Misal kelimesi edat değildir.
Bunların dışında kullanım şekilleriyle ilgili edat örnekleri aşağıda yer almaktadır. ☞ Gibi edatıyla aynı manada ve görevde “denli, misali, üzere” edatları da kullanılabilir.
Benzetme edatı : Unsurlar arasında benzerlik ilgisi kuran edat ya da edat görevini yüklenmiş sözcükler, ekler. Bunların başlıcaları şunlardır : gibi, bigi, tek, andırır, benzer, niteki, nitekim, sanki, çü, çün, mânend, gûyâ, gûne, gûnâ, sıfat, misâl, misl, kadar, -veş, -âsâ, -vâr, âdetâ, nisbet, meğer ki, tıpkı.
Misal olarak, söz gelişi, şunun gibi, örnek tarzında.
“İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
İlgili 44 soru bulundu
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir. Edatların bağlaçtan farkı cümlenin bir ögesi olmasıdır. 1- Ali ile Suna doğum günü partisine gelemeyecekmiş. Bu cümlede ''ile'' bağlaç olarak kullanılmıştır.
Misâl âlemi, genel çerçevede maddi dünya ile ruhlar âlemi arasında bulunan, hem her ki âlemin özelliklerini taşıyan hem de her iki âlemi kuşatan bir ara form olarak ifade edilebilir.
Misal kelimesi Türkçe'de "örnek, benzer" anlamına gelir. Arapça ms̠l kökünden gelen mis̠āl مثال z "örnek, benzer" sözcüğünden alıntıdır.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Edat veya ilgeç; farklı tür ve görevdeki kelimeler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan yardımcı kelime. Edatların tek başına anlamı yoktur; diğer kelimelerle birlikte, cümle içinde görev kazanır. Bazı kaynaklarda ünlemler ve bağlaçlar da edat kabul edilir.
Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir. Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
İse Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan misal kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan misal kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Arapça ms̠l kökünden gelen mis̠āl مثال "örnek, benzer" sözcüğünden alıntıdır.
Örnek olarak alınabilen, gösterilen şey, örnek. 2. Benzer, eş, gibi.
Bunlar örnek, benzer, eş ve gibi kelimeleridir. Kullanım olarak aynı anlamlara gelen bu kelimeler misal kelimesinin yerini alabilmektedirler.
Arapça kökenli numune kelimesi örnek ve misal kelimeleriyle eş anlamlıdır.
benzer ve örnek karşılıkları yanında "örnek olarak alınabilen, gösterilen şey" anlamına da sahip olduğu için örneğin kelimesini karşılayan ve böylelikle misaleni yalanlayan kelime.. misal, seni sevmeye başladığım yerde kalakalmışım ben. yürüdükçe uzaklaşamamışım senden. sana yaklaştıkça görememişiz birbirimizi.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Türemiş bağlaçlar, isim ya da fiil soylu kelimelerden türetilmişlerdir: anlaşılan, gerçekten, kısacası, mesela, örneğin, üstelik gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri