Besin gruplarımız olan süt, ekmek tahıl, sebze meyve, yağ gruplarına dikkat etmeliyiz. Sütün kakaolu veya meyveli değil, sade olmasına özen göstermeliyiz. Çocuğu abur cubur ya da sağlıksız beslenmeye özendirecek çikolata gibi yiyecek bulundurmamalıyız. Kafeinli içeceklere dikkat etmeliyiz.
Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir ve zeytin gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli, mevsimine göre domates ve salatalık gibi sebze türevleri de menüye eklenmelidir. Süt, bu öğünde önerilen içecektir. İçine bir tatlı kaşığı kakao, bal ya da pekmez ilave edilerek cazip bir içecek haline getirilebilir.
Çocuklar ve adolesan dönemi gençler, günlük 2-4 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmelidir. 2) Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu; et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlardan oluşur.
Çocukların, dört besin grubundaki gıdalardan yeterli miktarda ve dengeli tüketmeleri gerektiği, süt, yoğurt, et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi istendi.
İlgili 33 soru bulundu
Haşlanmış yumurta veya omlet, peynir, bal veya pekmez, tam buğday unu ekmek, mevsimine uygun taze sebze, zeytin, taze sıkılmış meyve suyundan oluşan bir kahvaltı ya da süt, yulaf gevreği, kuru meyvelerden oluşan bir kahvaltı hazırlanabilir” açıklamasında bulunuyor.
Beslenme Çantası Menüsü
Et, sebze, süt-yoğurt ve tahıldan sağlanacak olan vitamin ve mineraller çocuğun dengeli beslenmesi için gereklidir. Menüde bulunan kekin evde hazırlanmış olmasına özen gösterilmelidir. Böylelikle çocuğun kantin alışverişlerinin de önüne geçilebilir.
Okul yemekhanesinde yemiyorsanız, sandviç, tost, simit, döner dürüm, salata, ızgara çeşitlerini, miktarını hesaplayarak rahatça tüketebilirsiniz. Pizza, patates kızartması, hamburger, mantı, makarna, pide, gözleme gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yiyecekleri haftada bir defadan fazla tüketmemeye çalışın.
Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi uygundur.
Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi abur cuburlar yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kepekli ekmek arası peynir, A ve C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmelidir.
Çocukların tabaklarında yumurta, peynir gibi sağlıklı protein kaynaklarına; ceviz, zeytin gibi sağlıklı yağ kaynaklarına; domates, salatalık, yeşillik gibi vitamin, mineral ve lif depolarına; süt, yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarına ve yulaf, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı karbonhidratlara mutlaka yer verilmelidir.
Programın amacı; ülke genelinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi/özel okul/kurumların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında teşvik edilmesi ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul ortamı ve öğrenci sağlığının geliştirilmesidir.
- Çocuklarınızın beslenme çantalarına mutlaka bir meyve koyun. Bu meyve, elma gibi armut gibi soyulmuş ve bir poşete konmuş bir meyve olabileceği gibi muz ve mandalina gibi o anda soyulup yenilebilecek meyvelerden olabilir.
Etler ve yumurta (Kırmızı etler, tavuk, hindi eti, balıklar ve yumurtalar) Etler kaliteli protein, demir, çinko ve B12'nin iyi kaynağıdır. Kırmızı et, tavuk ve kurubaklagil tüketimi haftanın belirli günlerine pay edilmeli ve haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
Patatesleri temizleyip istediğimiz şekilde bir kaba dilimliyoruz ve baharatları be baharatları ekleyip harmanlıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Pişme esnasında eşit kızarması için arada karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
okula yiyecek sokmak yasaldır.tabi içmek için bira sokarsan alırlar yiyeceği elinden alamazlar.
Her yaştan öğrenci, okullarında beslenme çantası kullanabilir. Ortaokul beslenme çantası da ortaokul öğrencilerine hitap eden modellerden oluşur.
Kreş, ilkokul ve ortaokul seviyesinde olan çocuklar beslenme çantasını kullanıp yemeklerini evden getirebilir.
Uzmanlara göre, çocuğun boyuna uygun çanta seçmek gerekiyor. Çantada ağırlığı fazla olan cisimler sırt bölgesine daha yakın olacak şekilde yerleştirilmeli ve çantanın ön ceplerine daha hafif eşyalar konulmalı. Çantayı taşırken her iki omuz askısı da mutlaka takılmalı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri