Meyve sözcüğü pek çok kişi tarafından meyva olarak yazılıyor. Anlam bakımından araştırılan meyve kelimesinin doğru yazılışı da Türkçe dili için önemlidir. Meyve kelimesinin her zaman meyve şeklinde yazılmalıdır.
HALİ (VEYA HALLERİ) DUMAN OLMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu deyimi şapka işareti olmadan kullananlar vardır ancak doğrusu bu işaretin olmasıdır. Bu kelime genellikle hali duman olmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hali duman olmak şeklinde olmalıdır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Sebze, meyve, bakliyat vb.nin satıldığı yer.
Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır. Hâlâ, dergâh, rüzgâr, dükkân, kâgir, kâğıt, kâtip, kâr, kâse, Mevlâ, hâl, mekân, mükâfat, yâr, Kâbe, Hakkâri gibi.
İlgili 42 soru bulundu
Klavyede şapkalı a (â) yapılışı 👇
Bilgisayar klavyesinde şapkalı a (â) harfi, sırasıyla shift + 3 + a tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Büyük şapkalı A (Â) ise Caps Lock kilidi açıldıktan sonra, shift + 3 + a tuşlarına aynı anda basılarak yapılır.
Karet (Düzeltme İşareti)
Genellikle bir noktalama işaretinin yokluğuna, kelime eksikliğine ya da yarım bırakılmış cümlelere işaret eder. Daha çok kitap, gazete, dergi vs. editörlerince kullanılır.
Köken. Osmanlı Türkçesi حال (hâl), o da Arapça حَال (ḥāl) kelimesinden gelmektedir.
Halifenin görevden alınması literatürde genelde hal' kelimesiyle, diğer devlet memurlarının görevden alınması ise azil kelimesiyle ifade edilmiştir.
Hal, Mersin ilinin Akdeniz ilçesine bağlı bir mahalledir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb. 25.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, kuru yemişşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Birçok örnektegörülen "kuruyemiş" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"kuru yemiş"tir.
Hal-i pür-melal deyimi "keder dolu durum" anlamındadır.
Hemhal kelimesi, tek başına ve hemhal olmak şeklinde iki farklı şekilde de kullanılır. Hemhal olmak tanımlaması Türk Dil Kurumu sözlüğünde aynı anda susmayı başarmak olarak açıklanır.
NEZ HALİ KELİMESİNİN ANLAMI
Nez hali kelimesi can çekişme durumu demektir.
Sözlükte “değişme, dönüşme, durum ve tavır” gibi anlamlara gelen hâl kelimesi (çoğulu ahvâl) Arapça havl kökünden gelir. Birçok sûfî, kelimenin bu anlamından hareketle hali parlayıp sönen ve sürekliliği olmayan şimşeğe benzetmiş ve “Hal, isminden de anlaşılacağı üzere geçici bir şeydir” demiştir (Kuşeyrî, s. 54).
Bunlardan durum (hâl) ekleri, çekim ekleri başlığı altında ele alınır ve bir yapım eki olmadığı yeri geldiğinde vurgulanır. Bu tespite karşılık durum ekleri içinde yer alan bulunma durumu eki -da (-de, -ta, -te) ile ayrılma (çıkma) durum eki -dan (-den, -tan, -ten) yapım eki görevinde de kullanılmıştır.
Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki, Selânik vb.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ye Göre Hala Kelimesinin Doğru Yazılışı
TDK 2021 yılı son verilerine göre hala kelimesinin doğru yazılışı hâlâ şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri