SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Devlet hastanelerinde sigortasız muayene ücretleri, muayene olunacak bölüme göre değişiklik göstermektedir. Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir.
Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Çalışmayan veya düzenli olarak prim ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler, devlet hastanelerinde muayene olabilmek için 'paralı hasta muayene ücreti' olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Çalışmayan yahut düzenli olarak primleri ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabilmek için paralı hasta muayene ücreti olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin devlet hastaneleri yerine özel hastaneleri tercih edebilmektedirler. Bu kişiler hastane muayene ücreti ödemekle yükümlüdürler. Muayene ücreti hastanelerde doktorun unvanına göre değişiklik gösterebilmektedir.
* Anne veya babası hayatta olup genel sağlık sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler sağlık hizmetlerini anne veya babası üzerinden alabilmektedirler. * Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Şehir Hastanelerinde Sunulan Sağlık Hizmeti Nedeniyle Vatandaşlarımızdan Ek Bir Ücret Alınmamaktadır.
1.Kurumumuzda sosyal güvencesi olmayan ya da mevzuatsal açıdan ücretli kabul edilen bazı işlemlerin ücretinin nakit ya da kredi kartı ile tahsil edilerek makbuz ile kayıt altına alan birimdir.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde çalışmadığı için sigortası olmayan eşi veya ailesi üzerinden sigorta kaydı bulunmayan veya düzenli sigorta primi ödenmeyen kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirler.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Gerek helikopter ve gerekse uçak ambulanslar da dahil olmak üzere ülkemizdeki 112 acil ambulans hizmetlerinin hepsi ücretsiz olarak sunulmakta olup, sosyal güvencesine bakılmaksızın yerli yabancı tüm hasta ve yaralılar bu hizmetten herhangi bir ücret ödemeden faydalanabilmektedir.
SUT hükümlerine göre özel sağlık hizmet sunucuları acil servislerinde kırmızı ve sarı alan muayenesine giren hastalardan ilave ücret alınmamaktadır. Sadece yeşil alan muayenesine giren hastalardan ilave ücret alınmaktadır.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Hastanın poliklinik muayenelerinde hastadan belli bir muayene ücreti alınır. Günümüzde yapılan uygulama ile bu muayene ücreti, eczanelerden ilaç alınırken tahsil edilir. Fakat acil muayeneleri hiçbir şekilde ücrete tabi değildir.
Çalışmadığı için sigortası olmayan, ailesi ya da eşi üzerinden de bir sigorta kaydı olmayan ya da düzenli olarak sigorta primi ödemesi yapılmadığı için devlete Genel Sağlık Sigortası primi borcu olan kişiler de devlet hastanelerinde tedavi görebiliyor.
Hekimlerimizin mesleki konularda takdir yetkisi bulunmaktadır. Hastalarımız nüfus cüzdanlarını mutlaka yanlarında bulundurmalıdır. Normal poliklinik muayenesi için hastanemizden randevu alınması gerekmektedir. Randevular telefon ve internet üzerinden alınabilmektedir.
Bu yaşlardan sonra herhangi bir işte çalışmayan ve bakılmakla yükümlü olmayan (örneğin eşinden dolayı sağlık hizmetinden yararlanamayanlar) kişiler GSS primlerini kendileri ödüyorlar. Bunların aylık primleri geçen yılın ikinci yarısında 194.13 TL olarak uygulandı. Yeni yılda ise aylık 300.24 TL ödeyecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri