İş bulabilmek zor değildir mimar olarak ama niteliksiz bir mimar olarak iş bulup çalışmak teknikerden farksız olmak gibidir. O yüzden Türkiye'de çok fazla mimarlık şirketleri var ve bu konuda çok fazla iş mimarlığı hayal edilmeyen bir durumla karşı karşıya getiriyor.
Mezunlar TMMOB Mimarlar Odası'na üye olduktan sonra kendi mimarlık bürolarını açabilir veya çeşitli mimarlık bürolarında mimar olarak çalışabilirler. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) aracılığıyla kamu kuruluşlarında mimar kadrosuna atanabilirler.
Mimarlık okumak için beş neden
Mimarlık tüm dünyada geçerli bir meslektir. Yurtdışında da iş bulabilmek ve mimarın dünyanın çeşitli ülkelerinde belirli süreler yaşayarak kendi gelişimine katkı sağlamasına olanak tanır. Seyahat eden mimarlar farklı dünya kültürleri ile yakından tanışma fırsatını yakalarlar.
Bu alanda eğitim almış kişiler, günümüzde yaşam alanlarının estetiğine verilen önem ve sürekli gelişen yapılar doğrultusunda farklı çalışma alanlarında yer bulabilirler. Mimarlık bölümünden mezun olan kişiler, kamu ve özel sektörde, belediyelerde, İmar ve İskan Bakanlığında ve eğitim alanında çalışabilirler.
Türkiye'de Yılda Kaç Tane Mimar Mezun Oluyor? Ortalama 8 bin mimar ve iç mimar mezun olmaktadır. TMMOB'Ye bağlı odaların 26.01.2023 tarihli güncel verilerine göre Mimarlar Odası kadın mimar sayısı 35.628 iken erkek mimar sayısı 40.682'dir.
İlgili 36 soru bulundu
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
İş imkanı bulabilirler. Bunların haricinde kendi kişisel işyerlerini açabilirler. Bunların haricinde akademik kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca belediyelerde Kent Estetik Kurullarında da çalışabilirler.
Mimarlık bölümünden mezun olan öğrenciler için pek çok farklı iş olanakları bulunmaktadır. Özellikle inşaat şirketlerinde, mimarlık ofislerinde, mimari danışmanlık firmalarında ve yapı denetim firmalarında mimarlar için istihdam olanakları vardır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
Mimar olmak için hunharca kara kalem çizim yapma yeteneğinden ziyade, hayal ettiğini olabildiğince kağıda aktarabilme yeteneği çok daha önemli. Çizim, mimarlık için hayal ve somut ürün arasındaki bir ara basamak ve kolaylıkla geliştirilebilecek bir şey.
Dünyada mimarlık eğitimi ise daha uzun bir süreci kapsıyor. Çünkü mimarlık alanı “Professional Studies” olarak anılan alanlar arasında yer alıyor. Türkiye'de mimarlık eğitimi ise 4 yıl sürüyor ve lisans eğitimine doğrudan başlanabiliyor.
Mimarlar, inşaat firmalarında ve işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.
Mimar olabilmek için üniversitelerin mühendislik-mimarlık ya da mimarlık fakültelerinin mimarlık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mimarlık eğitimi 4 yıl sürer. Bir lisans bölümüdür. Sayısal puan türü ile tercih yapılır.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
Madde 2- Mimarlık Bölümü öğrencilerinin lisans diploması almaya hak kazanabilmeleri için eğitim süresi içinde staj yapmaları zorunludur. Toplam staj süresi 70 iş günü veya 14 haftadır. Bu stajlar: Zorunlu Stajlar.
Üniversitelerin Mimarlık Bölümünden mezun olanlar mimar olur. Mimar binaların tasarlanması ve restorasyon çalışmasında görev alır.
Türkiye'de bir mimarın ortalama aylık maaşı, yeni mezunlar için 18.500 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, deneyimli mimarlar ve üst düzey yöneticiler daha yüksek maaşlar alabilirler.
Mimarlar Kamuda Nerede Çalışır? Mimarlar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na bağlı Bayındırlık müdürlüklerinde, il ve ilçe belediyelerinde, Devlet Su İşleri bünyesinde, kamu kurumlarının inşaat dairelerinde ve devlet üniversitelerinde akademisyen olarak çalışabilir.
Haftalık çalışma saati 45'tir.
Bununla birlikte, mimarlar genellikle yüksek bir ücret düzeyine sahip meslekler arasında yer alır. Mimarların maaşları, işverenin büyüklüğüne, tecrübe seviyesine ve uzmanlık alanına göre değişebilir. Bir mimarın maaşı, genellikle ortalama 17.000 TL ile 77.000 TL arasında değişebilir.
ABD'deki ortalama bir mimar maaşı yıllık 140.00 ABD dolarıdır. Giriş seviyesi pozisyonlar yılda 112.000 dolardan başlarken, en deneyimli mimarların kazançları yılda 180.000'lere kadar çıkmaktadır.
Mimarlık bölümü, gerçekten masraflı bir bölümdür. Kalemler, kağıtlar, aletler… Bunların tutarlarını ve nasıl finanse edeceğinizi bölüme girmeden önce öğrenmek iyi olabilir. Okuldan okula göre de bu durum değişiklik gösterebiliyor, bu detayları öğrenin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri