Eski zamanlarda eve gelen misafirlerin aç mı tok mu olduğunu anlamak için ev sahibi tarafından Türk kahvesinin yanında su ikram ederdi. Misafir eğer kahveden önce suyu içerse bu onun aç olduğu anlamına gelir.
Sebebini biliyor musunuz? Osmanlı döneminde eve bir misafir geldiğinde kahve ikram edilir yanına da su konurmuş. Eğer misafir önce suyu içerse karnının aç olduğu anlamına gelirmiş, yemek ikram edilirmiş. Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş.
Osmanlı Sarayına Dayanan Rivayetlere Göre Su İkramı
Türk kahvesi, incelikle hazırlandığında sadece içeceğin tadını çıkarmak için değil, aynı zamanda ağzı temizlemek için sunulan bir bardak su eşliğinde servis edilirdi. Bu, kahvenin tadını daha berrak bir şekilde hissetmeyi sağlardı.
İşte Türk kahvesi ikramlıkları; lokum, çikolata, baklava, hurma, kuru incir, makaron, ekler, lokmalık kurabiye, kestane şekeri gibi birbirinden lezzetli yiyecekle kahve sunumlarınızı güzelleştirebilirsiniz.
Bir görüşe göre kahve içerdiği kafein sebebiyle kandaki şekerin beyine taşınmasını sağlayan madde ile yarışarak beyin dokusunda şeker ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin idrar söktürücü etkisi olması sebebiyle küçük bir bardak su ve lokum ile ikram edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Misafire Önce Çay Mı Türk Kahvesi Mi Veriyorsunuz? Bu geleneğimiz çok güzel fakat yöreye göre çok farklılık gösteren bir şey. Mesela Denizli'de misafir gelince önce Türk kahvesi verilir, ardından çay ikram edilir.
Lokum. Asırlardır hayatımızda olan lokum, Türk kahvesinin yanına en çok yakışan kahve yanı ikramlıklardan bir tanesidir. Lokum, kültürümüzde özel bir yere sahip olduğu için Türk kahvesi ile ikram edildiğinde geleneksel Türk damak tadını en güzel şekilde yansıtır.
Bu kahvenin yanında klasik Türk kahvesinde olduğu gibi bir bardak soğuk su ve Türk lokumu konulur. Fakat bu ikramlık tercihe göre çikolata, hurma ya da başka tatlı bir şey ile değiştirilebilir.
Kahve yanı su bardağında servis edilebilen bir diğer popüler içecek ise sodadır. Yemek veya kahvaltı sonrasında sindirimi hızlandırması için içilen soda ile Türk kahvesi yüksek bir uyum içerisindedir. Türkiye'nin bazı bölgelerinde, kahvenin yanında içecek olarak şerbet de ikram edilmektedir.
Kahveden önce birkaç yudum su içmek, ağzı temizliyor ve diğer tatlardan arınmasını sağlıyor. Bu sayede kahvenin saf tadı daha iyi bir şekilde alınabiliyor. Kahveden sonra su içmek ise, kahvenin yoğun tadının hafifletilmesini sağlamak ve ağzı telvelerden arındırmak için tercih ediliyor.
Kahve içme ritüelinde su kahveden sonra değil, kahve ile birlikte gelir, kahveden önce bir yudum su içilir. Kahvenin yanında suyun mutlaka istenmeden getirilmesi gerekir. Önce sudan bir yudum almak damağı diğer tatlardan temizler ve sonrasında kahvenin tadının doğru biçimde alınmasını sağlar.
artık keyfinize göre. önce kahve konur, sonra süt ilave edilir. "ilave." önce kahve, sonra su, en son süt. afiyet olsun.
Kahve içiminizi kolaylaştırır ve ağzınızda daha şekerli bir tat bırakır. Sert kahveyi seviyor ve daha yoğun çikolata aromalarını tercih ediyorsanız bitter çikolatayı kullanabilirsiniz. Bitter çikolata, sütlü çikolataya göre daha yoğun bir aromaya sahip olduğu için sert tada sahiptir.
Küçük fincanlar, kahvenin daha uzun süre sıcak kalmasını, köpüğünü korumasını ve telvenin dibe çökmesine zaman tanımasını sağlar. Küçük fincanlarda servis edilen kahveler, genellikle yanında su, lokum, limon gibi eşlikçilerle sunulur.
Kahve yanında suyun içine gül koymak hem suya aroma verirken hem de sunumun daha şık olmasını sağlıyor.
Sözde ilk olarak söz kahvesi ikram edilir. "Söz adetleri nelerdir" desen, herkesin aklına ilk olarak kahve merasimi gelir! Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
İstemede kahve ne zaman verilir diye merak ediyorsan, isteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Yani "İstemede önce kahve mi içilir" sorusunun cevabı da evettir.
Kahve keyfi, yanında eşlik eden çikolata ile bir üst seviyeye taşınabilir. Sütlü çikolata, hafif tatlar için mükemmel bir tercihken, bitter çikolata yoğun kahvelerle harika bir uyum yakalar. Beyaz çikolata, dengeli tat profiliyle farklı kahve çeşitleriyle buluşabilir.
Kahve ile birlikte su içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Türk kahvesinin yanında neden su içilir, yararlarına bakalım. Şöyle ki, kahvenin içinde böbrek taşı oluşumuna neden olan yüksek miktarda oksalat bulunur. Fakat kahve ile tüketilen su, oksalatın böbreklerden dışarı atılmasını sağlar.
Kahve içme ritüellerinden bir diğeri de yanında likör içme alışkanlığı. Türk kahvesi ve el emeği likör zenginlik ve asalet temsili olarak da düşünülebilir. Hatta nane ve acı badem likörünün Türk kahvesinin tadını öne çıkardığı ve lezzetini arttırdığı söylenir…
Ana yemekten sonra ise salata servisi başlıyor. Buradaki amaç, damağı temizlemenin yanında aslında sindirimi de başlatmak. Tatlıdan önce gelen son tabak ise peynir tabağı. Bunu sebebiyse, Fransızların peyniri olduğu gibi tüketmeyi ve tadını baskılamamayı tercih etmelerinden kaynaklanıyor.
İsteme merasiminde kahve istemeden önce mi yoksa sonra mı ikram edilir sorusu kullanıcılar tarafından araştırılmıştır. Erkek tarafının isteme için gelmesiyle beraber süreç başlamış olur. Erkek elinde çikolata veya çiçekle içeriye davet edilir. İsteme anından önce gelin adayı kahve pişirmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri