Miras intikali murisin ölümü itibariyle 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecektir.
Tapu intikal işlemleri mirasçılar tarafından 2 yıl içerisinde yapılmazsa, Tapu Sicil Müdürlüğü yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar adına tescil işlemi yapabilmektedir.
Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyorsa diğer mirasçılar, geriye dönük olarak 5 yıl için kira bedeli talep etme ve zilyetliğe tecavüz nedeniyle taşınmazın tahliyesini talep etme hakkına sahiptir.
Tapuda İntikal ve Satış
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 19/2 fıkrası gereği, intikal işlemleri tescil tarihinden en fazla iki hafta içerisinde yapılmaktadır. İntikal işlemlerinin, mirasın mirasçıların yetkisine girebilmesi için belirli bir süre içerisinde tamamlanması gerekmektedir.
Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Mirasçılar tarafından miras intikalinin yapılmaması halinde, mirasa konu olan taşınmazların bağlı bulundukları tapu müdürlüklerince sulh hukuk mahkemesine yapılacak olan başvuru neticesinde tapu kayıtlarında düzenlemeler yapılacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Miras Paylaşımı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Murisin ölümünden sonra kalan terekenin paylaştırılması için kanunda verilen en uzun süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sona erdikten sonra açılan miras paylaşımı davaları reddedilmektedir.
Tapu gibi devirler için ise bazı işlemler gerekli olur. Miras intikalinin gerçekleşmesi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusunda bulunması şartı aranır. İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir.
Veraset İlamı Süresi
Mirasçılık belgesi süresi: Veraset ilamı çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor.
kanuni süresinin bitmesini takip eden günden başlayarak 15 gün içinde verenlere 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 2'si, daha sonra verilenlere 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartıyla % 5'i tutarında usulsüzlük cezası kesilir' denilmektedir.
Miras Hakkı Kaç Yıl Geçerli? Miras hakkı, murisin vefatıyla birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Bu bakımdan, miras hakkının tabi olduğu bir geçerlilik süresi düzenlenmemiştir.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Bu noktada herhangi bir veraset ilamı süresi bulunmaz. Yasalar da veraset ilamı çıkarmayan yasal mirasçılara herhangi bir cezai yaptırım uygulamaz. Lakin kişilere taşınmaz bir mülk kalmış üzere bunların vergisinin ödenebilmesi için üç ay süre içinde bu işlemin yapılması gerekir.
Miras Tapu Devri
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçılar bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Bu suretle, miras kalan taşınmazın devri işlemi tamamlanmış olur.
Mirasçıların biri imza vermezse satış gerçekleşmez. Miras kalan mülk, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak kabul edilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunmak için ortak hareket etmek zorundadır. Bu nedenle, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi durumunda, mülk satılamaz.
Tapu ve kadastro Genel Müdürlüğü, Mirasçısı Olunan Taşınmazların Öğrenilmesi Hakkında Bilgiler. Mirasçısı olduğunuz taşınmazların öğrenilebilmesi için öncelikli adresimiz webtapu.tkgm.gov.tr olacaktır.
İnternet tarayıcınızdan webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapın. Sağ üst köşede “Bireysel” sekmesine tıklayın “e-Devlet ile giriş” seçeneğiyle birlikte karşınıza gelen şifre bölümüne şifrenizi girin. Artık sistemin içerisindesiniz. Sol taraftaki listeden “Başvuru İşlemleri”ni seçtikten sonra “Başvuru Yap”ı tıklayın.
On yıllık süre dava açılmasında üst sınır niteliğindedir. Vasiyetnamenin açılma tarihinden itibaren veya miras sözleşmesinde mirasın geçme tarihinden itibaren 10 yıl geçmesine rağmen iptal davası açılmamışsa dava açma hakkı düşer. Yirmi yıllık süre davalının kötü niyetli olduğu durumlarda geçerlidir.
Miras sebebiyle istihkak davası: Davacının kendisinin mirasçı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren iyi niyetli davalılara karşı 1 yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı ise 20 yıllık ve her halde miras bırakanın ölümü veya vasiyetnamenin açılması tarihinden itibaren 20 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Kardeşler arasında mal paylaşımı için “miras paylaşımı davası” açılması gerekmektedir. Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu tarafından miras davaları için ortalama süre 731 gün olarak belirlenmiştir. Uygulamada ise miras paylaşımı davasının 2 yıl ile 3 yıl arasında sürdüğü görülmektedir.
Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri