Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmek için herhangi bir süre öngörülmez. Murisin ölümünün ardından veraset ilamının her zaman alınması mümkündür. Dolayısıyla ölümden sonra veraset ilamı süresi sınırı yoktur.
Vergi dairesine giderek yapılması gereken başvuru için verilen süre; ölümü izleyen 1 aylık süreçtir. Mirasçıların ölümden sonraki bir ay içinde vergi dairesine ölüm bildirimi yapması gerekir. Vergi Usul Kanunu kapsamında bulunan maddelere gereğince belirtilen sürecin 3 ay daha uzatılması mümkündür.
Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Tapu intikal işlemleri mirasçılar tarafından 2 yıl içerisinde yapılmazsa, Tapu Sicil Müdürlüğü yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar adına tescil işlemi yapabilmektedir.
Veraset ve intikal işlemleri bir süreye tabii değildir. Mirasçılar dilekleri zaman bu işlemi yapabilirler. Ve son olarak önemle belirtmek isteriz ki gayrimenkullerin intikali açısından mirasçıların hep birlikte hareket etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani tek bir mirasçı da intikal işlemini yapabilmektedir.
kanuni süresinin bitmesini takip eden günden başlayarak 15 gün içinde verenlere 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 2'si, daha sonra verilenlere 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartıyla % 5'i tutarında usulsüzlük cezası kesilir' denilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Miras intikali murisin ölümü itibariyle 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecektir.
İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.
Ölen bir kişinin ardında kalan taşınmaz mallarının geride kalan mirasçı kişilere verilmesi işlemi anlamına gelen tapu intikal süreci, ortalama 7 gün sürmektedir ancak kişisel durumlar ve süreçler sık sık devreye girebildiği için, bu süre işlemden işleme değişkenlik gösterebilmektedir.
Söz konusu verginin ödenmesi için ölümden itibaren 1 aylık bir süre vardır. Aksi takdirde mirasçılar aleyhine vergi cezaları doğar. Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde veraset ilamının çıkarılması ve veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir.
Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra, intikal edecek mal varlıklarının vergilerinin ödenmesi gerekir. Vergi dairesine gidilerek yapılacak ölüm bildiriminin ölüm tarihini takip eden 1 ay içerisinde yapılması zorunludur. Vergi Usul Kanunu'nun 16. maddesi gereğince bu sürenin 3 ay daha uzatılması mümkün olabilir.
Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekmektedir.
Mirasçılık belgesinde doğru bir şekilde gösterilmiş olsa bile mirasçılar bu yönde aksini düşünebilirler. Bu gibi durumlarda mirasçılık belgesinin iptalini isteyebilirler. Mirasçılar tarafından mirasçılık belgesinin iptali için açacakları iptal davasıyla mümkündür.
Bunun için görevli ve yetkili mahkemede dava açılması, mirasın paylaştırılması davasının bu davanın sonucunu beklemesi gerekmektedir. Miras payı karşılamazsa mahkemece takdir edilecek miras payını aşan kısmı diğer mirasçılara ödemek suretiyle mülkiyet hakkını kazanabilecektir.
Veraset ve intikal işlemleri taşınır yahut taşınmaz fark etmeksizin bir süreye tabi değildir. Diledikleri zaman mirasçılar bu işlemi yapabilmektedirler.
Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez.
Başvuru tamamlandığında tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur. Tapu müdürlüğünce sadece 2023 yılı için belirlenen 1.298,5 TL döner sermeye ücreti alınır.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Tapu Kadastro Merkezlerine gitmeden önce kişilerin randevu almaları gerekiyor.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Belgenin talebi, zamanaşımı veya hak düşürücü herhangi bir süreye bağlı değildir. Yani ölümün gerçekleşmesi ve bu durumun Nüfus Müdürlüğünce kayıt altına alınmasının ardından her zaman veraset ilamı talep edilebilecektir.
İNTİKAL, tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde miras hakkının, mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adlarına Medeni Kanun hükümlerine göre tescil işlemidir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
MİRAS YOLUYLA İNTİKAL TAPU HARCI 2021
Muristen intikal olarak alınan tapudan tapu harcı alınmamakta, sadece döner sermaye ücreti olarak bir meblağ alınmaktadır. 2021 yılı için tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli olarak 428,13 TL alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri