Türkiye'de evlenme Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir. Türk makamları tarafından kıyılan bütün nikâhlar Türk Medeni Kanunu ve ilgili yönetmeliklere tabidir.
Buna göre dini nikahın Suriye de de geçerli bir evlilik olup olmadığı incelenmelidir. Görüleceği üzere dini nikah ne Suriye'de ne Türkiye'de kabul görmektedir. Bu sebeple dini nikahla evlenen Suriyeli yabancıların Türkiye'de açacağı boşanma davalarının da konusu bulunmamaktadır.
Kişi, ayırt etme gücüne evlenme akdi yapılırken sahip olmalıdır. Ayırt etme gücüne sahip küçük veya kısıtlı, ancak yasal temsilcinin izniyle evlenebilir. Yasal temsilci haklı sebep olmaksızın bu izni vermekten kaçınıyorsa, hâkim, küçük veya kısıtlının başvurusu üzerine, evlenmelerine izin verebilir (MK 128).
Türkiye sınırları içerisinde evlenmek isteyen aynı ülke vatandaşı olan yabancılar, Türk makamları önünde evlenebilirler. Evlenmeyi gerçekleştirecekleri ilgili evlendirme dairesine aşağıdaki belgeleri temin ederek başvurabileceklerdir.
01.01.2023 tarihi itibarıyla uygulanan Evlilik Yardımı 2.000,00TL'dir.
İlgili 38 soru bulundu
Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.
Çeyiz Parası Nedir? Halk arasında devlet evlilik yardımı ya da çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği, annesi veya babası vefat etmiş ve ölüm geliri ya da aylığı alan kız çocuklarına verilen bir nakdî yardımdır. Hak sahipleri çeyiz parasını evlilik öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak alabiliyor.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Yabancıların evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanununun 16. maddesine göre düzenlenmiştir. Bir yabancının bir Türk vatandaşı ile evlenmesi yabancı kişiye kendiliğinden Türk Vatandaşlığı kazandırmaz.
Pasaportlar Türkçe tercümesi ile birlikte Türkiye'deki Noterlere tasdik ettirilecektir. Müracaat esnasında pasaport aslı ibraz edilecektir. Çiftler Türkçe bilmiyor ise 2 adet Evlenme Beyannamesi tercüman eşliğinde doldurularak Noterden onaylatılacaktır. Müracaat ve nikah esnasında tercüman bulunduracaklardır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
Buna göre İslam hukukunda geçici evlenme engeli meydana getiren sebepler din farklılığı, boşanma, dört evlilik, sıhri hısımlık, mülkiyet ilişkisi, iddet, ihramlı olmak, lian ve zinadır. Medeni hukuka göre geçici evlenme engelleri ise yasal bekleme müddeti ve bulaşıcı hastalıklardır.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Dr. Saim Yeprem, İslam dininde “dini nikahın” olmadığını belirterek, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır” dedi.
Günümüzdeki mevcut düzenlemeler uyarınca resmi nikâh gerçekleştirilmeksizin dini nikâh gerçekleştirilmesi halinde herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir. Ancak 27.05.2015 tarihine kadar resmi nikâh olmaksızın dini nikâh kıyılması Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiştir.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığına Kazanılması
En az üç yıldan beri bir Türk vatandaşı ile evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurabilirler. Başvuru tarihinden sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.
Türkiye'de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Ne Kadar Sürede Alınır? Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır. Tahancı Hukuk Bürosu tarafından yapılan vatandaşlık başvuruları yetkili makamlar ile kurulan temaslar sonucu daha hızlı şekilde sonuçlanmaktadır.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
17 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını doldurmamış olup kanuni temsilcisinin evlenmesine izin vermediği kişiler evlenemez. Kısıtlılık altında olup kanuni temsilcisinin izin vermediği kişiler evlene. Annenin veya babanın kendi çocuğu veya torunları ile evlenmesi yasaktır.
Devlet katkısı birikim yapılan ödemeye göre değişmektedir; ancak evlilik tarihi itibarıyla ilgili hesaptaki birikimin %25'ini geçemez. 2023 yılı için aylık ödemelere ilişkin alt sınır 630,51 TL, üst sınır 6.305,22 TL'dir. Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.891,56 TL, üst sınır 18.915,74 TL'dir.
Halk arasında “çeyiz parası” olarak anılan evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kız çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanıyor. 2022 yılında en düşük 21 bin TL olan çeyiz parası ödemesi 2023 yılında en az 33 bin TL olacak.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri