Mimesis basitçe söylemek gerekirse, bir sanat eserinin, bir şeyi taklit etmek, bir şeyi kopya etmek, tarihsel olaylarda dahil olmak üzere doğadaki bazı şeyleri ifade etme yöntemidir.
Mimesis, (Kadim Yunanca: μίμησις, mīmēsis) Klasik Yunan'da "öykünmek" anlamına gelen felsefî terimdir.Eflâtun ve Aristo düşüncesinde mimesis, doğaya öykünmek, doğa ve gerçeği yansıtmaktır. Maddeci estetikçilerden H. Koch'a göre ise, sanat, özel bir gerçekliği yansıtma biçimidir.
Yunanca taklit anlamına gelen Mimesis, doğa ve insan davranışının sanatta ve edebiyatta taklide dayanan temsilidir. Mimesis'ten türetilen mimetik ise öykünen, taklit eden, taklitçi anlamına gelir.
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Mimesis, herhangi bir şeyi taklit yolu ile yeniden yaratma olarak tanımlanırken, katharsis ise seyircinin taklit edilen olaydan aldığı hazzı ve acıma, korku gibi duygularından arınmasını ifade etmektedir. Kısacası buradaki amaç; mimesis yolu ile katharsis'e ulaşmaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Mimesis, doğayı taklit ederek sanat eseri üretmek anlamına gelir. Örneğin bir ormana bakarak onun resmini çizmek, mimesistir.
Antik Yunan dönemine ait olan kelime iç arınma olarak da ifade edilir. Bireyin olumsuz duygularını tüketerek ahlaki bakımından kazanım sağlamasına yardımcı olur. Aristoteles ve Platon döneminde ise, sanat felsefesinin bir terimi kabul edilir. Katarsis kavramı, ilk defa Aristoteles'in Poetika adlı eserinde geçer.
Bu kuram; sanatı yaşamın bir yansıması olarak –sanatın en önemli işlevini gerçeği yansıtması olarak- gördüğü için yansıtmacı kuram, gerçek nesnelerin temsil edilmeleri anlamında da temsilci kuram olarak da anılır. (“Temsil”, “taklitten” daha geniş bir kavramdır).
Anlam üreticisi olarak hikâyeleştirmeye değer bir yaşam kesitinin sunumunu yapan mimetik aktarım, görsel, sesli ve hareketli iletişim yöntemlerinin kullanımını, dolayısıyla seyirci ile eksiksiz bir bildirişimde bulunmayı hedefler. Öncelikli amaç yansılananın en uygun biçimde iletilmesidir.
68 Aristoteles'te Katharsis Kavramı kötü kaderin bir oyunu, rastlantısal olarak ve bilgisizlikten doğan bir yanılgı olarak ortaya konur. Aristoteles için tragedya ortalama insandan daha iyi olan insanların taklididir.
Fransızca mimétique “taklide ilişkin” sözcüğünden alıntıdır.
Mimetik anlatım diegetik anlatıma göre anlatıcının aradan çıktığı ve izleyicilerin öyküdeki olayları canlandıran (taklit eden) karakterler aracılığıyla, o ana ve oraya (zaman ve mekana) götürülmesidir. Diegetik anlatıda bir anlatıcının varlığı sözkonusudur.
Rene Girard, mimetik arzu kavramı etrafında geliştirdiği arzu teorisinde, arzuyu “mimesis”e dayanarak açıklar. Girard'a göre mimesis, yani bir kişinin diğerine öykünmesi, insana dair temel bir davranış şeklidir. Mimetik arzu kavramı da temelde arzunun kaynağının içsel olmadığını ifade eder.
Mimetik Obje Nedir? Aristoteles'e göre mimesis etkinliği idealize edici bir akt'tır. İdealize etmek ise realitede etkin bir birleşimden yoksun olan objeleri,uygun bir kompozisyonla etkin bir birleşim haline getirilir ve onları güzel bulur, hoşlanırız.
Mimesis; yansıtma, taklit/öykünme gibi anlamlara gelmektedir. Aslında etrafımızda gördüğümüz her şey, kendi ideasının bir yansımasıdır. Bunlar eksik ya da kusurlu olabildikleri hâlde idealar tam ve kusursuzdur. Bunların zihinsel çabalarla aşılması gerekir.
Mimesis, doğanın kültürel olarak yeniden değerlendirilmesi altında doğayı yapısöküme uğratacak bir tür nesne ve ontolojik gerçeklik olarak ele alınarak 21. yüzyıla kadar gelişen mimari pratiği yeniden düşündürür ve kurgulanan paradigmaları ön plana çıkarır.
(bkz: mimetik rekabet) rené girard'ın başkalarının sahip olmak istediği şeylere herkesin sahip olmak istemesi olarak tanımladığı “sahiplenme mimetiği” şeklinde de tarif edebileceğimiz arzu çeşidi. girard'ın felsefesinin temeli aslında şematik gibi görünen 'üçgen arzu' teorisine dayanır.
Betamimetik ilaçların bazıları selektif etki göstermeksizin β ve β1 reseptörlerini etkiler, bazıları ise selektif etki göstererek β2 reseptörleri daha fazla etkiler. Bu seçiciliğe göre betamimetik ilaçlar 2 grupta incelenir. Adrenalin: Astma nöbetlerinin tedavisinde kullanılır.
B2 mimetik ilaçlar astımda çok değerlidir.Salbutamol (ventolin) en sık kullanılan ilaçtır.Tedavi edici değil anlık durumu düzelticidir.Bronşları açar.Bronşlardaki mukoza ödemini çözer. Hastada rahatlama sağlar. Etkisi 2 dakikada başlar yaklaşık 6 saat kadar etkisi sürer.
Batı'daki en köklü sanat kuramlarının başında yansıtma kuramı gelmektedir. Bu anlayışa göre doğa, sanatın modelidir. Sanat, doğadaki biçimleri, nesneler dünyasını yansıtmakla gerçekleşir. Yansıtma (taklit, mimesis) kavramı ilk olarak Sokrates, Platon ve Aristoteles'in felsefelerinde ortaya konulmuştur.
Yansıma veya yansıma ses (onomatope), doğadaki seslerin bir nesne, olay veya durum ile bağdaştırılmasına denir. Sesleri betimlemeye yarayarak bir söz sanatı olarak düzyazı, karikatür ve şiirlerde kullanılabilir. Küçük çocukların ifadelerinde ve karikatürlerde sıkça rastlanılır.
Yansıtmacılık kuramı, sanatı bir yansıtma, benzetme ya da taklit olarak değerlendirir. Bu görüşe göre sanat yapıtında gösterilmesi gereken şey, dış dünyada gördüğümüz gerçekliğin yapıta yansıtılmasıdır. Bu görünen dış gerçeklik; doğadır, insandır, yaşamdır (yaşantıdır) ve sanatçı da bunları yapıtına yansıtır.
Psikanalizde, bilinç dışına itilmiş duyguların yaşanıp boşalım olanağına kavuşturularak hastanın patojen duygulardan ve nevrotik belirtilerden kurtarılmasıdır. Antik Yunan'da bir tür "ruh dönüşümü" olarak kabul edilen Katharsis, ruhun kötülüklerden arındırılması olarak benimsenmiştir.
Örneğin yorucu ve yıpratıcı bir ilişkinin bitiminde gelen yeniden doğmuşçasına bir sevinç yaşadığımız veya gün sonunda izlediğimiz bir filme ağladığımızda “Niye bu kadar ağladım bilmiyorum…” dediğimiz zamanlar hep çözüldüğümüz anlardır. Bu çözülmenin/çözünmenin adı katarsis.
Katarsis kelimesinin sözcük anlamı arınma olarak tanımlanır. Bu tabir felsefi bir terim olarak psikoloji bilimi ile alakalıdır. Burada anlatılan arınma, insanın ruhunun kötü şeylerden kurtulması olarak ifade edilir. Buna ruh dönüşümü de denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri