Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir.
Görsel Sanatlar: Bu gruptaki sanatlara “plastik sanatlar” da denilir. Resim, heykel, mimari vb.
Alman filozof Hegel'e göre “Mimarlık bütün sanatların anasıdır”. F. L. Wright ise Hegel gibi, mimarlığı ana sanat olarak benimsemiştir (Hasol, 2013). 1562 yılında Floransa'daki akademinin kurucuların- dan Giorgio Vasari'ye göre ise, resim ve heykelle birlikte “en güzel sanatlar”dan biri mimarlıktır.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür.
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
SANATIN 7 DALI
O yedi dalı hemen sıralayalım. Yedi sanat dendiği vakit akıllara ilk önce resim ve heykel gelir. Bu ikili en eski sanat dalı olarak karşımıza çıkar. Tarih öncesi dönemlerde mağara duvarlarına çizilmiş resimlerden ve taşa verilen şekillerden günümüze kadar ulaşmayı başaran örnekleri bulunmaktadır.
Mimarlar kendi içlerinde 7'ye ayrılır. Politik mimar, aydınlatma mimarı, araştırma mimarı, restorasyon mimarı, şehir plancısı ve peyzaj mimarı olmak üzere farklı mimari türleri üzerinde yoğunlaşan mimarlar, iletişim yetenekleri ve takım oluşturma becerileri ile yaşam alanlarınızın kritik dengesini korurlar.
Mimarlık, büyük yapı tasarımı ve mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir. Mimarlık bölümü bilim ile sanatı dengeli bir şekilde kullanarak göze hitap eden sağlıklı yapıların ortaya çıkması için çalışmalar gerçekleştirecek bireyler yetiştirilmesini amaçlar.
Sonuç olarak, iç mimarlık bir sanat dalı değildir. Ancak iç mimarlar, tasarımlarını yaparken sanatın dallarından yardım almaktadır. Sanatın olmadığı bir tasarım düşünülemez. Bu nedenle sanatın iç mimarisi açısından çok önemli olduğunu üstüne basarak belirtmek gerekmektedir.
Mimari, bir yapıyı inşa etmek için kullanılan bir disiplindir ve sanat, yaratıcılık ve estetiği ifade etmek için kullanılan bir disiplindir. Ancak, mimari ve sanat arasındaki bağlantıları anlamak, yapıların nasıl tasarlandığını ve yaratıldığını daha iyi anlamamızı sağlar.
Genel olarak edebi sanatları 3 grupta inceleyebilir ve mecaza, anlama ve söze dayalı sanatlar olmak üzere ayırabiliriz.
Bir yapının mimarlık eseri olarak kabul edilebilmesi için estetik niteliğe sahip olması gerekir. Yukarıda açıklandığı üzere, mimarlık projeleri bireysel fikri yara- tım olmak kaydıyla ilim ve edebiyat eseri sayılırken; yapılar estetik niteliği haiz olmak kaydıyla güzel sanat eseri sayılabilirler.
Bir ulus ya da belli bir dönem tarafından benimsenen, zamanının mimari anlayışını ifade eden yaklaşımlar mimari akım olarak adlandırılır. Mimari akımlar; modernizm, art deco, bauhaus, gotik, rokoko, barok, neoklasik vb. gibi çeşitli kategorilere ayrılarak yapıların dönemlerine dair bilgi verirler.
Sanatsal akım, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özelliği gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimler. Sanatsal akımlar belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelirler. Yalnızca birkaç ay sürebildikleri gibi, on yıllarca da devam edebilirler.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir.
Sanat hem duyulara hem de duygulara dokunmayı hedefleyen insan çalışmalarının bir araya gelmesi olarak ifade edilebilir. Sanat oldukça fazla çeşidi bulunmakta olan bir ifade biçimi olarak değerlendirilebilir. Sanat çeşitleri; resim, müzik, heykel, dans, fotoğraf, video, çizim olarak bilinmektedir.
Genellikle sanat; güzel, karma ve endüstriyel (pratik) sanatlar olmak üzere üç ana kola ayrılmaktadır.
Temel sanat eğitimi dersi, güzel sanatlar fakültelerinin temel eğitim bölümleri tarafından genellikle her bölüme ortak bir müfredatla verilen bir derstir. Çünkü tasarım öğe ve ilkeleri tüm plastik sanatlar alanları için aynıdır. Hatta bu alanlar içerisine, müzik ve sahne sanatları dâhil edilebilir.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Sanat yeteneği sahibi olan kişiler, müzik, resim, heykel, tiyatro, dans, edebiyat ve benzeri sanat dallarında özgün ve etkileyici eserler ortaya çıkarabilirler. Sanatsal yetenek doğuştan gelen bir özellik olabileceği gibi, çevresel faktörler de bu yeteneğin gelişiminde büyük katkı sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri