Mirasın Reddedilmiş Sayılması Mirasbırakanın ödemeden aczinin resmi belgeyle ispatı zorunlu değildir. Mirasbırakanın ödemeden aczi her türlü delille ispatlanır. Mirasbırakanın ödemeden aczini ispat yükü davacıdadır. Mirasbırakanın ödemeden aczinin bulunmadığını ileri süren davalı ise bu yönde delillerini bildirmelidir.
Buna göre mahkemece murisin aktif ve pasifine dair malvarlığı araştırması yapılmak üzere; tapuya, bankalara, trafik tescil müdürlüğüne, vergi dairesine, sosyal güvenlik kurumuna, ticaret sicil müdürlüğüne ve belediyelere müzekkereler yazılmakta, bu hususa ilişkin kolluk araştırması yaptırılıp, tanık dinlenmesi gerekir.
Miras bırakanın ölümü tarihinde ödemeden aczi açıkça belli ve resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır (TMK m. 605/ll). Hükmi rette şartların varlığı halinde herhangi bir irade açıklamasına gerek yoktur. Bu halde kabul ve ret için bir süre öngörülmemiştir.
Tespit ilamları kesinleşmeden infaz edilemeyeceğinden, kararın kendisi kesinleşmedikçe takip yapılamayacağı gibi ilamda yazılı yargılama gideri ve avukatlık ücreti vs. gibi istekler için de karar kesinleşmedikçe infaz yapılamaz.
Mirasın hükmen reddi davasını yasal ve atanmış mirasçılar açabilirler. Küçükler için yine temsil kayyımı atanması gerekmektedir. Vesayet altındakilerin dava açabilmesi için hem vesayet makamı (sulh hukuk mahkemesi) hem de denetim makamından (asliye hukuk mahkemesi) izin alınmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Mirasın Gerçek Reddi Talepleri (120 Gün) sürmesi öngörülmektedir. Mirasın Hükmen Reddi Davası (449 Gün) sürmesi öngörülmektedir.
Medeni Kanun'un 605. maddesi uyarınca mirasın hükmen reddine dair açılacak davalar herhangi bir süreye bağlanmamıştır. Mirasın hükmen reddi davasının kabul edilmesinin en önemli koşulu ise, murisin vefat ettiği tarihte murisin borçlarının, tüm alacak ve malvarlığından fazla olması gerekir.
Mirasın Reddi Davası Duruşmalı Mı? Reddi miras davası için mirasçının sözlü ya da yazılı olarak Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunması gerekir. Ancak mirasçının süreç içerisinde mahkemeye gelmesi zorunlu olmaz.
Reddi Miras Yapınca Miras Kime Kalır? Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirası reddeden kişi muristen önce ölmüş gibi kabul edilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.
Mirasın hükmen reddi davasında davacı sıfatı yasal veya atanmış olan ve mirasın kendisine kül halinde geçmiş olan mirasçılara aittir. Bu davada mirasın gerçek reddi davasından farklı olarak Davalı sıfatı tereke alacaklılarına aittir.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Mirasın Reddinde Yetkili ve Görevli Mahkeme
Mirasın hükmen reddi, bir tereke alacaklısına karşı açılacak ise görevli mahkeme, bu dava çekişmeli olarak görülecek olduğundan dolayı asliye hukuk mahkemesi olacaktır.
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Ayrıca Mirasın Hükmen Reddine ilişkin dava tespit davası niteliğinde olduğundan Maktu Vekalet Ücreti verilir.
Mirasın gerçek reddinde görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesidir. Mirasın hükmen reddi davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme alacaklıların davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.
9- Eğer mirası kabul eden veya kabul etmiş sayılan bir mirasçı dahi yoksa, hükmen reddin tek bir sonucu bulunmaktadır. Bu halde, hükmen red karinesi tüm mirasçıları kapsar ve en yakın mirasçıların tümünün mirası reddetmiş olması halindeki gibi, tereke iflas usulüne göre sulh hukuk mahkemesi tarafından tasfiye edilir.
Mirasın Reddi Nasıl Yapılır? Mirasçı miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddedebilir(TMK. m. 609) Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorundadır.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Kanunda, mirasın reddine ilişkin sulh hukuk mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak işlem yapılacağı belirtilmiştir. Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz.
Ret Beyanında Bulunan Mirasçı
Red beyanı sulh hakimine ulaştığı andan itibaren hüküm doğurur ve bu andan sonra geri alınamaz. Red süresi mirsbırakanın ölüm tarihinden itibaren 3 aydır.
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
İşte zarar görme ihtimali olan mirasçılara reddi miras denen hak tanınmıştır. Buna göre mirasçılar ölüm gerçekleştikten sonra 3 ay boyunca geçici mirasçıdır. Eğer mirasçılar, 3 aylık ret süresi içerisinde mirası reddetmezlerse mirası kesin olarak iktisap etmiş olurlar.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Reddi Miras Nüfus Kütüğüne İşlenir Mi? Miras bırakanın vefatı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılan kayıtsız ve şartsız reddi miras beyanı; sulh hukuk mahkemesince tutulan özel bir kütüğe kayıt edilir. Nüfus kütüğüne işlenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri