Kara yolları taşıtları otobüs, minibüs, otomobil, bisiklet, at arabası olarak adlandırılmaktadır. Bu taşıtları kullanan kişiler ise şoför olarak adlandırılmaktadır. Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir.
Otobüs kaptanlığı, yolcu ve eşya taşımacılığı yapan otobüslerin güvenli bir şekilde belirli güzergahlar arasında seyahat etmelerini sağlayan meslek grubunu ifade eder. “Otobüs şoförü kime denir?” sorusunu da bu şekilde yanıtlamak mümkündür.
Resmi ya da özel kurumlara ait çok sayıda yolcu taşıyabilen otobüsleri kullanan kişilerdir. Otobüs şoförü, şehir içinde şehirler arası ya da uluslararası otobüsle seyahat eden insanları taşıyan kişidir. Yolcuların ve eşyalarının güvenli bir şekilde varış noktasına ulaşmasını sağlamakla sorumludur.
Meslek yüksekokullarının otobüs kaptanlığı (şoförü) bölümünden mezun olan ya da özel sürücü kurslarında verilen mesleki eğitimleri alıp, MEB tarafından hazırlanan sınavları başarıyla geçmiş E sınıfı ehliyete sahip kişiler otobüs şoförü olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Otobüs Şoförü 2023 yılında ortalama 25.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Otobüs Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 19.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.276 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları gerekir. Bu yaş sınırı SRC Belgesini almaya engel teşkil etmez ama Büyük otobüs kullanmak için 26 yaş sınırı arandığı için cezaya tabi olur. Aksi belirtilmedikçe reşit sayılan ehliyet sahibi kişiler, istisnalar hariç 18 yaşından gün almış olmaları gerekir.
Otobüs şoförü genellikle otobüs kullanan kişidir. Bu tür şoförler özel kategorili sürücü belgesi kullanır. Otobüs şoförleri ya şehir içi toplu ulaşım otobüsleri, okul otobüsü, şirket otobüsleri, ya da özgür olarak kendi otobüslerini kullanabilirler.
Kanuna göre kent içi ulaşımda şoför 7 saatten fazla çalışamaz. Ama özel halk otobüs şoförleri günde en az 12 saat çalışmak zorunda kalıyor. Ücretler ve sosyal haklar kötüleşti.
Şoförlerin günde 9 saatten fazla çalıştırılmaması, sürekli olarak 4,5 saatten fazla araç kullanmaması, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmesi, haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili yapması… gerekir.
Minibüs Şoförü (Seviye 3); iş sağlığı güvenliği, kalite yönetim sistemi ile çevre ve trafik kurallarına uygun olarak, ticari olarak tescil edilmiş bir minibüs ile kişi başına ücretle belirlenmiş belirli bir güzergah doğrultusunda kamu hizmeti yolcu taşımacılığı yapan nitelikli kişidir.
Düzenli seferler haricindeki uluslararası yolcu taşımacılığı söz konusu olduğunda şoförler 12 gün süreyle araç kullanabilirler, araç kullanma süresinden sonra 2 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Birleşik 2 hafta içinde toplam araç kullanma süresi 90 saati aşamaz.
D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.
VARAN, Ulusoy, Boss gibi bazı şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmalar, yolcular gibi sürücülerin de kesinlikle sigara içmelerine izin vermiyor. Pamukkale ve Metro gibi firmalar ise, sürücülerin konsantrasyonunun bozulmaması için kısıtlı sayıda sigara içmelerine izin verebiliyor.
Şoför, kara yolunda ticari olarak tescil edilmiş motorlu araçları kullanarak taşıma hizmeti sunan, gerekli belge ve eğitime sahip kişiler için kullanılan meslek ismi.
Şoförlerin çalışma sürelerini düzenleyen mevzuata göre en fazla altı saatlik çalışma sonrasında mola verilmelidir. Kesintisiz sürüş durumunda ise bu süre 4,5 saattir. Şoförün çalışma süresinin tamamı araç kullanarak geçtiyse ilk olarak iş molası verilmelidir.
Otobüs Şoförü Nasıl Olunur? Otobüs kaptanı olmak için ehliyet gereklidir. İlk adım, E sınıfı motorlu taşıt sürücüsü belgesi alınmasıdır. Daha sonra, otobüslerin kullanımına ilişkin eğitim veren sürücü kurslarından T4 Ticari Taşıt Kullanma Belgesi alarak ehliyetinize otobüs şoförlüğü yetkisini ekleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Otobüs Muavini 2023 yılında ortalama 22.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Otobüs Muavini , Ocak 2023 yılında ortalama 17.820 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.044 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Muavin, yani otobüs görevlisi, yolculara otobüsteyken çeşitli konularda yardımcı olmaktan ve servis hizmeti sunmaktan sorumludur. Diğer muavin sorumlulukları ise; Otobüsün her zaman temiz ve düzenli olmasını sağlamak.
MUÂVİNE. (ﻣﻌﺎﻭﻧﻪ) i. (Ar. mu'āvin “yardım eden”den mu'āvine) Kadın yardımcı, kadın muâvin: Muâvine hanım, ders vakti oldu mu dersin? (Reşat N. Güntekin'den).
Src belgesi için yaş şartı aranmaktadır. Yaş şartını şu şekilde özetleyebiliriz; 66 yaşından gün almayanlar ile 18 yaşını doldurup ehliyet almaya hak kazananlar eşya ve kargo taşımacılığı için eşya ve kargo taşımacılığı için src belgesi ne başvurabilirler.
8. 6 yaş altında olan çocuklar ücretsiz olarak seyahat edebilir. 6 yaş ve üzeri çocuklar ücrete tabidir. 9. Görevlilere ve diğer yolculara sorumlu ve saygılı şekilde davranılması, yüksek sesle konuşulmaması, müzik çalarların diğer yolcuları rahatsız edici şekilde yüksek sesle dinlenmemesi gerekir. 10.
Yolculuk esnasında yüksek sesle konuşmak, yolcuları ve şoförü rahatsız ve meşgul etmek yasaktır. Yolcular, yolculuk esnasında araçlarda bulunan oturma yerlerine oturmaları veya ayakta kalan yolcular ise tutacakları tutmaları gerekmektedir. Araç seyir halinde iken şoförden hiçbir şekilde bilgi alınmaz ve konuşulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri