Mineraller, doğada yaygın olan ve doğal olarak oluşan inorganik maddelerdir. Minerallerin özellikleri gereği vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi, gelişme ve büyüme gibi birçok durum için önemli bir besin öğesidir.
İnorganik bileşikler arasında mineraller içinde kalsiyum, potasyum, iyot, fosfor, demir, flor, sodyum, klor, fosfor, çinko, kükürt, magnezyum bulunmaktadır. İnorganik bileşikler hücreye hazır alınır özelliktedirler. Canlı hücre yapısına katılırlar. Sindirilmeden kana karışma özellikleri bulunmaktadır.
Genelde canlıların yapısında yer alan yağlar, Karbonhidratlar ve nükleik asit ile beraber vitaminler organik olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunlar içerisinde protein de yer alır. Yani diğer bir ifadeyle vitamin organik bir bileşendir.
Mineraller de vitaminler gibi vücudun ihtiyaç duyduğu; vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli olan elementlerdir. Mineraller vitaminlerin aksine inorganik maddelerdir.
İlgili 16 soru bulundu
İnorganik, organik olmayan anlamına gelir. Biyolojide su, mineral, asit, baz, tuzlar gibi canlıların yapısında bulunan ancak canlı olmayan veya bir canlı tarafından üretilmemiş bileşiklerdir.
Bütün organik bileşikler temel olarak karbon atomu içeren bileşiklerdir. İnorganik bileşikler genellikle karbon atomu içermeyen maddelerdir. Bununla birlikte, karbondioksit (CO2) ve kalsiyum karbonat (CaCO3) gibi karbon içeren inorganik bileşikler mevcuttur.
Vitaminler vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmak için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu, doğal gıda maddelerinde çok az miktarda bulunan organik bileşiklerdir.
Proteinler amino asitlerden oluşur. Asitler inorganik ve organik olabilir. Yapısında karbon bulunmayan asitlere inorganik asitler, karbon elementi kullanılarak oluşturulan asitlere de organik asitler denir.
Kimyasal bileşikler, inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır. Organik bileşikler ise; karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve nukleik asitlerdir.
Örnekler. İnorganik bileşiklerin en çok bilinen örnekleri su ve tuzdur.
Hayvan ve bitkilerin yapısındaki organik madde esas olarak; karbonhidratlar, yağlar, proteinler olmak üzere 3 grupta toplanırken bunların dışında daha az miktarda inorganik maddeler (mineraller) , vitaminler ve nükleik asitler de bulunur.
Organik maddeler canlı kaynaklarda bulunabilirken, inorganik maddelerde canlı madde yer almaz. İnorganik maddeler genellikle asit, tuz, baz, mineral vb. maddelerdir. Organik maddeler ise karbonhidrat, ATP, yağlar, nükleik asit vb. maddelerdir.
Yağlı tohumlar; B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengin olan besinlerdir.
Mineral bakımından zengin olan bu besinleri şöyle sıralamak mümkündür. Et, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri, peynir, patates, sebzeler, bakliyat, süt, peynir, balık, pazı, lahana, brokoli, yeşil sebzeler, yoğurt, yeşillikler gibi besinler içerisinde mineral ve vitaminler bulunmaktadır.
Makro mineraller büyük miktarlarda vücuda alınması gereken kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum ve klor gibi mineralleri kapsar. Daha az miktarlarda ihtiyaç duyulan elzem mineraller arasında ise demir, bakır, selenyum, çinko, krom, iyot, florür, molibden yer alır. Pek çok besinde mineral bulunur.
Minerallerden ve metal olmayan maddelerden yapılan asitlere, inorganik asitler adı verilir. Yaygın inorganik asitler arasında, sülfürik asit (H2SO4), hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3) ve fosforik asit (H3PO4) yer alır. Endüstri her yıl bu asitlerden milyonlarca üretir.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Proteinler amino asitlerden oluşur. Asitler inorganik ve organik olabilir. oluşturulan asitlere de organik asitler denir.
Vücutta bulunma miktarlarına göre, mikro (iz) ve makro (majör) mineraller olmak üzere iki sınıfta incelenir. Kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller makro; demir, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller ise mikro mineraller içerisinde yer alır (5).
Enzimler, biyolojik katalizörlerdir. ✔ Canlı vücudunda kimyasal tepkimelerin gerçekleşmesine olanak sağlayan organik maddelerdir.
Oksijen (O2): Mikroorganizmalar oksijene olan gereksinme durumlarına göre, aerobik, fakültatif, mikroaerofilik, aerotolerant ve anaerobik olmak üzere 5 bölüme ayrılırlar.
Yani, vurgulamak gerekirse, insanların tükettiği sofra tuzu veya yemek tuzu inorganik bileşiklerdir.
Aslında bir şeye organik bileşik diyebilmek için moleküllerinin karbon atomu içermesi yeterli fakat bazı istisnalar var. Örneğin siyanür, basit karbon oksitleri ve mermer, kireç taşı, elmas gibi karbon allotropları inorganiktir.
Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri