Lifli bir sebze olan lolorosso, guttaki toksinleri yok ederek kalın bağırsak kanserini engeller ve bağırsak hareketlerini düzenler. İçeriğindeki C Vitaminiyle bağışıklık sistemini düzenleyen lollo rosso, özellikle kış aylarında gribe karşı doğal aşıdır.
Lollo rosso, Asteraceae familyasındaki Lactuca cinsine dahil tüm bitkilerin genel adıdır. Özellikle Lactuca sativa türünü anlatmak için kullanılır ve bu anlamda "kırmızı kıvırcık" olarak da adlandırılabilir.
Küçük, yuvarlak yaprakları ve yenilebilir gövdeleri ile keskin kokulu, hafif mayhoş ve acımtırak, hafif baharatlı bir tada sahiptir.
Halk arasında kıvırcık marul olarak da anılan kırmızı marulun faydaları da yeşil marul gibi aynıdır. Genel olarak sindirim sistemini olumlu etki göstererek sindirimi kolaylaştırır. Yeşil maruldan ayrılan en önemli özelliği içerdiği yüksek miktarda demirdir. Kırmızı olması nedeniyle demir miktarı fazladır.
İlgili 15 soru bulundu
Hafif tatlı ve acı bir aroma veren lolorosso, sandviçlere renk ve lezzet de katmaktadır.
Marulun bitkisinin onlarca alt çeşidi vardır, kıvırcıkta bu çeşitlerden biridir. Hatta kıvırcık marulunda yazlık ve kışlık olarak alt sınıfları vardır. Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul çeşididir.
Lollo Rosso (Paket) 75 g.
Tadı lahanaya benzemektedir. Yapraklarının koyu yeşil olan kısımları hafif acımsı bir tada sahiptir. Beyaz kısımları daha sulu bir dokuya sahiptir. Çin lahnasının tadı olgunluk durumuna da bağlıdır.
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
Crisphead / Iceberg: Bu çeşit çoğunlukla Avrupa'da yetiştirilmektedir. ABD'de de yetiştirilebilir ve iyi gelişir. Sıcağa dayanıklıdır. Ayrıca küçük ve düz başlı olması nedeniyle lahana marul olarak da bilinir.
Butterhead marul, yumuşak yapraklara sahiptir. Yuvarlak şekliyle, lahana marulu olarak da bilinir. Buruşuk bir görünüme sahiptir. Genelde koyu yeşil renkli olsa da, kırmızı çeşitleri de mevcuttur.
Ülkemizin bütün bölgelerinde genellikle ev bahçelerinde yetiştirilebilen salata ve marulun ticari boyutlarındaki üretimi Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde Haziran-Ağustos arasındaki aylar hariç yılın her mevsiminde yapılabilmektedir. Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir.
Bitkiler 3-4 yapraklı olduğu zaman yastıklarda seyreltme yapılır. Fidelikte yabani otlar ayıklanır, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır. Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır.
İçerdiği vitamin ve minerallerle birçok hastalığa karşı etkili olan kıvırcık salata hem kadın hem de erkeklerde üreme sağlığını geliştirip, doğurganlığı arttırıyor. Afrodizyak özelliğiyle de cinsel sorun yaşayanların imdadına yetişiyor.
İçeriğinde C vitamini, potasyum ve lif bulunur. olduğu yıllardır söylenegelmiştir. acı marul oldukça faydalıdır.
Celtuce olarak da bilinen Çin marulu, yeşil yapraklı bir sebzedir ve uzun yıllardır Çin mutfağında tüketilir. Kökleri ya da yaprakları yenilebilir. Ana yemeklerde, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir. Nerede kullanacağınıza bağlı olarak, çiğ ya da pişmiş olarak tercih edilebilir.
İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Dilimizde Salata, Marul ve Kıvırcık adları ile bilinmektedir.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
Saçaklı yapraklarıyla kıvırcık marulu andıran endivyen, hafif acı tada sahip bir hindiba çeşididir. A, B1, B2 ve C vitaminleri içeren endivyen, sıklıkla yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslemelerinde kullanılır.
1 Porsiyon (Orta) Kıvırcık Marul 17,00 kaloridir. Kıvırcık Marul içeriğinde 1,69 Karbonhidrat(g), 0,87 Protein(g), 0,23 yağ(g), 2,09 lif(g), 16,00 Sodyum(mg), 309,00 potasyum(mg), 52,00 Kalsiyum(mg), 280,00 A Vitamini(ui), 6,60 C Vitamini(mg), 2,51 ve Demir barındırır.
Marul Yoğurtlaması kaç kalori? Bu yemeğin 100 gramı 54.8 kalori ihtiva eder. 1 porsiyonu ise 174.8 gram olup 95.7 kalori içermektedir. Bu yemek Kalsiyum, Protein, Sodyum yönünden zengindir.
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar. Sonuç olarak, marul yaprakları acı bir tada sahip olabilir.
Potasyum ve folik asit içerikleri marulun kalp ve damar sağlığını desteklemesini sağlar. Bakır ve demir kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekliyken, havuçta da bulunan güçlü bir antioksidan olan beta-karoten, kandaki "kötü" kolesterol seviyelerini kontrol etmek için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri