Mimarlık tüm dünyada geçerli bir meslektir. Yurtdışında da iş bulabilmek ve mimarın dünyanın çeşitli ülkelerinde belirli süreler yaşayarak kendi gelişimine katkı sağlamasına olanak tanır. Seyahat eden mimarlar farklı dünya kültürleri ile yakından tanışma fırsatını yakalarlar.
mimarlık ofisleri, yapı denetim firmaları, devlet memurluğu, öğretmenlik, yapı malzemeleri firmaları gibi alanlarda iş bulabilirsiniz.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Mimar maaş beklentisi aylık ortalama 35.200 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 31.700 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Mimar maaşı 28.200 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir.
Mimarlık bölümü, gerçekten masraflı bir bölümdür. Kalemler, kağıtlar, aletler… Bunların tutarlarını ve nasıl finanse edeceğinizi bölüme girmeden önce öğrenmek iyi olabilir. Okuldan okula göre de bu durum değişiklik gösterebiliyor, bu detayları öğrenin.
Dünyada mimarlık eğitimi ise daha uzun bir süreci kapsıyor. Çünkü mimarlık alanı “Professional Studies” olarak anılan alanlar arasında yer alıyor. Türkiye'de mimarlık eğitimi ise 4 yıl sürüyor ve lisans eğitimine doğrudan başlanabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Mimar 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 64.300 TL maaş alıyor. Mimar, 2024 yılında en düşük 28.400 TL alırken, en yüksek 109.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Mimar, Temmuz 2023 yılında ortalama 48.600 TL maaş alıyordu.
YÖK [2] verilerine göre, yüzden fazla mimarlık okuluyla her yıl ortalama 8 bin mimar mezun ediliyor ve bölümlerin kontenjanları her yıl arttırılıyor.
Çizim, mimarlık için hayal ve somut ürün arasındaki bir ara basamak ve kolaylıkla geliştirilebilecek bir şey. Pratik yapabildiğin her şeyde yetenek sahibi olursun. Çizim ve Perspektif , Hayal gücü olmayan bir Mimar, tam anlamıyla olmamıştır.
Durumu daha iyi kavramak için öncelikle şu detayı bi halledelim. Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
Mimarlık İçin İlk Kaç Bine Girmeliyim? Bu bölüme girebilmek için en az mimarlık taban puanları arasında bir puan almanız gerekir. Bu da sayısal puan türünde en az ilk 200 binin içinde yer almalısınız.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Dizayn Ofis Mimarı maaşı 30.400 TL iken, en yüksek ise 137.500 TL'dir.
Paylaşılan en düşük Proje Mimarı maaşı 31.000 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir.
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Mimarlık insan beyninin hem sayısal hem de sözel taraflarını aynı anda çalıştırmasını gerektirir. Çok yönlü bir meslek olduğu gibi, analitik düşünme yeteneğini de hayli geliştirmektedir. Mimarlık eğitiminde öğrencileri belki de en çok zorlayan taraflardan biridir, çok yönlülük.
Şöyle söyleyeyim mimar olman için çizim olmak zorunda ama böyle profesyonel biçimde olmasına gerek yok,diyelim hiç bir şey bilmiyorsun 1 2 hafta şöyle güzel çizim öğrensen sana yeter o öyle ahım şahım bir şey gerekmiyor,geliştirebilirsin yani,hani ilgin varsa zaten matematik biyoloji öğrenmek gibi yani istersen kolay ...
Mimarlık, yaratmayı/tasarlamayı kapsayan bir sanat olduğu gibi mühendislikle de ayakta duran teknik bir bilimdir. Bu nedenle meslekte yetenek tek başına bir kriter olamaz.
SINAV KAPSAMI: Özel Yetenek Sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama 20 soruluk genel yetenek sorularını kapsarken; ikinci aşama üç boyutlu düşünce gücü, perspektif ve hayal gücüne dayalı çizim sınavından oluşmaktadır.
İç Mimarlık programlarına sayısal puan ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programlarına eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabulü yapılmaktadır. Mezuniyet durumlarında bu iki bölümden mezun olan öğrencilerin herhangi bir yetki ve yetkinlik farkı yoktur.
Mimarlık öğrencilerinin ileride alacakları teknik dersler için gerekli matematik altyapısını oluşturmak amaçlanmıştır. Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Trigonometrik ve ters trigonometrik fonksiyonları çözebilecektir. Türev ve uygulamalarını yapabilecektir.
b) “Yüksek Mimar” unvanına veya Mimarlık Alanında Lisans derecesine sahip olanların projelendirme, şantiye yönetimi, proje yönetimi veya kamu kuruluşlarının onay mercilerinde imza yetkisi yoktur.
Yeni mezun bir mimarın kendi bağımsız mimarlık ofisini açması mümkün olsa da, bu genellikle zorlayıcı olabilir ve bazı zorluklarla karşılaşabilir. İşte bu durumu değerlendirmeniz gereken bazı faktörler: Deneyim Eksikliği: Yeni mezun bir mimarın genellikle sınırlı iş deneyimi vardır.
Paylaşılan en düşük Yüksek Mimar maaşı 35.500 TL iken, en yüksek ise 70.000 TL'dir.
Özel Sektörde çalışan Mimar Maaşları: 17.000 TL – 20.000 TL. 5+ Tecrübesi olan, işi bilen Mimar Maaşları: 35.000 TL – 40.000 TL. Devlet kurumunda taşeron Mimar Maaşı: 16.000 TL (2024 zammı eklenmemiş hali) Devlet Kurumunda sözleşmeli Mimar Maaşı: 45.000 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri