Miras bırakanın TC kimlik numarasının olmaması halinde noterlikte tespiti yapılabilmektedir. Noterlikte verilecek başvuru formunun doldurulmasıyla engel bir durumun olmaması halinde mirasçılık belgesini çok kolay bir şekilde alabilirsiniz.
Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler. Mahkemeden ya da noterden veraset ilamı alındıktan sonra mirasçısı olunan kişinin T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilecek.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Kural olarak : Veraset İlamını sadece yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar talep edebilir. Bazı dava ve işlerde mahkemeden ve ilgili kurumun verdiği yetkiye dayalı olarak mirasçı olmayanlar da talep edebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Veraset İlamının Noterden Alınması
İlgili nüfus kayıtlarının yeterince açık olmadığı, bundan dolayı miras bırakan ile soy bağının veya yasal mirasçılığın sistemdeki nüfus kayıtları aracılığıyla tespit edilemediği durumlarda da, belge noter tarafından düzenlenemez.
Mirasçılık belgesi yani veraset ilamı yalnızca yasal mirasçıların bilgilerini ve paylarını gösterir. Bunun dışında miras bırakanın mallarına ilişkin herhangi bir veriyi içermez.
Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır? Mirasçılık belgesi, miras bırakanın ölümünün ardından talep edilebilecek bir belge olup, mirasçılardan birinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi veya Türkiye'deki bütün noterlerden alınabilir.
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Noter dışında sulh hukuk mahkemesinde de veraset ilamı alabilirsiniz. Mirasçılık belgesi almak için mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonrasında nüfus kayıtlarınız incelenerek miras bırakanın mirasçılarının kimler olduğu tespit edilecek mirasçılık belgesi hazırlanacaktır.
Tapu gibi devirler için ise bazı işlemler gerekli olur. Miras intikalinin gerçekleşmesi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusunda bulunması şartı aranır. İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir.
Tapu intikal işlemleri mirasçılar tarafından 2 yıl içerisinde yapılmazsa, Tapu Sicil Müdürlüğü yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar adına tescil işlemi yapabilmektedir.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
T.C. Kimlik Numarası yazılı olan kimlik belgesi, Temsilen başvuru yapılıyor ise Vekaletname ya da Mahkeme Kararı,Miras Bırakan kişiye ait T.C. Kimlik Numarası, (eğer bu bilgiye erişemiyorsanız noterlikte tespit edilecektir.)
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının internet üzerinden devlet hizmetlerine ulaşabildiği e-devlet, yeni bir uygulamaya başladı. Vatandaşlar, e-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığını sorgulayabilecek. Mirasçılık Belgesi hizmeti, 6 Mart 2018 tarihi itibariyle hizmete girdi.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor. Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
Herkes veraset ilamını talep ederek alamaz. Veraset ilamını almak için mirasçı olan kişinin ölmüş olması ve ölüm belgesinin çıkarılmış olması gerekir.
Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir.
Veraset ilamı sorgulama ile mirasçısı olabileceğiniz kişilerin miras durumunu öğrenmek mümkündür. Veraset ilamı aracılığı ile tapu dairesine gidilebilir ve kişinin üzerine kayıtlı olan taşınmazların listesi alınabilir. Yine Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile veraset ilamı çıkartılırken TAKBİS sorgusu talep edilebilir.
Bu durumda önemli olan kişinin nerede öldüğüdür. Örneğin kişi evde yaşamını yitirdiyse aile hekimi ya da doktorlardan ölüm belgesi alınabilir. Fakat hastanede ölen kişiler için genellikle nüfus müdürlüğüne gitmek gerekmektedir.
Miras Tapu Devri
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçılar bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Bu suretle, miras kalan taşınmazın devri işlemi tamamlanmış olur.
Veraset ilamı Türk Medeni Kanununun 598. maddesinde düzenlenmiş olup bu maddeye göre veraset ilamı yani mirasçılık belgesi; “Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir” şeklinde ifade edilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununu miras hakkını öncelikli olarak çocuklara ve var ise eşe vermiştir. Mirasbırakanın çocuğu varsa miras, çocuklar (3/4) ve eş (1/4) arasında paylaştırılır. Eş yok, çocuklar varsa, çocuklar mirasın tamamını alır. Ancak çocuk yok, eş varsa, eş mirası diğer mirasçılarla paylaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri