Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; abdest alırken misvak ile ağzı temizlemek sünnettir. Peygamber efendimizde çoğunlukla ağız temizliğinde misvak kullanırdı. Bu nedenle misvak yutulmadığı ya da dişi kanatmadığı sürece orucu bozmaz.
Cevap: Oruçlu iken misvak kullanmak da her hangi bir sakınca yoktur.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Misvak veya diş fırçası kullandıktan sonra onu yıkamak sağlık açısından güzel olur. Ancak daha sonra yıkamanın veya tekrar kullanılacağında yıkamanın da bir sakıncası olmaz.
Abdest alırken dişleri temizlemek, fırçalamak sünnettir. Bunu misvak ile yapmak müstehabdır, daha iyidir. Yani misvak kullanılınca hem sünnet yerine geliyor hem müstehab, parmakla veya diş fırçası ile dişler temizlenirse sadece sünnet yerine gelir. Bu sünnet misvakla yapılınca ayrıca müstehab sevabı da alınıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (SAV)'in yalnızca yemekten sonra değil aynı zamanda abdest aldıktan sonra da kullanılmasını tavsiye ettiği misvak, içerisindeki yüksek klorür konsantrasyonu nedeniyle diş taşı oluşumunu önler ve yüzeydeki lekeleri derinlemesine temizler.
Dişlerin beyazlaması adına misvağın sürekli ve devamlı kullanılması önemlidir. Bu şekilde hem dişler beyazlayacak hem de lekeler giderilecektir. Aynı zamanda ağız kokusu, çürükler gibi sorunlardan da kurutulmak mümkün olacaktır.
Misvağı yatay bir şekilde ön, arka, üst ve alt dişlerinizde gezdirerek diş bakımınızı yapabilirsiniz. Hijyenik kullanımlar için, misvak sapını her gün tazelemeniz gerekir.
İyi misvak nasıl anlaşılır öğrenmek için, alışverişe başlamadan önce biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Hakiki misvak açık kahverengi bir renge ve kuru bir yapıya sahiptir. Zarar verici bir etki göstermemesi için, ürünün bir gün öncesinden suda bekletilerek kullanılması gerekir.
Bu çiğneme çubuğu, şekeri aside dönüştüren bakterilerin yok edilebilmesi için yemeklerden önce veya yemeklerden hemen sonra kullanılmalıdır. Doğal olarak meydana gelen bu etkilerin tüm faydalarının gerçekleşmesi için günde beş kez misvak kullanılması tavsiye edilir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Taze misvak: Ucunu yontarak direkt olarak dişe sürtülür. Liflerin açılması için azı dişlerle misvak ısırılabilir. Kuru misvak: Kullanmadan 1 gün önce suda bekletilerek yumuşatılmalıdır. -Gereğinden fazla yumuşayan misvaklar kesilip yontma işlemiyle beraber tekrar açılmalıdır.
Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/199).
Niyet ettikten sonra orucunuz başlamış kabul ediliyor. Diyanet açıklamasına göre diş macunu kullanmadan ya da boğaza kaçırmadan yapılan fırçalama, orucu bozmuyor. Haliyle niyet ettikten sonra dişlerinizi fırçalamak isterseniz su yutmamaya ve macunu yutmamaya dikkat ederseniz niyetten sonra orucunuz bozulmaz.
Misvak içeriğindeki doğal antibakteriyel özellikleri sayesinde dişleri temizler ve ağızda kötü kokulara neden olan bakterileri yok eder. Ayrıca diş minesini güçlendirir ve diş çürümelerini önler. Misvakın düzenli kullanımı, diş hekimine gitme sıklığını azaltabilir ve ağız sağlığı için önleyici bir etki yaratabilir.
Misvak bakteri temizleme, ağız kokusunu önleme, dişlerin yapısını güçlendirme ve dişlere parlaklık verme etkisine sahiptir.
Abdest alırken misvak ve benzeri bir şeyle ağız ve diş temizliğini yapmak sünnettir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/8). Zira bu temizlik fıtrattan sayılmaktadır (Müslim, Tahâret, 56 [261]).
Maalesef misvak tek başına yeterli diyemiyoruz. Mekanik temizlik için mutlaka diş fırçasıyla da takviye edilmesi gerekiyor.
Bugün misvak yerine diş fırçası kullanılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için uygun olan herhangi bir ürünün veya yöntemin kullanılmasıyla bu sünnet yerine getirilmiş olur.
Islatılacak ağzın sağ tarafından başlanır, dişlere enine sürülür. Önce ağ üstü, sonra altı, sonra sol üstü, sonra altı, sonra da dişlerin ıç kısmı aynı sırayla misvâklanır. Daha sonra diline ve damağına getirilir. Abdestten önce, ağız temizliği için misvâk kullanmak sünnettir.
Kullanmadan önce bir süre suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Hazır hale gelen misvak, diş yüzeyine yerleştirilerek ediş etleri ve diş minesi hafifçe dişlere sürülür. Misvakla dişler, diş eti ve dil temizlendikten sonra ağız durulanarak işlem tamamlanır.
Misvak, erak ağacının dalından, kesilen parçadır. Erak dalı bulunmazsa, zeytin veya başka dallardan da olabilir. Nar dalından misvak olmaz. Bugün, modern tıbbın diş sağlığı konusunda ortaya koymaya yeni başladığı tedavi usullerini, İslamiyet 14 asır önce öğretmiştir.
Misvak kullanmanın bilinen bir zararı bulunmuyor.
Misvak Zararlı mı? Öncelikle net bir şekilde ifade etmek gerekir ki misvakın bilinen bir zararı yoktur.
Doğal olması nedeniyle hiçbir zararlı kimyasal içermez. Ayrıca çok ucuz ve uzun süre kullanılabilir bir bitkidir. Bilimsel araştırmalarla faydası kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri