Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir?

Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir? Mirasbırakan sağlığında yaptığı paylaşımlar ile saklı paylı mirasçılarının haklarını azaltmış veya yok etmiş ise bu saklı paylı mirasçılar tenkis davası adı verilen bir dava açarak bu paylaşımların kendileri ile alakalı kısmını iptal ettirebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serkanagar.com.tr

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gumushukukburosu.com

Paylaşılan mirasa itiraz edilebilir mi?

Bu suretle paylaşımın saklı paylarını ihlal ettiği ölçüde iptalini talep edebilirler. Paylaşılan mirasa itiraz süresi mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinden itibaren 10 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Yapılan bağış mirasçılar tarafından bozulur mu?

Ancak bağış, diğer mirasçıların saklı paylarına(mahfuz hisse) halel getirmez. Ancak gerçekte bağış olan, ama karşılığında hiçbir bedel alınmadan tapuda satış gösterilen işlemde, anılan mal tamamen miras bırakan uhdesinden çıkmış sayılacağından miras bırakanın terekesinde(miras bırakılan mallarda) yer almaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cetinkaya.av.tr

Mal Kaçırma nasıl ispatlanır?

Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi?

Muris sağlığında, terekesinde bulunan mallar üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkını tasarruf özgürlüğü içinde devredebilir. Dolayısıyla sorusuna murisin sağlığında baba malını istediği evladına verebilir mi diye bakıldığında geçerli bir hukuki işlem ile muris istediği kişiye mal devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Hangi durumlar mirastan mal kaçırmaya girmez?

Mirasçıları Aldatma Amacı.

Taraflar muris muvazaası ile görünüşte meydana getirdikleri işlemle tarafları aldatma amacı taşımaktadırlar. Muvazaalı işlemin taraflarının aldatma amacı söz konusu değilse, muris muvazaası söz konusu olmayacak ve mirastan mal kaçırma davası açılamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

Bağışlayanın mirasçılarının, geri alma konusunda, bağışlanana varması gerekli tek taraflı bozucu yenilik doğurucu irade açıklamasında bulunmaları yeterlidir. Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılara geçer ve mirasçılar bu sürenin bitimine kadar bu hakkı kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Bağışlama hangi hallerde geri alınır?

Bağışlanan kişinin, bağışlayana ya da onun ailesinden birine karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmış olması, Bağışlananın, yüklemeli bağışlamada haklı bir sebep bulunmaksızın yüklemeyi yerine getirmemesi hâllerinde bağışlayan bağışladığı şeyi geri alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Bağış yoluyla verilen tapu bozulur mu?

Bağış Yapılan Tapu Bozulur Mu? Taraflar arasında geçerli bir bağışlama bulunduğu takdirde muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil isteminde bulunulamaz. Bilakis, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali için gizli bağış sözleşmesinin görünüşteki işlem ardına saklanması aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Miras ne zamana kadar paylaşılmak zorunda?

Miras bırakanın ölümünün ardından mirasçılar anlaşmak suretiyle kural olarak istedikleri bir tarihte mirasa konu malları paylaşabilir. Bu konuda hukukumuzda istisnai haller dışında bir sınırlama söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Saklı pay ne demektir?

Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Saklı pay kanunun belirlediği orandır. Saklı pay oranının altında miras payı alması halinde kişinin saklı payı ihlal edilmiş sayılır. İhlal edilen miras saklı payı için mirasçı tenkis davası açmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mal kaçırma davası hangi durumlarda açılır?

Mirastan mal kaçırmanın konusunda 3 şartın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu üç koşul, tarafların bilinçli olarak mirasta uygunsuzluğa başvurmaları, üçüncü kişilerin mirastan mal kaçırmak amacıyla aldatılması, anlaşma yapan iki tarafın mal kaçırma işleminde aralarında anlaşmış olmalarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Mirasta saklı pay ne kadardır?

Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Babanın oğluna verdiği tapu bozulur mu?

Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse mal paylaşımı için ortaklığın giderilmesi davası açılmalıdır. Bu davalar ise özel uzmanlık gerektirir. Bu davaların alanında uzman avukatlık ofisleriyle birlikte açılması olası hak kayıplarının önüne geçmesi açısından önem teşkil etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Babanin bağışladığı mal geri alinabilir mi?

Bağışlayan, geri alma sebebini öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alabilir. Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 3ehukuk.com

Bağış yapmak hukuki bir işlem midir?

Bağışlama kural olarak tek taraflı bir anlaşma olmakla beraber iki taraflı bir hukuki işlemdir. Bağışlamanın gerçekleşmesi için lehine bağış yapılanın bağışı kabul iradesini açıklaması şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 3ehukuk.com

Hukukta hibe etmek ne demek?

Sözlükte “karşılıksız vermek, bağışlamak” anlamına gelen hibe hukuk dilinde, özel borç ilişkileri grubunda yer alan ve bir malın karşılıksız olarak başkasına temlikini ifade eden akdin adıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Bağış yapılan tapu geri alınabilir mi?

Bağışlamayı geri alma nedir? Bağışlamadan dönme olarak adlandırılan uygulamaya bağlı olarak taşınmazlara ilişkin tapu iptal ve tescil davaları açılabilmektedir. Ayrıca menkullerin ayni veya nakdi iadesi de bu davalar arasında yer alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Babadan oğula satış mı bağış mı?

Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, eşlerden birinin anne veya babalarından gelen mallar söz konusu olduğunda; satış gösterilse dahi mal bağış (karşılıksız kazandırma) olarak değerlendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Bağış yapılan tapu satılır mı?

Kendisi oturabilir veya kiraya verebilir. Ancak satamaz ve devredemez. Vefat halinde, yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkı da derneğimize geçer ve derneğimiz gayrimenkulün tam mülkiyetine sahip olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizilay.org.tr

Mirastan mal Kaçırma nasıl tespit edilir?

Mirastan mal kaçırma olarak bilinen muris muvazaası, miras bırakanın diğer mirasçıları, miras hakkından yoksun bırakmak ve amacıyla mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmaların, gerçeğe aykırı şekilde satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Mirastan mal Kaçırma kaç yıl?

Mirastan mal kaçırma davası, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Yani, muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasının açılması, herhangi bir zamanaşımına veya hak düşürücü süreye tabi değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Mal kaçırmanın cezası nedir?

Mal kaçırma suçu ya da mal kaçırma cezası şeklinde bir şey yoktur. Bu özel hukuka ait bir uyuşmazlık olup mirastan mal kaçıran kişilere yönelik herhangi bir hapis cezası yaptırımı bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT