Su
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir.
Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
Buharlaşma, suyun sıvı halden gaz haline geçmesi demektir. Güneş'ten gelen ısı enerjisi, sıvı haldeki suyun molekülleri arasındaki bağı çözerek gaz haline, yani su buharına dönüşmesine neden olur. Su buharı yükselir ve atmosfere yayılır.
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer.
İlgili 31 soru bulundu
- Maddenin gaz halinin belirli bir şekli yoktur. - Aynı zamanda maddenin sıvı hali gibi kabın şeklini alırlar. - Hava, su buharı, azot gazı ve oksijen gibi birçok farklı madde gaz hali olarak bilinmektedir.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Buhar, bir maddenin, kritik noktasından düşük bir sıcaklıktaki gaz fazıdır. Buhar fazındaki madde, sabit sıcaklıkta basıncın artmasıyla yoğunlaşarak sıvı faza dönüşebilir.
Sıvı halin anlaşılması gaz ve katı halin anlaşılmasından biraz daha karmaşıktır. Örneğin katı halde bulunan buz, ısıtıldığında eriyerek sıvı hale geçer, su ısıtılmaya devam edildiğinde ise gaz haldeki su buharı haline dönüşür.
Örneğin atmosfer basıcında su 100 o C'ye ısıtılırsa buharlaşır ve gaz haline gelir. Su buharı 100.000 o C'nin üzerine ısıtılırsa plazma haline getirilebilir. Plazma; maddeye ısı enerjisi gibi elektrik, ışık, nükleer veya kimyasal enerji verilerek de üretilebilir.
Daha düşük sıcaklık, su buharının havadan ağır olan küçük sıvı su damlacıklarına yoğuşmasına neden olur ve bir yukarı çekiş ile desteklenmedikçe düşer. Bu damlacıkların atmosferdeki geniş bir alan üzerinde büyük bir konsantrasyonu bulut olarak görünür hale gelir.
Havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğunda, bulutlar görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar. Su damlacıkları o kadar küçüktür ki, havada asılı kalırlar.
Su yanıcı bir madde değildir. Bu özelliği nedeniyle ateş söndürücü olarak kullanılır. Fakat suyun bileşimindeki oksijen yakıcı bir gazdır, hidrojen ise yanıcı bir gazdır. Oksijen ve hidrojen birleşerek söndürücü bir madde olan suyu meydana getirirler.
kullanılabilirler. Renkli gazları gözle görebilsek de, gaz taneciklerini gözle göremeyiz. Gazların fiziksel davranışını dört özellik belirler: mol sayıları, hacimleri, sıcaklıkları ve basınçları. koşullarda tepkimeye girmeyen) gazlardır.
Dondurma sıvı halde üretilir. Isı düşünce katılaşır.
MADDENİN HALLERİ
Akışkan : Moleküllerin sürekli hareket halinde olan maddelerdir (gazlar ve sıvılar). Buhar : Gazlar gibi davrandıkları halde bulundukları sıcaklıkta sıvılaştırılabilen akışkanlardır. Gaz : Bulundukları sıcaklıkta basınçla sıvılaştırılamayan akışkanlardır.
Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
yoğurt, maddenin 16 halinden birisi olan jel halidir.
Bulutlar hava ve su içerir; her ikisi de şeffaf olduğu için ışığı emmezler. Bu nedenle beyaz görünmeleri ilginç gelebilir. Ancak bu suyun bir kısmı minik zerrecikler halinde dağılmıştır. Bu nedenle ışık bulutun içine birkaç metre girebilir, ama sonunda bir damlacığa çarpacaktır.
Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır.
Havada bulunan su buharına nem denir. bitkiden terleme sonucu atmosfere karışan su buharı nemin kaynağıdır.
Herhangi bir sıcaklıktaki havanın taşıdığı su buharının, aynı sıcaklıkta taşıyabileceği azami su buharına oranına nisbi nem denir. Mutlak Nem ( Su buharı yoğunluğu ) Su buharı basıncı 1 m3 havanın ihtiva ettiği su buharının ağırlığına bağlıdır. 1m3 havanın içindeki su buharının ağırlığına mutlak nem denir.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri