Sözlükte “ağır olmak” mânasındaki sikal kökünden türeyen miskāl kelimesi “ağırlık” demektir. Terim olarak altın, gümüş, ilâç ve gülyağı gibi değerli şeylerin tartılmasında kullanılan bir ağırlık ölçüsü birimini ifade eder. Ayrıca örfte 1 miskal ağırlığındaki dinarlara da (altın sikke) bu isim verilmiştir.
1 miskal, malikide 3,5 [3,456] gram ve hanefide, [4,80 gr.] ağırlığında olmaktadır. O hâlde, altının nisabı, [96] gramdır. Osmanlı devletinde son kabul edilen örfi miskal 24 kırat ve 1 kırat da [20] santigram idi. Buna göre, örfi miskal 4,80 gram olmaktadır.
Misli, benzer, denk, eş.
eski. Gibi, benzer, kabîlinden: Gayrimenkul, akar denilen ve arâzi misillü mahall-i âhara nakli mümkün olmayan şeydir (Cevdet Paşa).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Misli kelimesi orijinal dilinde ''misl'' şeklinde yazılır. Bu kelimenin sözlük anlamı eş ve benzerdir. Örneğin misl-i tıfıl, çocuk gibi anlamına gelir. Misli kelimesi rakamlarla ve sayılarla birlikte kullanıldığında ise kat manasına gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Av kuşuyla yapılan av. Av kuşunu, yanına celbetmeye mahsus bir kelime-i beynelmileldir.
Umulur, ihtimal, olabilir. Hattâ.
Hat sanatında Arap alfabesindeki birleşmeyen harflerin bile birbirine bağlı olarak yazıldığı yazılara müselsel denir. Ayrıca kaynaklarda müteselsil, mülâsık, muttasıl ve bitişik yazı olarak geçmektedir.
Mübadil, Arapça bir kelimedir ve Arapça kökenli olarak bilinir. Mübadil kelimesi Türkçeye Arapça dilinden gelmiştir. Mübadil, mübadele edilmiş demektir.
müptela / müptelâ / مبتلا
Bağımlı, düşkün.
Molla (Farsça:ملا), İslami ilahiyat ve dini yasa (fıkıh) üzerine eğitim almış din bilginidir. Arapçada efendi, sahip gibi anlamlara gelen mevla (Arapça:مولی) kelimesinden türetilmiştir.
muhil / muhîl
İhâle eden. Havâle eden. Fık: Borcunu başkası ödemesi için havâle eden kimse. Başkasının borcuna nakleden.
miyar / mîyâr / miyâr / معيار
Ölçü, ölçüt, ayar.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
Miskal kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Miskal kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mis̱ḳāl şeklindedir.
Nisap denilen zekâtın asgari miktarı, 20 miskal yani 96 gram altın veya muadili nakit veya ticari maldır. Zekât ödemeyi veya udhiyyah yapmayı gerektiren asgari servet miktarına sahip olan kişi zengin olarak tanımlanır.
Muhassıl ya da Muhassıl-ı Emval, Osmanlı İmparatorluğunda vergi tarhı ve tahsilinden sorumlu olan devlet memurlarına verilen addır.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Tahsil olunan. Hâsıl olmuş bulunan. Toplanılmış, cem'olunmuş.
medlul / medlûl / مدلول / مَدْلُولْ
Meâl. Mefhum. Delil getirilen şey. Bir kelime veya bir işâretten anlaşılan.
mühmel / مُهْمَلْ
Kıymet verilmemiş. Bakılmamış. Mânasız ve boş söz, cümle.
müstamel / müstâmel / مستعمل
Kullanılmış, eski, köhne.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
müeyyid / مُؤَيِّدْ
Te'yid eden. Doğrulayan. Sağlamlaştıran. Yardım eden.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri