Vekaletname çıkarılması, avukatın onayı olmaksızın da söz konusu olabilir. Avukat ile müvekkili arasında bu hususta daha önceden yapılmış bir sözleşme yoksa, vekaletname verilmesi avukat için bir icap niteliği taşır ve avukat kabul et- tiği takdirde hüküm ifade eder.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Vekalet akdi, taraflardan birinin ölümüyle sona erdiği gibi, vekalet verenin medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesiyle veya iflası ile de sona erer. ile kısıtlanmadığı açıktır. Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Vekalet vermek için gerekli olan 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanıdır. Ayriyeten kişinin işi ne ise onun belgeleri de gereklidir. Bu belgelerle birlikte notere gidilerek vekalet işlemleri kolaylıkla halledilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir. Vekalet, yatırımcı e-portal üyesi olan tüm gerçek veya tüzel kişilere verilebilir.
Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Vekâletname, genel ve özel olmak üzere iki türe ayrılır. Genel vekâletname birden fazla işin yapılması için verilir. Yani bir avukata veya herhangi bir vekile birden fazla konuda vekâlet verilebilir.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamayla, Türkiye'deki tüm noterler dijital olarak birbirine bağlanıyor. Böylece herhangi bir noterde yapılan düzenleme aynı anda başka yerdeki noterden alınabilecek. Adalet Bakanlığı, vatandaşların işlerini kolaylaştırmak için yeni bir uygulama başlatıyor.
Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir.
»BAŞKA İLDEKİ BİRİNE VEKALET VERME«
Vekalet vereceğiniz kişi ile farklı yerlerdeyseniz, vekaleti verecek olduğunuz kişi nüfus cüzdanı fotokopisini bilgisayardan taratıp size mail olarak gönderir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir.
Vasi tarafından Türk Medeni Kanununun 462.maddesinde ve Türk Medeni Kanununun 463.maddesinde yazılı olmayan konularda avukata vekaletname verilmesi mümkündür. 1 yıldan az hükümlüler ve tutuklular vekaletname verebilirler. Ancak, 1 yıldan fazla mahkumiyeti olanlara vasi atanacağından vekaletname veremezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri