Gerçek kişiler bakımından intifa hakkı mirasçılara geçmeyeceğinden intifa hakkı sahibinin ölümü halinde intifa hakkı sona erecektir. Yine tüzel kişilik bakımından tüzel kişiliğin sona ermesi ve ticaret sicilinden terkin edilmesi halinde de intifa hakkı sona erecektir.
Tapuda intifa hakkı kaldırılacağı zaman hak sahibinin ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapması gerekir. Bu müracaat sırasında hak sahibi lehine tesis edilmiş olan intifa hakkının terkinini talep etmelidir. Tapu müdürlüğü ödenmesi gereken harçların yatırılmasının ardından intifa hakkı kaldırma işlemleri gerçekleştirir.
"İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir." Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.
İntifa hakkının bozulması için intifa hakkı verilen kişinin ölmesi gerekir. İntifa hakkı veren ölürse onun ölümünün bir önemi yoktur. Bu şekilde intifa hakkı sona ermez. İntifa hakkı süreli yapılmaz ise intifa hakkı sahibi ölene kadar bu hakkını kullanabilir.
Türk Medeni Kanunumuzun 797. Maddesine Göre: "İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir."
İlgili 15 soru bulundu
İntifa hakkı sahibi tapu müdürlüğüne yapacağı başvuru ile lehine tescil edilen intifa hakkının terkinini talep edebilir. Bu durumda tapu müdürlüğü tarafından gereli işlemler yapılacak ve intifa hakkı, hak sahibinin kendi isteği ile terkin edilerek sona erecektir.
İntifa hakkının kaldırılması için gayrimenkul üzerinde intifa hakkının tesis edilmesi ve devir için ödenen bedel üzerinden terkin harcı alınması gerekir. Mal bedeli üzerinden devir aldıysanız malın binde yirmisi oranında harç ödemeniz gerekir ve kayıt masrafının da üçte ikisi bu miktara eklenir.
İntifa hakkı, mülkiyet hakkı sahibinin hakkın konusu şeyi kullanma ve yararlanma yetkisini kaldırır, mülkiyet hakkı sahibine çıplak mülkiyeti (kuru mülkiyet) bırakır. Mülkiyet hakkı sahibi sadece çıplak mülkiyet hakkını üçüncü kişilere devredebilir, ancak kullanma ve yararlanma yetkisi intifa hakkı sahibinde kalır.
Mal sahibinin ölmesi, tapu sicilindeki intifa hakkını kendi kendine ortadan kaldırmıyor. Bunu kaldırmak için de yapı müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. İntifa hakkının kaldırılması için tapuya küçük bir miktar ödeme yapılması gerekiyor. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL ödeyerek intifa hakkı kaldırılabiliyor.
İntifa hakkı sahibi olan kiraya veren veya kiralananı alt kiraya vermiş olan kiracı da ihtiyaç nedeniyler kira akdini sona erdirebilir. İhtiyaç sahibinin gerçek veya tüzel kişi olabilmesi hukuken mümkündür.
intifa hakkı devri için düzenlenecek vekaletnamelerde, (intifa hakkı sahibinin, intifa hakkından çıplak mülkiyet sahibi veya mirasçısı lehinde bedelli veya bedelsiz olarak feragat etmeye) şeklinde açık bir beyanının yazılması gerekir.
İntifa hakkı belirli bir kimsenin kişiliği göz önünde tutularak kurulan bir haktır. Bu nedenle bu hak devredilemez ve mirasçılara intikal edemez . Bu nedenle intifa hakkı gerçek kişilerde, kişinin yaşam süresi ile tüzel kişilerde ise kanunun öngördüğü yüz yıllık süre ile sınırlanmıştır (TMK m.797).
ÇIPLAK MÜLKİYET SATIŞI VE 3.KİŞİYE İNTİFA DEVRİ; bir taşınmaz malikinin taşınmazının çıplak mülkiyeti ile intifa (kullanma) hakkını ayrı tutarak, aynı işlemde çıplak mülkiyetini farklı kişi ya da kişilere satması, intifa (kullanma) hakkını da başka kişi ya da kişilere tanımasıdır.
İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, yine, lehine; feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden 20/c pozisyonu uyarınca binde 15 i oranında tapu harcı tahsil edilir. Ayrıca taşınmaz mal adedine göre 5.000.000 TL 'sı Eğitime Katkı Payı ve 15.000.000 TL sı Özel İşlem Vergisi tahsil edilir.
Riskli yapıların yıktırılmasının zorunlu olması nedeniyle, söz konusu kanunların hükümleri birlikte değerlendirildiğinde intifa hakkının kentsel dönüşüm sonucu yenilenen binada devam edeceği; aynı durumun ipotekler için de geçerli olduğu sonucu çıkmaktadır.
İntifa hakkı sahibi hakkı konu taşınmaz konut ise bu konutu kendisi kullanabileceği gibi kiraya da verebilir. Aynı şekilde hakkı konu taşınmaz bir tarım arazisi ise söz konusu araziyi kendisi kullanabileceği gibi kiraya da verebilecektir.Tapu da kuru mülkiyet sahibinin söz konusu taşınmazı kiraya verme hakkı yoktur.
Bu açıklamalar çerçevesinde, intifa hakkı, sahibinin ölümü üzerine, intifa hakkının ilgili olduğu gayrimenkulün kuru mülkiyet sahiplerine intikali ivazsız bir intikal olup, bu intikal nedeniyle veraset ve intikal vergisinin aranılması gerekmektedir” hükmü uyarınca eksiklik giderilerek benzeri hatalara yer ...
-İntifa hakkını elde etmek isteyen kişilerin ya da yetkili temsilcilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, -Üzerine intifa hakkı alınacak taşınmaz mülkiyetin tapu senedi, eğer yoksa mülkiyetin ada ve parsel numarasını içeren belge ya da malikin sözlü beyanı.
Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
Fayda sağlamak üzerine intifa hakkının verildiği kişiye ilgili mülkiyetten tamamen yararlanma ve kullanma hakkını sunan intifa hakkı, tapu sicil müdürlüğünde resmi senetle kurulmaktadır ve noterde intifa hakkı oluşturulmaktadır.
YANIT: İntifa (yararlanma) hakkını üzerinizde bulundurmak suretiyle, evin çıplak mülkiyetini çocuğunuza ya da çocuklarınıza satabilirsiniz.
Eşe bedelsiz tapu devri, gerekli evrakla birlikte tapu dairesine müracaat edilerek yapılır. Gerekli belgelerin eksiksiz olması durumunda tapu memurunca işleme alınacak devir talebi, tapu bağış harcı için öngörülen tutarın ödenmesiyle beraber tamamlanır.
İNTİFADAN KANUNİ MİRASÇILAR DIŞINDAKİLERE FERAGAT; intifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçısı olmayan kuru mülkiyet sahibi lehine belli bir bedelle ya da bedelsiz olarak feragat etmesidir.
Yani tıpkı 2022 yılında olduğu gibi 2023'te de satış değerinin %4'lük kısmı tapu bedeli olarak ödenecek. Ayrıca bir de döner sermaye bedeli var. O da sene içerisinde 265 TL olarak hesaplandı. 233 TL hizmet bedeli iken + 32 TL de ilave hizmet bedelidir.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri