarın kafatası sağlam ve bozulmamış olarak bulunmuştur.
Kökeni ve devşirilmesi. Sinaneddin Yusuf, Kayseri'nin Agrianos (günümüzdeki Ağırnas) köyünde Ermeni veya Rum ya da Hristiyan Türk, olarak doğduğu düşünülmektedir. 1511'de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul'a gelmiş Yeniçeri Ocağına alınmıştır.
Hürrem Sultan'ın, Mehmed (1521) Selim (1524) Bayezid (1525) ve Cihangir (1531) isimli dört erkek[20], ayrıca Mihrümah isimli bir kız evladı dünyaya gelmiştir.
Mihrimah Sultan'ın ay parçası gibidir ve bir efsaneye göre Mimar Sinan onu sadece bir kez görmesine rağmen aşık olmuştur. Aşkını ifade etmek isteyen Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman'a haber vermeden Edirnekapı'da Mihrimah Sultan için ikinci camiyi inşa etmeye başlamıştır.
Kayıtlarda tam adı Sinan bin Abdülmennan (Abdülmennan, Osmanlı döneminde devşirmeler ve din değiştirip Müslümanlığa geçenlere baba adı olarak verilen isimlerden biridir) olarak geçen Mimar Sinan'ın gençlik yılları konusunda elle tutulur bilgi bulmak kolay değil. Ailesinin kimliği bile bilinmiyor.
Padişah, yaşayan şehzadeleri içinde en çok Mehmet'i severdi. Mehmet'in annesi Hürrem Sultan'dı. Dönemin tarihini yazanlar bu sevgide onun etkili olduğunu söyleseler de Kanunî, şehzadesini gerçekten çok seviyordu.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Hürrem Sultan Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558 yılında İstanbul? da 58 yaşında hayatını kaybetti. Hürrem Sultan'ın zehirlenerek ya da kadın hastalığı sonucu öldüğü düşünülür. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camiisi avlusuna gömüldü.
Babasına karşı isyan etmekten dolayı yargılanmıştır; Nahcıvan Seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konya'da konakladığı sırada, padişahın otağında boğdurulmuştur. Katli, devlete isyan suçundan dolayıdır ancak deliller ve şahitler konusunda tartışma bulunmaktadır.
"dediği söylenir. Bunun üzerine Atik Sinan "padişahım, Konstantiniyye'de zelzele çok olub metanet üzere ila inkırazud deveran müebbet ola deyu iki amudu üç zira kesüb Ayasofya'dan selh alçak ettim," der. Sultan daha da öfkelip "özrü kabahatinden büyüktür" diyerek Atik Sinan'ın ellerini kestirir.
Osmanlı'nın en güçlü döneminde yaşayan Sinan, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat olmak üzere, üç padişaha mimarbaşı olarak hizmet etmiştir. 17 Temmuz 1588 yılında İstanbul'da ölmüştür.
Ayakta durması bile zor olan Mimar Sinan, ne su almaya gidebilmiştir ne de içebilmiştir. Haliyle ölümü de susuzluktan olmuştur. İşte; Başarının cezalandırıldığı ülke...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri