Spiral Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Herhangi bir yan etki oluşmayabilir veya hafif ila şiddetli ağrı olabilmektedir. Her ihtimale karşı işlem sonrası bir süre dinlenme önerilmektedir. İşlem sonrasında kramp, sırt ağrısı yaşanırsa ağrı kesici haplar yeterli olabilmektedir.
Hormonlu spiral yan etkileri
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak: Ağrı ve kramp (takıldıktan sonraki erken dönem) Lekelenme ( 3-5 ay kadar sürebilir)
Öncelikle, spiral takıldıktan sonraki birkaç gün boyunca süren bel ve eklem ağrısı meydana gelebilir. Bununla birlikte, spiral takıldıktan sonraki ilk 6 aylık dönemde lekelenme ya da kanama olabilir. Son olarak, enfeksiyon yaşanabilir ya da spiral içeri kaçabilir.
RİA takıldıktan hemen sonra veya takılması sırasında hafif kasıkta kramp tarzında ağrılar olabilir. Bunlar normaldir ve geçicidir. Pek çok kadın takılan spirale çok çabuk uyum sağlar. İlk bir kaç ay adet kanamaları fazla miktarda ve hatta ağrılı olabilir; ancak zaman içinde bu durum ortadan kalkacaktır.
İşlem sırasında hafif şiddette acı ya da kramp hissedilebilir. Bazı kişilerde kanama veya baş dönmesi gibi şikayetler görülebilir. Tüm bu komplikasyonlar birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
İlgili 26 soru bulundu
Mirena takıldıktan sonraki birkaç ay içinde adette azalma hatta bazen tamamen kesilme durumu olabilir. Bazen ise özellikle ilk üç ay leke şeklinde kanama ve ara kanamaları şeklinde hafif adet düzensizlikleri de ortaya çıkabilir.
Spiral Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Herhangi bir yan etki oluşmayabilir veya hafif ila şiddetli ağrı olabilmektedir. Her ihtimale karşı işlem sonrası bir süre dinlenme önerilmektedir. İşlem sonrasında kramp, sırt ağrısı yaşanırsa ağrı kesici haplar yeterli olabilmektedir.
Özellikle bakırlı spiral takıldıktan sonra bazı kadınlarda yan etki olarak kasık veya karın bölgesinde ağrı şikayeti olabilmektedir. Bu kasık veya karın ağrıları spiral takma işleminden birkaç gün sonra kendiliğinden geçmektedir.
Spiral kullanımı çok nadirde olsa spiral takıldıktan sonra ilk aylarda kasık ağrısına neden olabilir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Spiral kayması nasıl anlaşılır? Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
En çok spiralin çıkarılmasının istendiği durumlar, kanama ve adet sancısının olduğu durumlardır. Spiral takıldıktan sonraki ilk birkaç ay boyunca ağrı şikâyetleri daha fazla olabileceği için bu dönem boyunca ağrı kesici kullanılması ağrıların daha hafif olarak atlatılmasını sağlayacaktır.
Spiral kayması takılma işleminden sonraki iki hafta en yüksektir. Bu nedenle ilk haftalar ağır kaldırılmamalı, daha dikkatli davranılmalıdır. Spiral takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı, lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bazı kadınlarda spiral takıldıktan sonra hafif bir kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu kasık ağrısı bir iki ay içerisinden kendiliğinden geçer. Bunun dışında takılan spiralin bakır olması adet kanamasını arttırabilir. Hormonlu spiraller ise adet kanmasının azalmasına yol açabilir.
– Memede iyi huylu kist v.b hastalıklar bulunması bakırlı ve hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
Spiral gebeliği önlemek amacıyla seçilen yöntemler arasındadır. Spiral takıldığı andan itibaren yıllar boyu etkisini sürdürür. Kadının üreme yeteneği üzerinde kalıcı bir etkisi yoktur ve çıkartılmasının ardından üreme kabiliyeti normale döner. Bir kez takıldığında hemen gebelik riskini azaltır.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
%25 hastada adetin kesilmesine neden olur. Fakat bu etki spiralin takılı olduğu süre için geçerlidir, yani spiral çıkarıldığı zaman adet kanamaları tekrar eskisi gibi görülmeye başlar. Ayrıca spiral varken adet kesildiğinde menopozdaki gibi sıcak basmaları ve diğer menopoz şikayetleri söz konusu değil.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Hormonlu spiraller rahim içine yerleştirildikten 7 gün sonra etki etmeye başlar ve ortalama 3-5 yıl koruma sağlar. Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez. Tam koruma 7 gün sonrasında başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri