İcra ve İflas Kanunu'na göre miras payları, haczedilemeyecek mallar arasında sayılmamaktadır. Bu nedenle miras payının haczi mümkündür. Mirasçının diğer malvarlığına olduğu gibi miras payına da alacaklılar tarafından haciz konulabilir.
Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Bir anonim şirketin nama ya da emre yazılı hisse senedi çıkartmış olması durumunda bu senetlerin ortağın kişisel borçlarından dolayı haczi mümkün bulunmaktadır.
Alacaklının talebi üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulması mümkündür. Miras hissesinin haczi ile, varsa miras konusu şeyin gelirleri ve mirasın paylaşımı sonucunda hisseye düşecek olan tasfiye payı haczedilmiş olur.
Kişinin sağlığında icra takibi yapıldıktan sonra ölümü halinde, hak ve taraf ehliyeti de sona erer. Bu durumda, ölen kişiye karşı icra takibi yapılamaz. Yani, ölen kişinin alacaklı veya borçlu olarak icra takibinde taraf durumunun devam etmesi, kamu düzenini ilgilendiren bir durum olduğundan, mümkün değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Hisseli Tapuda Haciz
Borçlunun borcunu ödememesi durumunda herhangi bir yargı kararına gerek olmaksızın ilamsız icra yoluyla icra takibi başlatılarak borçlunun malvarlığına haciz konulabilir ve satış gerçekleştirilerek alacak tahsil edilebilir. Burada hisseli tapunun haczi de söz konusu olabilmektedir.
Murisin para borçları için ise, mirasçılar müteselsîlen sorumlu olduklarından, icra takibi mirasçılardan birine, birkaçına veya hepsine birlikte yapılabilir. Ancak mirası reddeden, mirastan ıskat edilen veya mahrum bırakılan kişi (mirasçı sıfatını kaybettiğinden) aleyhine murisin borçlarından dolayı takip yapılamaz.
Tapunun hisseli olması haciz işlemine engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte alacaklı alacağına mahsuben hisseli tapuya tabi taşınmazın icra yolu ile satılmasını talep edebilir. Bu halde taşınmaz tamamen yani bir bütün olarak satılmaz, borçlunun hissesi oranında satış işlemi gerçekleşecektir.
Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş veya etmemiş miras payına haciz konulabilmektedir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Şirketlerde hisse haczi, icra dairesi tarafından şirkete yapılan tebliğ ile yapılmaktadır (İİK m.94). Haciz işlemi için icra memurunun bizzat şirkete gitmesine gerek yoktur. Şirkete ortağın hissesine haciz konulduğuna dair bir ihbarnamenin tebliği gerekli ve yeterlidir.
Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir. Ayrıca hissenizi başkasına satabilir ya da ipotek edebilirsiniz, fakat taşınmazın tamamına ya da bir kısmına müdahale etmek için tüm hissedarların iznini almanız gerekmektedir.
KISMEN HACZEDİLEMEYEN ŞEYLER
Maddeye göre ücret ile kastedilen; maaşlar, ödenekler ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama bağlı olmayan nafakalar (yani tarafların serbest iradesiyle kararlaştırılan iratlar), sigortalar veya emekli sandıkları tarafından tahsis edilen iratlardır.
Çünkü, atanmış mirasçı da vasiyet edilen oran dahilinde terekenin mirasçısıdır. Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir.
Banka şartlarının yerine getirilmesi ile tapu ipotek edilir ve kredi kullandırılır. Bankalar hisseli tapuya kredi verme konusunda bazı şartlar koyar. Bu durum sonucunda kredi alacak kişinin tapusunun hisse durumu gibi pek çok parametre incelenir. Tapu evraklarının alt kısmında hissenin yüzdelik değeri görülmektedir.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir. Hisseli taşınmazın satışı ile ilgili paylı mülkiyette herhangi bir sorun yoktur.
Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Mirasçılar tarafından miras intikalinin yapılmaması halinde, mirasa konu olan taşınmazların bağlı bulundukları tapu müdürlüklerince sulh hukuk mahkemesine yapılacak olan başvuru neticesinde tapu kayıtlarında düzenlemeler yapılacaktır.
Miras İntikal Yapılmazsa Ne Olur ? Miras intikali murisin ölümünden itibaren 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecek.
Söz konusu durumlarda, mirasçılar anlaşamazsa herhangi biri tarafından “paylaşım (taksim) davası” açılır. Paylaşım davasında, miras ortaklığına son verilir ve mirasçıların kendi paylarına düşeni alması sağlanır. Paylaşım davasında verilen karar neticesinde mirasçılar kendilerine özgülenen şeylere derhal sahip olurlar.
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır. Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
İcra takibi borçlusu aracından tapu üzerindeki haczin kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepte bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Hisseli tapuda zaman zaman anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu anlaşmazlıklar genellikle hissedarlar arasındaki paylaşım, kullanım hakkı, bakım ve onarım gibi konularda yaşanabilir. Anlaşmazlık durumunda, hissedarlar arasında arabuluculuk, tahkim veya mahkeme yoluna başvurulabilir.
A.
Mirasçılar, murisin sözleşmeden doğan borçlarının yanısıra, sebepsiz zenginleşme ve haksız fiillden doğan borçlarında da şahsen sorumludurlar12. Mirasçıların murisin borçlarından sorumluluğu, tereke ile ilgili defter tutma, terekenin mühürlen- mesi, mirasın yönetimi gibi bütün diğer haller için de geçerlidir13.
Mirasçılar mirasbırakanın borçlarından kişisel malvarlıkları ile sorumludur ve bu sorumluluk sınırsızdır. Yani mirasçılar mirasbırakanın borçlarını terekenin aktifleri ile karşılayamasalar dahi bu borçlarından sorumlu olurlar ve borçları kendi malvarlıkları ile karşılamak durumunda kalırlar.
Veraset veya sair suretlerle intikal eden mallara ait bir takım borçlar olabilir. Örneğin muristen intikal eden bir otomobil ve bu otomobile ait bir kredi borcu var ise, bu borçların belgelenmesi veya ispat edilmesi hâlinde matrahtan indirim konusu yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri